473
Φωτογραφίες του 24χρονου Τυνήσιου που είχαν δημοσιεύσει οι Αρχές όταν τον καταζητούσαν | REUTERS/BKA/Handout via Reuters

Οι γερμανικές αρχές παρακολουθούσαν τον τζιχαντιστή του Βερολίνου επί ένα χρόνο

Protagon Team Protagon Team 4 Ιανουαρίου 2017, 13:54
Φωτογραφίες του 24χρονου Τυνήσιου που είχαν δημοσιεύσει οι Αρχές όταν τον καταζητούσαν | REUTERS/BKA/Handout via Reuters

Οι γερμανικές αρχές παρακολουθούσαν τον τζιχαντιστή του Βερολίνου επί ένα χρόνο

Protagon Team Protagon Team 4 Ιανουαρίου 2017, 13:54

Οι γερμανικές Αρχές θα μπορούσαν να είχαν αποτρέψει την τραγική επίθεση που σημειώθηκε στην καρδιά του Βερολίνου τον περασμένο Δεκέμβριο. Ο τυνήσιος δράστης ο οποίος έριξε το φορτηγό στη χριστουγεννιάτικη αγορά σκοτώνοντας 12 άτομα, βρισκόταν στο ραντάρ των γερμανικών διωκτικών αρχών για περισσότερο από έναν χρόνο. Τον παρακολουθούσαν στενά για να εξακριβώσουν πόσο επικίνδυνος ήταν για τη δημόσια ασφάλεια, όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung καθώς και τα ραδιοφωνικά ιδρύματα NDR και WDR. Υπήρξε μάλιστα ειδική συνεδρίαση, το περασμένο καλοκαίρι, για να αποφασίσουν οι Αρχές αν έπρεπε να προχωρήσουν στην απέλασή του. Τελικά, όπως φάνηκε την 20 Δεκεμβρίου, υποβάθμισαν την επικινδυνότητά του.

Ηδη έχει γίνει γνωστό ότι το Βερολίνο είχε λάβει δύο προειδοποιητικές αναφορές για τον Αμρί από τις μαροκινές Αρχές, στις 19 Σεπτεμβρίου και στις 11 Οκτωβρίου του 2016. Η αντιτρομοκρατική υπηρεσία του Μαρόκου προειδοποιούσε ότι ο ύποπτος είχε ριζοσπαστικοποιηθεί, ότι είχε διασυνδέσεις με το ISIS και ότι ήταν ικανός προβεί σε ακραίες τρομοκρατικές πράξεις. Σύμφωνα με αυτές τις πληροφορίες αλλά και με βάση τα στοιχεία που συγκέντρωσε πηγή της αστυνομίας η οποία κατάφερε να διεισδύσει σε ισλαμιστικούς κύκλους της Ρηνανίας Βεστφαλίας, ο Ανίς Αμρί είχε χαρακτηριστεί εν δυνάμει επικίνδυνος για τρομοκρατικές επιθέσεις από τις 17 Φεβρουαρίου.

Μάλιστα, έρευνες της αστυνομίας είχαν δείξει ότι ο ίδιος είχε σερφάρει σε μια ισλαμιστική διαδικτυακή σελίδα αναζητώντας οδηγίες για την κατασκευή βομβών! Ενώ ήταν επίσης γνωστό ότι ήθελε να προμηθευτεί όπλα στη Γερμανία για επίθεση και ότι αναζητούσε συνεργούς. Παρά το γεγονός ότι οι απόψεις των διαφόρων υπηρεσιών ήταν αντικρουόμενες για την επικινδυνότητά του, τελικά οι υπηρεσίες υιοθέτησαν την υπόθεση ότι δεν επρόκειτο να προχωρήσει σε επίθεση. Η Υπηρεσία κατά του Εγκλήματος στο Ντίσελντορφ γνωστοποίησε εγγράφως ότι «επί τη βάσει των μέχρι τώρα υπαρχόντων διαπιστώσεων, μπορεί να διαπιστωθεί ότι ο Αμρί θα συνεχίσει να σχεδιάζει επιθέσεις μακροπρόθεσμα».

Η στιγμή που θα απέτρεπε σίγουρα την τρομοκρατική επίθεση χρονολογείται στον Ιούλιο του 2016, σε συνεδρίαση του Κοινού Κέντρου Καταπολέμησης της Τρομοκρατίας. Ομάδα εργασίας εξέταζε τη δυνατότητα άμεσης απέλασης του Τυνήσιου επί τη βάσει του άρθρου 58α του νόμου που ρυθμίζει τα περί της άδειας παραμονής στη Γερμανία. Το συγκεκριμένο άρθρο προβλέπει ως προϋπόθεση την ύπαρξη διαπιστωμένου άμεσου κινδύνου για την ασφάλεια της Γερμανίας. Από τις συζητήσεις προέκυψε το συμπέρασμα ότι δεν υφίσταντο στοιχεία για έναν τέτοιο κίνδυνο που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν δικαστικά. Κι έτσι ο Αμρί παρέμεινε στη Γερμανία, εκτέλεσε την αιματηρή επίθεσή του και σκοτώθηκε από πυρά αστυνομικών στο Μιλάνο.

Αν όμως στη γερμανική αστυνομία μπορεί να χρεωθεί αυτή η αδυναμία παρακολούθησης του Αμρι, η αποκάλυψη ότι έφτασε στην Ιταλία με το όπλο με το οποίο είχε σκοτώσει τον πολωνό οδηγό σημαίνει ίσως πολλά και για τις  αστυνομίες άλλων χωρών.

Η Ιταλία αστυνομία ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι πρόκειται για το ίδιο όπλο ενώ ερευνάται και το αν χρησιμοποιήθηκε και για τη διάπραξη άλλων εγκλημάτων. Είναι βέβαια ένα ακόμη αναπάντητο ερώτημα πώς μετέβη από τη Γερμανία στην Ιταλία διαμέσου μιας τρίτης χώρας…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...