774
«Ναι, υπάρχουν αρχαία», επιμένουν οι συνδικαλιστές και ακόμα τα ψάχνουν στο ταλαίπωρο Ελληνικό | INTIMEnews

Οι αρχαιολόγοι σηκώνουν ψηλά την παντιέρα κατά της επένδυσης στο Ελληνικό

Protagon Team Protagon Team 4 Σεπτεμβρίου 2017, 17:14
«Ναι, υπάρχουν αρχαία», επιμένουν οι συνδικαλιστές και ακόμα τα ψάχνουν στο ταλαίπωρο Ελληνικό
|INTIMEnews

Οι αρχαιολόγοι σηκώνουν ψηλά την παντιέρα κατά της επένδυσης στο Ελληνικό

Protagon Team Protagon Team 4 Σεπτεμβρίου 2017, 17:14

«Είναι τρελός, είναι τρελός ο πρόεδρος», λέει το δημοφιλές, στα οπαδικά στέκια, σύνθημα, ωστόσο απ’ ό,τι φαίνεται, μάλλον ταιριάζει γάντι και στην περίπτωση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ), αν και με διαμετρικά αντίθετο νόημα.

Η συνδικαλιστική ηγεσία των αρχαιολόγων, όχι μόνο επιμένει στο θέμα των αρχαιοτήτων στην περιοχή του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό και στους οξείς χαρακτηρισμούς σε βάρος της Lamda Development -και συνολικά κατά της ταλαίπωρης επένδυσης στην περιοχή – αλλά αποφάσισε, ομοφώνως (βεβαίως, βεβαίως), να προχωρήσει και σε παναττική στάση εργασίας για το θέμα, την Τρίτη 5/9/2017, από τις 11:30 π.μ. έως τη λήξη του ωραρίου.  Και αυτό, όπως μας πληροφορεί, «ως πρώτη αντίδραση ενάντια στο πραξικόπημα που εκτυλίσσεται αυτές τις μέρες στο υπουργείο Πολιτισμού από την πολιτική ηγεσία, και συγκεκριμένα από την υπουργό Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, για την παράκαμψη του Αρχαιολογικού Νόμου και των Εφορειών Αρχαιοτήτων».

«Ναι, υπάρχουν αρχαιότητες», απαντούν υπερήφανα οι συνδικαλιστές στην απορία όσων αγνωμόνων αναρωτιούνται γιατί δεν προχωρά η επένδυση, και υποστηρίζουν πως οι αρχαιότητες της περιοχής είναι γνωστές ήδη από την εποχή εγκατάστασης του αεροδρομίου στη θέση αυτή, κατά τη δεκαετία του 1950. Σημαντικές αρχαιότητες, διευκρινίζουν, έχουν βρεθεί στις ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν τόσο εντός, όσο και στις παρυφές του χώρου του αεροδρομίου, από τη δεκαετία του 1950 μέχρι και πολύ πρόσφατα (λ.χ. κατασκευή ΤΡΑΜ, αμαξοστασίου ΟΣΕ, Ολυμπιακών εγκαταστάσεων, ΜΕΤΡΟ κ.ά.).

Και γιατί την Τρίτη η διαμαρτυρία, θα μπορούσε να διερωτηθεί κάποιος.  Την Τρίτη εισάγεται στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ως θέμα η έγκριση του Σχέδιου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης και της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου «Ανάπτυξη του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγ. Κοσμά», χωρίς -όπως καταγγέλλουν οι αγαπητοί αρχαιολόγοι-  να έχει προηγηθεί η κήρυξη του αρχαιολογικού χώρου, όπως έχει ζητήσει η αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων.

Κάνοντας λόγο για πρωτοφανή μεθόδευση χωρίς προηγούμενο στα χρονικά του υπουργείου Πολιτισμού, ο ΣΕΑ καταγγέλλει ότι η πρόταση της Εφορείας Αρχαιοτήτων δεν εισήχθη ποτέ στο αρμόδιο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) και επαναλαμβάνει μεταξύ άλλων τα περί σκανδαλώδους σύμβασης παραχώρησης του Ελληνικού στην Lamda Development.

Κατηγορεί τέλος, την υπουργό Πολιτισμού Λυδίου Κονιόρδου ότι υπέγραψε «πραξικοπηματικά, χωρίς σχετική διάταξη νόμου, αναρμοδίως και παρακάμπτοντας κάθε αρμόδια υπηρεσία», το «Μνημόνιο Συναντίληψης και Συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της εταιρείας Ελληνικό Α.Ε.» – ένα κείμενο, όπως υποστηρίζουν, «χωρίς νομική υπόσταση», που «δείχνει τις προθέσεις να παρακαμφθεί ο Αρχαιολογικός Νόμος και η συνήθης διαδικασία που ακολουθείται σε αυτές τις περιπτώσεις για τη διαφύλαξη των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς, ξεκινώντας από την περίπτωση του Ελληνικού-Αγίου Κοσμά, για να επεκταθεί σταδιακά σε πολλά παρόμοια έργα».

Οι υπεύθυνοι του ΣΕΑ επιχειρούν επίσης να απαντήσουν και στο ερώτημα για το τι ακριβώς επιδιώκουν σηκώνοντας την παντιέρα κατά της επένδυσης: «Το μόνο που ζητάμε είναι να υπάρχει ισονομία», ισχυρίζονται. Να τηρηθούν, όπως εξηγούν, «ακριβώς οι ίδιες διατάξεις και στην περίπτωση του Ελληνικού και οι αρχαιότητες που θα βρεθούν εκεί να έχουν την ίδια μεταχείριση με τις αρχαιότητες σε όλη την υπόλοιπη χώρα» και  «να εφαρμοστεί για τη Lamda Development η νομοθεσία που εφαρμόζεται για κάθε ιδιώτη που ξεκινά μια οικοδομή».

«Αυτό που ζητάμε», καταλήγουν οι συνδικαλιστές στην ανακοίνωση-μνημείο για το θέμα του Ελληνικού, «είναι να μην βρεθεί το ελληνικό Δημόσιο να πληρώνει και ‘καπάρο’ στη Lamda Development για τις αρχαιότητες που ήδη γνωρίζει ότι υπάρχουν εκεί (…) να προστατευτεί το συμφέρον του Δημοσίου (δηλαδή όλων μας) και όχι το συμφέρον του ιδιώτη επενδυτή σε βάρος των αρχαιοτήτων, σε βάρος όλων μας»!

Αρχαιολόγοι δηλαδή κατά της μεγαλύτερης επένδυσης των τελευταίων ετών, με όπλο τις αρχαιότητες που κάποιοι πριν από μερικές δεκαετίες δεν είχαν δει -ή έκαναν πως δεν είδαν- για να χτιστεί το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας.

Όσο γι αυτούς που επιμένουν να προσδοκούν τη γρήγορη (sic) υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων στο Ελληνικό, οι αρχαιολόγοι έχουν και για αυτούς μία απάντηση, με ισχυρή δόση λαϊκισμού ώστε να προσδώσουν και την απαιτούμενη λαϊκή νομιμοποίηση στο δίκαιο των αιτημάτων τους: Όσοι, λέει,  φωνάζουν να παρακαμφθεί ο Αρχαιολογικός Νόμος ζητούν να εξαιρεθεί η Lamda Development από τις διατάξεις που διέπουν όλα τα άλλα έργα, ζητούν να μην υπάρχει ισονομία, αλλά ειδική μεταχείριση και να μη βάλει η εταιρεία το χέρι στην τσέπη, όταν το βάζει ακόμη και ένας απλός ιδιώτης για τη διενέργεια σωστικής ανασκαφής στο ακίνητό του!

Και η παντιέρα της αντίστασης σηκώθηκε ψηλά!

Στο πλαίσιο αυτό καλούν την κυβέρνηση να επανεξετάσει συνολικά το θέμα της επένδυσης στο Ελληνικό «στην κατεύθυνση του δημόσιου μητροπολιτικού πάρκου που θα συνδέει το πολιτιστικό και το φυσικό περιβάλλον», αλλά και τα μέλη του ΣΕΑ, που είναι και μέλη του ΚΑΣ, «να υπερασπιστούν τις συλλογικές απόψεις του ΣΕΑ μέσα στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, για να διαφυλάξουν τόσο την προστασία των μνημείων όσο και την υπόσταση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας». Ζητούν δηλαδή από τα μέλη του ανώτατου γνωμοδοτικού οργάνου στο υπουργείο Πολιτισμού, να συμπλεύσουν με τη λογική (αν υπάρχει βέβαια) των συνδικαλιστών.

 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...