381
O Σακίρι σχηματίζει τον αλβανικό αετό μετά το νικητήριο γκολ της Ελβετίας κόντρα στην Σερβία | REUTERS/Gonzalo Fuentes

Οι αλβανικοί αετοί των… Ελβετών βάζουν φωτιά στο Μουντιάλ

Protagon Team Protagon Team 23 Ιουνίου 2018, 16:36
O Σακίρι σχηματίζει τον αλβανικό αετό μετά το νικητήριο γκολ της Ελβετίας κόντρα στην Σερβία
|REUTERS/Gonzalo Fuentes

Οι αλβανικοί αετοί των… Ελβετών βάζουν φωτιά στο Μουντιάλ

Protagon Team Protagon Team 23 Ιουνίου 2018, 16:36

Δύο στιγμές αρκούσαν για να δημιουργηθεί πολιτική αναταραχή στο Μουντιάλ της Ρωσίας. Η πρώτη ήρθε όταν ο μέσος της Ελβετίας και της Αρσεναλ, Γκρανίτ Τσάκα, πέτυχε ένα καταπληκτικό γκολ ισοφαρίζοντας το γκολ του Μίτροβιτς από την Σερβία.

Ο Τσάκα, που κατάγεται από το Κόσοβο έτρεξε προς την κερκίδα και σχημάτισε με τα χέρια του έναν αετό – σύμβολο της Αλβανίας. Το ίδιο έκανε και ο Σακίρι που πέτυχε το δεύτερο και νικητήριο γκολ για την Ελβετία.

Το θέμα φυσικά είναι ότι οι δύο ποδοσφαιριστές με καταγωγή από το Κόσοβο και την Αλβανία αντίστοιχα έκαναν το συγκεκριμένο σήμα για να… πικάρουν του Σέρβους. Οι σχέσεις Σερβίας – Κοσόβου, μετά από όσα έχουν συμβεί τις τελευταίες δεκαετίες παραμένουν άκρως τεταμένες. Το Κόσοβο ή Κοσσυφοπέδιο, η πρώην σερβική επαρχία που αποτελείται κατά πλειοψηφία από Αλβανούς είναι ανεξάρτητη από το 2008, αλλά δεν αναγνωρίζεται από τη Σερβία.

«Νομίζω ότι ήταν απλά η συγκίνηση. Είμαι πολύ χαρούμενος για το γκολ, τίποτα άλλο, δεν χρειάζεται να συζητήσουμε τώρα για αυτό» έσπευσε να δηλώσει ο Σακίρι σε μία προσπάθεια να κατευνάσει το κλίμα.

Ο Τσάκα ανέφερε από τη μεριά του: «Για να είμαι ειλικρινής, δεν με ενδιέφερε ο αντίπαλος. Το έκανα για τους ανθρώπους μου που πάντα με υποστηρίζουν, για τη χώρα μου και την οικογένειά μου». 

2018-06-22T191316Z_1659261662_RC13EC146CD0_RTRMADP_3_SOCCER-WORLDCUP-SRB-SWI
Ο Τσάκα έκανε την αρχή…

Ο ομοσπονδιακός τεχνικός της Ελβετίας, Βλάντιμιρ Πέτκοβιτς, ο οποίος είναι Βόσνιος με ρίζες από την Κροατία, υποστήριξε: «Μπορώ μόνο να επαναλάβω αυτό που έχω ξαναπεί, ότι δεν πρέπει να αναμειγνύουμε την πολιτική με το ποδόσφαιρο. Ας μείνουμε στο ποδοσφαιρικό κομμάτι, που ενώνει τους ανθρώπους».

Οπως και να έχει πάντως, ο πανηγυρισμός των δύο ποδοσφαιριστών έχει γίνει ήδη πολιτικό θέμα σε όλη την Ευρώπη. Οι Σέρβοι είναι εξοργισμένοι από την κίνηση των ποδοσφαιριστών και σκοπεύουν να διαμαρτυρηθούν στη FIFA και να ζητήσουν την παραδειγματική τιμωρία τους.

Εκτός από αυτό η Σερβική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία θα κινηθεί εναντίον του Σακίρι και για το γεγονός ότι στα παπούτσια του είχε τη σημαία του Κοσόβου.

Εδώ να αναφέρουμε ότι στο άρθρο 54 της Παγκόσμιας Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας αναφέρεται πως πανηγυρισμοί με πολιτικά μηνύματα μπορεί να οδηγήσουν σε τιμωρία δύο αγωνιστικών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...