336
Ο Ντόναλντ Τραμπ σε σύσκεψη στον Λευκό Οίκο για την αλλαγή στου συστήματος Υγείας | REUTERS/Carlos Barria

Η μεγάλη ζαριά του Τραμπ με το Obamacare

Protagon Team Protagon Team 24 Μαρτίου 2017, 12:45
Ο Ντόναλντ Τραμπ σε σύσκεψη στον Λευκό Οίκο για την αλλαγή στου συστήματος Υγείας
|REUTERS/Carlos Barria

Η μεγάλη ζαριά του Τραμπ με το Obamacare

Protagon Team Protagon Team 24 Μαρτίου 2017, 12:45

«Ηρθε η ώρα για την κατάργηση και την αντικατάσταση του καταστροφικού Obamacare». Ο πρόεδρος Τραμπ θέλει αλλά στους δαιδαλώδεις πολιτικούς διαδρόμους της αμερικανικής πρωτεύουσας τα πράγματα δεν είναι ποτέ απλά. Η συζήτηση στη Βουλή των Αντιπροσώπων είχε προγραμματιστεί για την Πέμπτη αλλά οι εσωτερικές διαφωνίες στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα οδήγησαν σε αναβολή της κατάθεσης του νομοσχεδίου.

Ο Τραμπ μάλλον βαρέθηκε τα παζάρια βουλευτών και γερουσιαστών και έστειλε τελεσίγραφο: «Ή ψηφίζετε το νομοσχέδιο την Παρασκευή ή το καταψηφίζετε και το Obamacare παραμένει ως έχει». Η άκρα Δεξιά του κόμματος ζητεί όλο και αυστηρότερες ρυθμίσεις προκειμένου να υπερψηφίσει το προεδρικό σχέδιο. Μία ομάδα σκεπτικιστών από την άλλη πλευρά επιθυμεί τη διατήρηση κάποιων εκ των ρυθμίσεων του Obamacare και απειλούν από την πλευρά τους ότι, αν η κυβέρνηση Τραμπ τραβήξει υπερβολικά το σκοινί, τότε θα καταψηφίσουν. Οι πολιτικές ισορροπίες για έναν πολιτικό που στήριξε την προεκλογική του εκστρατεία στην χωρίς όρια υπερβολή είναι ένα δύσκολο ζήτημα. Σε κάθε περίπτωση αυτό που προκύπτει από τις εσωτερικές αναταράξεις είναι ότι το πιο αντιδραστικό κομμάτι των Ρεπουμπλικανών έχει το επάνω χέρι.

Οι υποστηρικτές του Obamacare ελπίζουν ακριβώς σε αυτό. Οσο οι πιο συντηρητικοί δεξιοί μένουν ανικανοποίητοι και ζητούν όλο βαθύτερες περικοπές τόσο αυξάνεται η πιθανότητα ενός πολιτικού ναυαγίου.

Αν η κυβερνητική πρόταση κατάργησης του Obamacare καταπέσει στο Κογκρέσο θα είναι η πρώτη μεγάλη κοινοβουλευτική ήττα του Τραμπ, το πλήγμα θα είναι όμως μεγαλύτερο σε ό,τι αφορά την – όποια – αξιοπιστία του. Ο ίδιος διάνυσε την απόσταση από το Μέγαρο Τραμπ ως τον Λευκό Οίκο ανεμίζοντας σαν λάβαρο την ανατροπή της κοινωνικής πολιτικής του προκατόχου του. Το ίδιο κάνουν εδώ και χρόνια οι πιο συντηρητικοί κύκλοι των Ρεπουμπλικανών.

Αλλά ακόμη και αν περάσει θα πρόκειται πιθανότατα για πύρρειο νίκη αν αρκετοί Ρεπουμπλικανοί, περίπου 12 κατά την Washington Post, συνταχθούν με το «όχι» των Δημοκρατικών. Ενδεχόμενη ήττα του Λευκού Οίκου μπορεί να υπονομεύσει και τα επόμενα σχέδια για τη φορολογική μεταρρύθμιση και το μεταναστευτικό.

Η αντιμεταρρύθμιση του Τραμπ θα στερήσει την περίθαλψη από 14 εκατομμύρια Αμερικανούς το 2018 και, κυρίως, από τους πιο αδύναμους – 24 εκατομμύρια σε βάθος δεκαετίας.

 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...