297
Ο Μάρτιν Σουλτς στην ομιλία του στα κεντρικά του SPD τη Δευτέρα. Από τότε μεσολάβησαν πολλά | REUTERS/Hannibal Hanschke

Ο «χρησμός» του Μάρτιν Σουλτς για λύση στην κυβερνητική κρίση

Protagon Team Protagon Team 23 Νοεμβρίου 2017, 09:02
Ο Μάρτιν Σουλτς στην ομιλία του στα κεντρικά του SPD τη Δευτέρα. Από τότε μεσολάβησαν πολλά
|REUTERS/Hannibal Hanschke

Ο «χρησμός» του Μάρτιν Σουλτς για λύση στην κυβερνητική κρίση

Protagon Team Protagon Team 23 Νοεμβρίου 2017, 09:02

«Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας έχει απόλυτη συνείδηση της ευθύνης του, στην παρούσα δύσκολη συγκυρία. Είναι θετικό ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέλαβε πρωτοβουλίες. Είμαι βέβαιος ότι τις επόμενες μέρες και εβδομάδες θα βρούμε μια καλή λύση για την χώρα». Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος του (SPD) Μάρτιν Σούλτς στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa), ενόψει της καθοριστικής, όπως αποδεικνύεται, συνάντησής του σήμερα με τον σοσιαλδημοκράτη πρόεδρο της Γερμανλιας Φρανκ-Βαλτερ Σταϊνμάγερ, στο πλαίσιο των επαφών του τελευταίου για εξεύρεση λύσης μετά την κατάρρευση των διερευνητικών συνομιλιών για συνασπισμό τύπου «Τζαμάικα» την περασμένη Κυριακή.

Τι να εννοούσε ο ηγέτης του SPD, δεδομένου ότι μέχρι και τη Δευτέρα επαναλάμβανε σε κάθε τόνο ότι δεν προτίθεται να δημιουργήσει συνασπισμό με την Ανγκελα Μέρκελ;

«Η δήλωσή του κ. Σουλτς πρέπει να ερμηνευτεί και ως προτροπή στο κόμμα του να διατηρήσει τη νηφαλιότητά του και να μην δημιουργείται αναταραχή με απερίσκεπτες δηλώσεις και κριτικές μελών του» παρατηρεί η Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Η εφημερίδα σημειώνει επίσης ότι «ηγετικά στελέχη τους SPD τείνουν εν τω μεταξύ προς την άποψη ότι πρέπει να γίνει ανεκτή μια κυβέρνηση μειοψηφίας της κυρίας Μέρκελ, ώστε να σταθεροποιηθεί η κατάσταση και να κερδηθεί χρόνος. Ορισμένα μάλιστα συμβουλεύουν τον κ. Σουλτς να αφήσει ανοικτή την πόρτα και στο ενδεχόμενο Μεγάλου Συνασπισμού».

«Η πίεση στον κ. Σουλτς αυξάνεται» όπως παρατηρεί η Rheinische Post. Η Ουλα Σμιτ, πρώην υπουργός Υγείας, είπε σε συνέντευξή της, η οποία δημοσιεύεται στην σημερινή έκδοση της εφημερίδας Die Welt ότι «το SPD δεν πρέπει να αρνηθεί καμιά συζήτηση για κυβέρνηση συνασπισμού».

Η σοσιαλδημοκράτης πολιτικός παρέπεμψε μάλιστα στις δηλώσεις του προέδρου Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, ο οποίος έχει πει ότι όλα τα κόμματα θα πρέπει να είναι διατεθειμένα να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Η Ούλα Σμιτ τόνισε τέλος ότι οι νέες εκλογές «δύσκολα θα μπορούσαν να εξηγηθούν στον λαό και δεν αποτελούν αυτοσκοπό για το SPD».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...