Οι Times για την έρευνα που ρίχνει αρκετό φως στις σχέσεις μας / Ο Guardian για την αλήθεια που αποφεύγαμε να δούμε / Η Corriere della Sera για μια σπουδαία μάχη στη μαύρη ήπειρο / Και η Repubblica…
  • The Times (έκδοση με συνδρομή)

    Valentine’s Day/ Ο χάρτης της πίστης και της απιστίας

    Στο μυθιστόρημα της Ιντιθ Γουόρτον «Τα χρόνια της αθωότητας», ο νεοϋορκέζος αριστοκράτης Νιούλαντ Αρτσερ βρίσκεται αντιμέτωπος με μια δύσκολη επιλογή: να παντρευτεί την αρραβωνιαστικιά του, την αγνή Μέι Γουέλαντ, ή να δηλώσει την αγάπη του στην κοντέσα Ολένσκα, η οποία φέρνει το ανεξίτηλο στίγμα του σκανδάλου μετά από ένα διαλυμένο γάμο και αρκετά αδιάκριτα φλερτ;

    Η επιστήμη δεν μπορεί να τον βοηθήσει. Μας λέει, ωστόσο, ότι η σχέση του με την κοντέσα Ολένσκα θα μπορούσε να ήταν πιο σταθερή. Γιατί οι γυναίκες που έχουν περισσότερες σύντομες σχέσεις πριν από το γάμο είναι πιο πιθανό να παραμείνουν πιστές στους συζύγους τους μετά την ανταλλαγή των όρκων αιώνιας πίστης, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Το αντίθετο ισχύει για τους άνδρες: όσοι έχουν περισσότερες ευκαιριακές σχέσεις όταν ήταν εργένηδες, φαίνεται γενικά να δυσκολεύονται να αλλάξουν συνήθειες όταν παντρευτούν.

    Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα, γράφουν οι Times, μελέτησαν τους παράγοντες που σχετίζονται με την απιστία και το διαζύγιο μεταξύ 233 ζευγαριών κατά τα πρώτα τρία ή τέσσερα χρόνια του γάμου τους. Το συμπέρασμα είναι ότι κάποιοι από εμάς δεν είναι φτιαγμένοι για τη μονογαμία. Ο Τζέιμς ΜακΝάλτι, καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα και βασικός συντάκτης της μελέτης, διατύπωσε την άποψη ότι αυτό που κάνει κάποιον να απομακρύνεται από τη συζυγική κλίνη μπορεί και να είναι οργανικής φύσης. «Οι άνθρωποι δεν γνωρίζουν απαραίτητα τι κάνουν ή γιατί το κάνουν», λέει. «Αυτές οι διαδικασίες είναι σε μεγάλο βαθμό αυθόρμητες και αβίαστες, και μπορεί να διαμορφωθούν σε ένα βαθμό από τη βιολογία ή τις εμπειρίες της πρώιμης παιδικής ηλικίας».

    Παραδόξως, τόσο οι νεότεροι όσο και όσοι δήλωσαν ότι είναι «σεξουαλικά ικανοποιημένοι» στους γάμους τους ήταν πιο επιρρεπείς στην απιστία. Υπήρξαν επίσης εντυπωσιακές διαφορές μεταξύ των φύλων. Για τις γυναίκες που ήταν λιγότερο ελκυστικές αποδείχθηκε ότι ήταν πιο πιθανό να απιστήσουν. Οι άνδρες, από την άλλη πλευρά, είναι πολύ λιγότερο πιθανό να απομακρυνθούν όταν έχουν στο πλευρό τους μια ωραία γυναίκα.  Οι γυναίκες, πάλι, δεν έχουν πρόβλημα με την εμφάνιση: θα μπορούσαν να αισθανθούν έλξη και για κάποιον λιγότερο εμφανίσιμο. Γενικά, επίσης, περνάνε λιγότερο καλά στον γάμο τους απ ‘ό, τι οι άνδρες.

    Μετά από πολλή περίσκεψη, ο Αρτσερ αποφασίζει να παντρευτεί την Μέι Γουέλαντ, προτού αναζωπυρωθεί η παθιασμένη σχέση του με την κοντέσα Ολένσκα. Όλα τελειώνουν με δάκρυα. Μάλλον θα έπρεπε να εμπιστευτεί τη μοίρα του στα επιστημονικά δεδομένα αντί για την καρδιά του. Κι ας θύμωνε ο Αγιος Βαλεντίνος.

    Φωτό: Η Μισέλ Φάιερ δέχεται τις θωπείες του Ντάνιελ Ντέι Λιούις στα «Χρόνια της αθωότητας» του Μάρτιν Σκορτσέζε. Πηγή: YouTube
  • The Guardian

    Σκάνδαλο Oxfam/ «Η αποικιοκρατία ζει και βασιλεύει»

    Ποια είναι η πιο καταστροφική πτυχή της υπόθεσης Oxfam; Το γεγονός ότι μία από τις πιο αναγνωρισμένου κύρους ΜΚΟ έχει αποδείξει ότι η αποικιοκρατία «ζει και βασιλεύει», όπως γράφει στον Guardian η Σούζαν Μουρ.

    Αυτό που θεωρεί απαράδεκτο η γνωστή αρθρογράφος είναι ο τρόπος με τον οποίο η ΜΚΟ προσπάθησε να ελαχιστοποιήσει τα γεγονότα, παρουσιάζοντας τα όργια στα οποία συμμετείχαν ορισμένοι εκπρόσωποί της στην Αϊτή, ως περιπτώσεις πορνείας, καταδικαστέας μεν αλλά και αποτέλεσμα επιλογής και συγκατάθεσης. Αλλά ποια επιλογή μπορούν να έχουν και ποια συγκατάθεση μπορούν να δώσουν τα κορίτσια μιας πολύ φτωχής χώρας που είχε μόλις πληγεί από έναν καταστροφικό σεισμό;

    Η αλήθεια είναι ότι «οι προνομιούχοι λευκοί της Oxfam έχουν διαπράξει κακοποιήσεις», παρόμοιες με τους στρατιώτες του ΟΗΕ που έφεραν την χολέρα στην Αϊτή,  όταν άφησαν πολλά κορίτσια έγκυες και στη συνέχεια τα εγκατέλειψαν. Πρόκειται για την «αποικιοκρατία στην εργασία», την «κακή εκμετάλλευση» των «απελπισμένων μαύρων γυναικών». Πρόκειται για «σιωπηρή φυλετικοποίηση της σεξουαλικότητας».

    Τι θυμίζει η απόπειρα συγκάλυψης του σκανδάλου με τη «μετάθεση των εμπλεκόμενων σε άλλα μέρη; Την Καθολική Εκκλησία», απαντά η Μουρ. Έναν οργανισμό στον οποίο η Oxfam δεν θα ήθελε θεωρητικά να μοιάζει από καμία άποψη.

    Όλα αυτά, καταλήγει, δεν θα πρέπει να μας οδηγήσουν στο τέλος των δωρεών. «Αλλά, παρακαλώ, μπορούμε να σταματήσουμε να μιλάμε για την σεξουαλική εργασία ως επιλογή ζωής;»

    Φωτό: Οι καρδιές τούς μάραναν. Πηγή: Reuters
  • Corriere della Sera (έντυπη έκδοση)

    Ελπίδα/ Ο αγώνας των δασκάλων του Πάλεμπεκ

    Η Αντιέρο έφτανε κάθε μέρα στην τάξη με πολλές ώρες καθυστέρηση. Μερικές φορές δεν ερχόταν καθόλου. «Μια μέρα την πήρα στην άκρη: “Τι συμβαίνει;”, ρώτησα. Εκείνη έβαλε τα κλάματα: “Πρέπει να φροντίσω τα αδέλφια μου. Ηρθα εδώ μαζί τους αφού έσφαξαν τους γονείς μου μπροστά στα μάτια μου”. Έψαχνα λόγια για να την παρηγορήσω: “Μπορείς να υπολογίζεις σε μένα. Αν μορφωθείς, μια καινούργια ζωή είναι δυνατή”, της είπα».

    Η 27χρονη Σουσούρα Κονσί Αλάβα, με το βλέμμα χαμένο στον ορίζοντα ανάμεσα στο κόκκινο του αφρικανικού χώματος και το πράσινο της σαβάνας, μιλάει για τους πρώτους τρεις μήνες της ως δασκάλα στο Πάλεμπεκ, τον τελευταίο καταυλισμό των εκτοπισμένων που δημιουργήθηκε στην Ουγκάντα, στα σύνορα με το Νότιο Σουδάν, σε μια περιοχή που έφτασαν οι πρόσφυγες πριν από μερικούς μήνες.

    Η Κονσί διδάσκει σε μια τάξη 196 παιδιών. Προέρχονται ως επί το πλείστον από το Νότιο Σουδάν, αλλά από διαφορετικές φυλές. Μερικά από αυτά, δεν πήγαν ποτέ στο σχολείο, δεν μιλούν αγγλικά. «Ευτυχώς υπάρχουν δύο συνάδελφοι πρόσφυγες και όταν δεν καταλαβαίνουμε ο ένας τον άλλο μας βοηθούν».

    Αλλά το πιο δύσκολο μέρος του έργου της Κονσί έρχεται στο τέλος του μαθήματος: κάθε μέρα προσπαθεί να προσεγγίσει ένα από αυτά τα παιδιά και να σπάσει τη σιωπή που στραγγαλίζει τις ζωές τους. Πολλά έρχονται από τα σύνορα όπως η Αντιέρο. Και όπως εκείνη, εξακολουθούν να έχουν τη φρίκη στα μάτια τους.

    Η Κονσί, γράφει η Corriere della Sera, και οι άλλοι δάσκαλοι της Ουγκάντας απαλύνουν τον πόνο των άλλων. Δίνοντας μια ελπίδα στον ορίζοντα για τις χιλιάδες Αντιέρο που συνεχώς φτάνουν.

    Φωτό: Μα είναι να μην δώσει ζωή στα παιδιά αυτό το πλάσμα; Πηγή: Corriere della Sera
  • La Repubblica (έντυπη έκδοση)

    Σχέδια/ Θα γίνει ξενοδοχείο ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός;

    Με τόσα πολλά αστέρια δεν έχει υπάρξει άλλο – ούτε πρόκειται. Και παρά τη γενική έλλειψη άνεσης, θα εξασφαλίζει στους πελάτες μια εκπληκτική θέα, με τριάντα δύο ανατολές και ηλιοβασιλέματα κάθε μέρα. Βίντατζ στυλ, ο αέρας μέσα όχι και πολύ καθαρός, ένας περίπατος έξω θα αυξήσει οπωσδήποτε το κόστος.

    Θα γίνει κάποτε ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός ξενοδοχείο; Οι Ρώσοι λένε ότι με εκατό εκατομμύρια ευρώ γίνεται. Και η δήλωση του αμερικανού προέδρου ότι ήρθε η ώρα να ιδιωτικοποιηθεί εξάπτει τη φαντασία εκείνων που ονειρεύονται να φύγουν με έναν πύραυλο για διακοπές.

    Η ρωσική διαστημική υπηρεσία, γράφει η Repubblica, έριξε μια παρόμοια ιδέα μόλις πριν από λίγες εβδομάδες. Η εταιρεία Bigelow Aerospace του Λας Βέγκας μελετά εδώ και δύο χρόνια μια μονάδα που θα συνδέεται με το σταθμό για να προσφέρει φιλοξενία στους τουρίστες. Ένα ταξίδι για να ζήσει κάποιος τη συγκίνηση της μικροβαρύτητας είναι μέρος της (μελλοντικής) προσφοράς δύο εταιρειών αεροδιαστημικής. Η SpaceX ανακοίνωσε πριν από ένα χρόνο ότι θα ήθελε να φέρει δύο τουρίστες σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη το 2018, την επέτειο της εκτόξευσης του Απόλλωνα.

    Ο Λευκός Οίκος, από την πλευρά του, έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν επιθυμεί πλέον να χρηματοδοτεί το σταθμό, με το τελευταίο δολάριο να αναμένεται μέχρι τα τέλη του 2024. Οι νέοι ορίζοντες έρευνας είναι τώρα η Σελήνη και ο Άρης. Αυτά τα 3-4 δισεκατομμύρια που δαπανώνται ετησίως για τη συντήρηση μιας βάσης που βρίσκεται σε τροχιά από το 1998 και χρησιμοποιείται κυρίως για βασικά επιστημονικά έργα – είναι η σκέψη του προέδρου – θα ήταν πιο χρήσιμα αλλού.

    Μια περαιτέρω δυσκολία είναι ότι η Ουάσιγκτον δεν είναι μόνη στη διαχείριση της βάσης. Το ξενοδοχείο «Τα Χίλια Αστέρια» – εάν δει ποτέ το φως – θα έχει επίσης μάνατζερ  από τη Ρωσία, την Ευρώπη, την Ιαπωνία και τον Καναδά. Ωραία θα περνάνε εκεί πάνω.

    Φωτό: Και για ποτό στο μπαρ της ρεσεψιόν πού πας; Πηγή: Shutterstock



text
  • Ανακοινώθηκαν 198 προστατευμένες παραλίες που απαγορεύονται ως και οι ομπρέλες. Και ανακοινώθηκαν για να τις βρουν όσοι δεν τις ήξεραν και να σπεύσουν με την ομπρέλα τους


    19 Απριλίου 2024, 17:56