501
Η φωτογραφία που ανέβασε ο Σον Σπάισερ από το Μαρ-α-Λάγκο το βράδυ της Πέμπτης, 6 Απριλίου | Twitter

Ο Τραμπ στο δικό του «War Room» α λα Ομπάμα

Protagon Team Protagon Team 16 Απριλίου 2017, 08:27
Η φωτογραφία που ανέβασε ο Σον Σπάισερ από το Μαρ-α-Λάγκο το βράδυ της Πέμπτης, 6 Απριλίου
|Twitter

Ο Τραμπ στο δικό του «War Room» α λα Ομπάμα

Protagon Team Protagon Team 16 Απριλίου 2017, 08:27

Ισως δεν θα περιμέναμε κάτι διαφορετικό από τον άνθρωπο που έχει αναγάγει σε ολόκληρη επιστήμη την επικοινωνία και την (εξωτερική) πολιτική μέσω tweet.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έσπευσε να εκμεταλλευτεί επικοινωνιακά την επίθεση που εξαπέλυσε στη Συρία – και, γιατί όχι, θα ρωτούσε εύλογα κανένας; Ήταν εξάλλυ η πρώτη ευκαιρία να δείξει την κλασική αμερικανική προεδρική πυγμή  μέσω ενός βομβαρδισμού στην άλλη άκρη του κόσμου.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σον Σπάισερ ανέβασε στο Twitter μια φωτογραφία, αυτήν που βλέπετε πιο πάνω, με το επιτελείο του προέδρου –και φυσικά και τον ίδιο τον Ντόναλντ Τραμπ– να συμμετέχουν σε μια απόρρητη βιντεοδιάσκεψη για την πυραυλική επίθεση στη Συρία.

Το στήσιμο της φωτογραφίας θυμίζει σε πολλά την κλασική φωτογραφία του Μπαράκ Ομπάμα (ακριβώς κάτω) να παρακολουθεί ζωντανά την εξέλιξη της επιχείρησης για τον εντοπισμό και τελικά την εξόντωση του Οσάμα μπιν Λάντεν το 2011.

obama_sit_room
Μπάιντεν, Ομπάμα, Κλίντον και άλλα στελέχη της αμερικανικής διοίκησης το 2011, κατά την επιχείρηση εξολόθρευσης του Οσάμα μπιν Λάντεν

Αυτό που τράβηξε την προσοχή των διεθνών μέσων στην φωτογραφία του Τραμπ δεν ήταν τόσο η σημειολογία της, που σε πολλά θύμιζε αυτή του Ομπάμα, αλλά οι σχέσεις εξουσίας μέσα στο επιτελείο του Τραμπ. Και βέβαια, το ότι αμφότερες εμφανίζουν μόνο μία γυναίκα…

Η φωτογραφία ελήφθη μετά το δείπνο με τον κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ το βράδυ της Πέμπτης, 6 Απριλίου, μέσα σε ένα δωμάτιο στο ιδιωτικό θέρετρο του Τραμπ στο Μαρ-α-Λάγκο της Φλόριντα που έχει διαμορφωθεί κατάλληλα για να φιλοξενεί τις απόρρητες ενημερώσεις για τον πρόεδρο.

Από άλλη τοποθεσία συμμετείχαν στη βιντεοκλήση ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς και ο υπουργός Αμυνας Τζέιμς Μάτις.

mar-a-lago-situation-num

Ο Ντόναλντ Τραμπ κοιτά την οθόνη σοβαρά και ίσως λίγο σαν χαμένος. Μαζί του έχει αξιωματούχους και συμβούλους στον τομέα της ασφάλειας, όπως τον σύμβουλο ΜακΜάστερ (7 στη φωτογραφία).

Είναι ακόμη ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Ράινς Πρίμπους (8), ο Τζο Χάγκιν επίσης από τον Λευκό Οίκο (1), ο γαμπρός του προέδρου, Τζάρεντ Κούσνερ (2), οι στενοί σύμβουλοι Στιβ Μπάνον (11) και Στίβεν Μίλερ (12). Ακόμη παρίσταται ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σον Σπάισερ (5) και ο υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον (6).

Ασυνήθιστα εκπροσωπημένο είναι το οικονομικό επιτελείο με τον υπουργό Οικονομικών Στιβ Μνούτσιν (3), τον υπουργό Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος (4) και τον σύμβουλο Γκάρι Κον (9), κάτι που εξηγείται από την προηγούμενη συνάντηση με τον κινέζο ηγέτη όπου δόθηκε έμφαση σε οικονομικά ζητήματα. Ένας αξιωματικός  είναι ο μόνος στρατιωτικός που βρίσκεται στον χώρο.

Η μόνη γυναίκα είναι η αναπληρώτρια σύμβουλος εθνικής ασφαλείας Ντίνα Πάουελ (10).

Αυτό που περισσότερο κίνησε το ενδιαφέρον των αναλυτών ήταν ποιος κάθεται πού. Το ότι ο Τζάρεντ Κούσνερ είναι στο τραπέζι και ο Μπάνον μακριά ερμηνεύτηκε σαν ένδειξη του ποιος έχει το πάνω χέρι στον Λευκό Οίκο. Τυχαίο ή όχι, αυτή η «ανάλυση» θυμίζει λιγάκι την προσεκτική παρακολούθηση των φωτογραφιών από καθεστώτα όπως το βορειοκορεατικό όπου η σκηνοθεσία της κουστωδίας του ηγέτη δείχνει ποιος έχει την μεγαλύτερη εύνοια. Αλλά, από την άλλη πλευρά, είναι ο Λευκός Οίκος επί Τραμπ κάτι το συνηθισμένο;

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...