1104
Ο Θοδωρής Δρίτσας κατά την εναρκτήρια συνεδρίαση της Προανακριτικής | ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο Θοδωρής Δρίτσας πρόεδρος της προανακριτικής για την υπόθεση Novartis

Protagon Team Protagon Team 5 Μαρτίου 2018, 19:08
Ο Θοδωρής Δρίτσας κατά την εναρκτήρια συνεδρίαση της Προανακριτικής
|ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο Θοδωρής Δρίτσας πρόεδρος της προανακριτικής για την υπόθεση Novartis

Protagon Team Protagon Team 5 Μαρτίου 2018, 19:08

Τις εργασίες της ξεκίνησε το μεσημέρι της Δευτέρας η προανακριτική επιτροπή για την υπόθεση της Novartis, η οποία θα κληθεί να αποφασίσει αν προκύπτουν ποινικές ευθύνες για δέκα πολιτικά πρόσωπα.

Ο πρώην υπουργός Ναυτιλίας, φαρμακοποιός στο επάγγελμα, Θόδωρος Δρίτσας, είναι ο πρόεδρος της προανακριτικής Επιτροπής της εν λόγω υπόθεσης, ενώ το προεδρείο συμπληρώνεται με τους Γιώργο Λαζαρίδη των ΑΝΕΛ στη θέση του αντιπροέδρου και την Παναγιώτα Κοζομπόλη-Αμανατίδου στη θέση του γραμματέα.

Η προανακριτική ξεκίνησε την πρώτη της συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών, με αντικείμενο την εκλογή προεδρείου, αλλά και τα διαδικαστικά της λειτουργίας της.

Μεταξύ αυτών και το αν θα κληθούν ή όχι μάρτυρες, για το οποίο ήδη υπάρχει έντονη αντιπαράθεση με την αντιπολίτευση.

Στον Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου προσέφυγε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ζητώντας την αποκάλυψη των ονομάτων των προστατευόμενων μαρτύρων (ή «ψευδομαρτύρων», κατά τον Επίτροπο) στο σκάνδαλο Novartis. Επί του θέματος, ο Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Συνεπής προς τη δημόσια δέσμευσή μου, ότι θα επιδιώξω με κάθε νόμιμο, στη διάθεσή μου, μέσο, την αποκάλυψη της εις βάρους μου σκευωρίας, η οποία στηρίζεται αποκλειστικά στους δύο κουκουλοφόρους ψευδομάρτυρες, προσέφυγα σήμερα, εκ νέου, στον Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Δ. Παπαγεωργίου, ζητώντας την αποκάλυψη των ονομάτων των ψευδομαρτύρων και την άμεση προώθηση, της, εναντίον τους, μήνυσής μου.

Αφορμή της νέας αίτησής μου, αποτελεί η ανακοίνωση του κ. Εισαγγελέα, της 20ης Φεβρουαρίου 2018, μετά δηλαδή την πρώτη αίτησή μου, με την οποία, νέα εκ των υστέρων απόφαση (9 Φεβρουαρίου 2018) του κ. Αντιεισαγγελέα Αρείου Πάγου, έγινε η υπαγωγή των προστατευόμενων μαρτύρων στο καθεστώς των μαρτύρων του δημοσίου συμφέροντος.

«Αναμένω», καταλήγει στη δήλωσή του ο Ευρωπαίος Επίτροπος, «από τον κ. Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και την Ελληνική Δικαιοσύνη, την οποία εμπιστεύομαι απολύτως, να προβεί στις νόμιμες ενέργειες ώστε να αποκαλυφθούν οι ψεύδορκοι συκοφάντες, να λάμψει η αλήθεια και η σκοτεινή αυτή υπόθεση και όλες οι πτυχές και προεκτάσεις της να έρθουν στο φως».

Ο Βαγγέλης Βενιζέλος στη Βουλή κατά τη συζήτηση για τη σύσταση προανακριτικής για το θέμα Novartis (Στεφάνου Στέλιος/Intime News)
Ο Βαγγέλης Βενιζέλος στη Βουλή κατά τη συζήτηση για τη σύσταση προανακριτικής για το θέμα Novartis (Στεφάνου Στέλιος/Intime News)

Σειρά ενστάσεων κατέθεσε με επιστολή του ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά την έναρξη της πρώτης συνεδρίασης της Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση της Novartis, σημειώνοντας πως θεωρεί άκυρη κάθε πράξη της Επιτροπής.

Στην επιστολή του, ο κ. Βενιζέλος καταγγέλλει παραβίαση των προϋποθέσεων του άρθρου 154 παρ. 3 εδ. α΄ Κανονισμού της Βουλής, σύμφωνα με το οποίο «η πρόταση για άσκηση δίωξης πρέπει να προσδιορίζει με σαφήνεια τις πράξεις ή τις παραλείψεις που σύμφωνα με το νόμο περί ευθύνης των Υπουργών είναι αξιόποινες και να μνημονεύει τις διατάξεις που παραβιάστηκαν».

Όπως τονίζει, στην πρόταση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ που έγινε δεκτή από την Ολομέλεια της Βουλής στη συνεδρίαση της 21ης Φεβρουαρίου 2018, δεν εξατομικεύονται και δεν προσδιορίζονται καθόλου οι πράξεις ή οι παραλείψεις που θεωρούνται αξιόποινες.

Συμπληρώνει, δε, ότι ως προς το πρόσωπό του στην πρόταση για σύσταση Προανακριτικής δεν περιλαμβάνεται καμία απολύτως αναφορά, πλην αυτής που περιέχεται στο διαβιβαστικό έγγραφο της Εισαγγελέως το οποίο παρατίθεται στον πρόλογο της πρότασης, ενώ δεν του αποδίδεται καμία πράξη ή παράλειψη η οποία να προσδιορίζεται έστω συνοπτικά αλλά με τη σαφήνεια που απαιτεί το άρθρο 154 παρ. 3 εδάφιο α΄ του Κανονισμού της Βουλής.

«Η υιοθέτηση της προδήλως αόριστης και δικονομικά απαράδεκτης αυτής πρότασης των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ από την Ολομέλεια της Βουλής δεν θεραπεύει την ακυρότητα της πρότασης και της απόφασης. Αντιθέτως το γεγονός ότι η Ολομέλεια αποφάσισε να κινηθεί η διαδικασία του άρθρου 86 παρ. 3 του Συντάγματος και των άρθρων 155 επ. του Κανονισμού της Βουλής χωριστά για κάθε ένα από τα πρόσωπα που αναφερόντουσαν στο διαβιβαστικό έγγραφο της Εισαγγελέως χωρίς να στρέφεται καν ονομαστικά εναντίον τους η πρόταση των βουλευτών της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, επιτείνει την ακυρότητα αυτή που είναι ούτως η άλλως απόλυτη», υπογραμμίζει ο κ. Βενιζέλος.

Καλεί επίσης την Επιτροπή να αναπέμψει τη σχετική απόφαση κατά το μέρος που τον αφορά. «Σε κάθε δε περίπτωση προβάλλω τη σχετική ένσταση και δηλώνω ότι θεωρώ άκυρη κάθε πράξη της Επιτροπή σας η οποία δεν έχει συσταθεί νόμιμα, αλλά κατά παραβίαση του άρθρου 154 παρ.3 εδ. α´ του Κανονισμού της Βουλής», συμπληρώνει ο κ. Βενιζέλος.

Παράλληλα, στην επιστολή του επισημαίνει ότι «εφόσον η Επιτροπή αποφασίσει να συνεχίσει, παρά την ένσταση απαράδεκτου και ακυρότητας της απόφασης της Ολομέλεια της Βουλής στην συνεδρίαση της 21ης Φεβρουαρίου για την σύστασή της, υποβάλλω επικουρικά τις ακόλουθες ενστάσεις και αιτήματα, με τη ρητή δήλωση επιφύλαξης όλων των δικαιωμάτων μου»:

Καθεστώς προστατευόμενων μαρτύρων – Ένσταση απόλυτης ακυρότητας της προδικασίας και της εξέτασης των ανώνυμων μαρτύρων.

Κλήση για εξέταση των τριών μαρτύρων, επωνύμως.

Κλήση για εξέταση ως μαρτύρων του Κωνσταντίνου Φρουζή και της σημερινής διοίκησης της Novartis.

Άμεση υποβολή από την Novartis προς την Επιτροπή των δεδομένων που έλαβε άδεια να διαβιβάσει σε αρχές των ΗΠΑ.

Εξάλλου, μέσω της επιστολής, ο κ. Βενιζέλος ενημερώνει την Επιτροπή για τη μήνυση που έχει καταθέσει κατά του μάρτυρα με την κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης» και κατά «των αυτουργών και συνεργών δέσμης ποινικών αδικημάτων που έχουν τελεσθεί σε σχέση με την έως τώρα διαχείριση της υπόθεσης Novartis».

Τέλος, ζήτησε από την Επιτροπή να αναπτύξει ενώπιον της, αυτοπροσώπως και προφορικώς,  τις ενστάσεις του.

275291
Ο Μάκης Βορίδης στο μέσο της φωτογραφίας (Στεφάνου Στέλιος/Intime News)

Η Νέα Δημοκρατία είναι αποφασισμένη από την πρώτη στιγμή να θέσει το θέμα της πλήρους διερεύνησης την υποθέσεις με κλήση όλων των μαρτύρων και όχι μόνο των προστατευόμενων, των πολιτικών προσώπων που εμπλέκονται και οποιουδήποτε άλλου  μπορεί να συνεισφέρει στην διαλεύκανση της υπόθεσης.

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση που έκανε ο Μάκης Βορίδης στη Βουλή λίγες ώρες πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση. «Η Νέα Δημοκρατία λέει όλα στο φως. Αυτό σημαίνει πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης και επιτροπή με πλήρεις αρμοδιότητες. Σημαίνει κλήση και κατάθεση μαρτύρων. Όχι μόνο των δέκα πολιτικών προσώπων αλλά και των τριών προστατευομένων μαρτύρων. Μόνο έτσι θα αποκαλυφθεί το εύρος της υπόθεσης αλλά και το μέγεθος της σκευωρίας. Δεν γίνεται να σπιλώνονται με αυτό τον τρόπο πολιτικοί οι οποίοι ενόχλησαν την κυβέρνηση».

Πληροφορίες από το στρατόπεδο της Νέας Δημοκρατίας αναφέρουν ότι σε περίπτωση που η κυβέρνηση επιλέξει τον σύντομο βίο  για την προανακριτική επιτροπή η Νέα Δημοκρατία θα κάνει λόγο για προαποφασισμένο σχέδιο σκευωρίας από την πλευρά της κυβέρνησης προκειμένου να μείνει λάσπη εσαεί στους πολιτικούς της αντιπάλους.

Στην επιτροπή θα δοθεί διορία ενός μήνα για να καταθέσει το πόρισμά της σχετικά με τις ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες των 10 πολιτικών προσώπων. Η προανακριτική θα έχει όλες τις αρμοδιότητες του εισαγγελέα Πρωτοδικών, όταν αυτός ενεργεί προκαταρκτική εξέταση και θα μπορεί να αναθέτει σε εισαγγελέα Πλημμελειοδικών, ή Εφετών, τη διενέργεια ειδικότερων πράξεων σχετικών με το αντικείμενο της προκαταρκτικής εξέτασης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...