673
Η Ιωάννα Μπιλίση-Χρουσαλά αντιμετώπιζε συχνά τις τηλεοπτικές κάμερες. Βρέθηκε νεκρή στα 71 της | CreativeProtagon

Ο θάνατος της συμβολαιογράφου «των πλειστηριασμών»

Χριστίνα Ταχιάου Χριστίνα Ταχιάου 14 Μαρτίου 2018, 09:49
Η Ιωάννα Μπιλίση-Χρουσαλά αντιμετώπιζε συχνά τις τηλεοπτικές κάμερες. Βρέθηκε νεκρή στα 71 της
|CreativeProtagon

Ο θάνατος της συμβολαιογράφου «των πλειστηριασμών»

Χριστίνα Ταχιάου Χριστίνα Ταχιάου 14 Μαρτίου 2018, 09:49

Δεν ήταν εύκολη η ζωή της Ιωάννας Μπιλίση-Χρουσαλά τα τελευταία χρόνια. Είχε πρόβλημα και να κυκλοφορήσει, ακόμη στη Θεσσαλονίκη. Είχε τύχει να της έχω τηλεφωνήσει για ρεπορτάζ και να την ακούω να διαπληκτίζεται με περαστικό. Ο λόγος ήταν πάντα οι πλειστηριασμοί. Η Ιωάννα Μπιλίση ήταν πρόεδρος των Συμβολαιογράφων Εφετειακής Περιφέρειας Θεσσαλονίκης έως το τέλος του 2017, επέμενε να διενεργεί πλειστηριασμούς και βρισκόταν μονίμως στο στόχαστρο συλλογικοτήτων που δρούσαν με στόχο την ματαίωση των πλειστηριασμών.

«Εγώ εφαρμόζω τον νόμο», έλεγε, κι είχε δίκιο από τη μεριά της στο σημείο αυτό. «Εάν η κυβέρνηση θέλει να καταργήσει τους πλειστηριασμούς, ας τους καταργήσει με νόμο», συμπλήρωνε. Αυτά τα έλεγε σε όποιον μπορούσε να την ακούσει. Από τις συλλογικότητες ήταν αδύνατο να ακουστεί. Αντιθέτως, άκουγε εκείνη βρισιές κι απειλές, ζητούσε βοήθεια από την Αστυνομία, κατήγγειλε ότι τη στοχοποιούν. Τον περασμένο Δεκέμβριο, έγινε διαδήλωση διαμαρτυρίας έξω από την Εταιρία Μακεδονικών Σπουδών, όπου επρόκειτο να βραβευτεί στη διάρκεια επιστημονικής εκδήλωσης. Η εκδήλωση είχε τίτλο «Ο κομβικός ρόλος του Συμβολαιογράφου στο Δίκαιο» και οι διαδηλωτές διαμαρτύρονταν για τη βράβευση, διότι λίγες μέρες νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι εναντίον της είχε ασκηθεί δίωξη για υπεξαίρεση στην υπηρεσία σε βαθμό κακουργήματος.

Η δίωξη είχε να κάνει με την μη καταβολή της δημόσιας κατάθεσης του πλειστηριάσματος (του τιμήματος από τον πλειστηριασμό) στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, από πλειστηριασμούς που είχαν διενεργηθεί κατά το 2015. Το ποσό, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ανέρχεται σε τουλάχιστον 500.000 ευρώ. Μάλιστα, η υπόθεση άρχισε να ερευνάται κατόπιν αναφορών από ιδιώτες οι οποίοι εμφανίζονταν να έχουν οφειλές στο Δημόσιο, παρόλο που είχαν εκπλειστηριαστεί τα ακίνητά τους. Με αφορμή αυτήν την υπόθεση, ο εισαγγελέας διέταξε έρευνα σε βάθος πενταετίας και για άλλους πλειστηριασμούς στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν τηρήθηκαν οι προβλεπόμενες από τον νόμο διαδικασίες, καθώς και εάν υπήρξε ολιγωρία από πλευράς ΔΟΥ στην ενημέρωση των αρχών.

Στην απολογία της, η πρόεδρος των Συμβολαιογράφων Θεσσαλονίκης αρνήθηκε τις κατηγορίες και ισχυρίστηκε ότι είχε αποδώσει στο Δημόσιο το σύνολο των χρημάτων που κατηγορούνταν ότι είχε παρακρατήσει. Παράλληλα, είχε αρχίσει τη διαδικασία για συνταξιοδότηση. Διένυε το 71ο έτος της ηλικίας της. Με τη σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα και ανακριτή αποφασίστηκε να αφεθεί ελεύθερη χωρίς περιοριστικούς όρους. Πριν την απολογία της, είχε δηλώσει: «Σχετικά με τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών που εμπλέκουν το όνομά μου, δηλώνω ότι είναι ανακριβή και παραπλανητικά, καθώς δεν οφείλεται εκ μέρους μου κανένα απολύτως ποσό στο Ελληνικό Δημόσιο. Είμαι έτοιμη κάθε στιγμή να παράσχω τεκμηριωμένες εξηγήσεις για αυτό εφόσον κληθώ από τα αρμόδια όργανα, και έχω πλήρη εμπιστοσύνη στην Ελληνική Δικαιοσύνη».

Η «βεντέτα» της με τις συλλογικότητες κρατούσε γερά. Από το 2016, κάθε Τετάρτη το Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης μετατρεπόταν σε πεδίο μάχης. Ένταση, διαξιφισμοί, βρισιές, φωνές, ΜΑΤ, ατμόσφαιρα που μόνο σε λειτουργία της Δικαιοσύνης δεν παρέπεμπε. Όμως, παρά τα έκτροπα, η Ιωάννα Μπιλίση δεν προέβαινε σε μηνύσεις. Παρόλο που πολλές φορές πρωταγωνιστές ήταν γνωστοί τόσο στην ίδια όσο και στο Πανελλήνιο. Μια φορά, μόνον, προέβη μαζί με μια ακόμη συμβολαιογράφο σε μηνυτήρια αναφορά, στα μέσα του 2017. Αυτό, φυσικά, προκάλεσε ακόμη μεγαλύτερη οργή στα μέλη των συλλογικοτήτων, τα οποία της καταλόγισαν ότι τους κατηγόρησε ψευδώς. Ακολούθησε η δίωξη, κάτι που συνετέλεσε στο να καταφέρονται ακόμη περισσότεροι εναντίον της, ενώ χάθηκε και η εμπιστοσύνη του συμβολαιογραφικού κόσμου. Δεν άκουγες φωνές υποστήριξης για την πρόεδρο, δεν έβλεπες ενωμένο τον κόσμο των Συμβολαιογράφων να συσπειρώνεται γύρω από την πρόεδρό του. Η παραίτηση και η δρομολόγηση της συνταξιοδότησής της ήταν μονόδρομος. Έτσι, η πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου παραιτήθηκε επισήμως στις 27 Δεκεμβρίου 2017.

Λίγο μετά τις 14.30 της Τρίτης, εντοπίστηκε η σορός μιας γυναίκας στη θαλάσσια περιοχή της Λεύκης, στο Κτήμα Καραγκιόζη της Επανομής, λίγο έξω από τη Θεσσαλονίκη. Στα πράγματά της στην ακτή βρέθηκε η ταυτότητα της Ιωάννας Μπιλίση και στο νοσοκομείο Παπανικολάου, όπου μεταφέρθηκε, η συμβολαιογράφος αναγνωρίστηκε από τους οικείους της. Βρέθηκε επίσης ένα σημείωμα, στο οποίο η γυναίκα ζητά συγνώμη από τα παιδιά της, χωρίς να εξηγεί τους λόγους για τους οποίους θέλησε να δώσει τέλος στη ζωή της.

Το Λιμενικό διενεργεί την έρευνα και φαίνεται πως έχει αποκλείσει την εγκληματική ενέργεια. Στη Θεσσαλονίκη, πάντως, και ιδίως στον νομικό κόσμο, η είδηση του θανάτου της προκάλεσε σοκ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...