975
Ο Θοδωρής Ρουσόπουλος συνεχίζει να παρεμβαίνει στην πολιτική ζωή της χώρας | intimenews

Η «επιστροφή» του Θοδωρή Ρουσόπουλου

Protagon Team Protagon Team 6 Μαΐου 2016, 10:36
Ο Θοδωρής Ρουσόπουλος συνεχίζει να παρεμβαίνει στην πολιτική ζωή της χώρας
|intimenews

Η «επιστροφή» του Θοδωρή Ρουσόπουλου

Protagon Team Protagon Team 6 Μαΐου 2016, 10:36

Μπορεί να πέρασαν σχεδόν εφτά χρόνια, μπορεί να πέρασαν σχεδόν άλλες τόσες κυβερνήσεις. Μπορεί να μεσολάβησαν τα μισά από τα χρόνια αυτά Μνημόνια, μπορεί να ξεχάστηκαν άλλοι, πιο έμπειροι από αυτόν, ωστόσο ο Θόδωρος Ρουσόπουλος συνεχίζει να απασχολεί τη δημόσια σφαίρα και να κινείται εντός αυτής.

Ο πρώην εκπρόσωπος Τύπου στις κυβερνήσεις του Κώστα Καραμανλή μίλησε στα «Νέα» και ως ενεργός παρατηρητής της πολιτικής σκηνής της χώρας – όπως τον χαρακτηρίζει η δημοσιογράφος Αγγελική Καραγιώργου – πήρε θέση για πολλά από τα όσα συμβαίνουν καθημερινά και απασχολούν πολίτες, πολιτικούς και δημοσιογράφους.

Εξάλλου, έχει περάσει και από τα τρία αυτά πόστα.

Ο Θόδωρος Ρουσόπουλος μίλησε, προφανώς, για τα όσα συμβαίνουν στη Νέα Δημοκρατία, την οποία συνεχίζει να θεωρεί «σπίτι» του και, όπως είναι λογικό, τα όσα είχε να πει για τον νέο πρόεδρο του κόμματος έχουν ξεχωριστό ενδιαφέρον.

Εξάλλου, δεν είναι λίγοι αυτοί που ακόμη και σήμερα θεωρούν ότι εκφράζει σε μεγάλο βαθμό τον Κώστα Καραμανλή ή ότι μιλά σε συγκεκριμένες περιπτώσεις αντί αυτού.

Οπότε, η ατάκα του για τον τρόπο με τον οποίο έγινε η εκλογή Μητσοτάκη έχει το ενδιαφέρον της.

Αν οι εσωκομματικές εκλογές είχαν γίνει τον Νοέμβριο, ο κ. Μητσοτάκης πιθανόν να μην είχε βγει πρώτος. Κάθε αλλαγή έχει μέσα της τον σπόρο της ελπίδας. Αρκεί να μη γεννά υπερβολικές προσδοκίες

Και από την στιγμή που ο κ. Ρουσόπουλος μίλησε για την προοπτική κυβερνησιμότητας του κ. Μητσοτάκη, τότε έχει ιδιαίτερη σημασία, αφού ο ίδιος έχει βρεθεί σε παρόμοιο πόστο. Ηταν το δεξί χέρι για πέντε χρόνια του τότε πρωθυπουργού της χώρας.

Τι είπε για

  • Τον Κυριάκο Μητσοτάκη: «Εκτιμώ πως εάν οι εσωκομματικές εκλογές είχαν γίνει τον Νοέμβριο, ο κ. Μητσοτάκης πιθανόν να μην είχε βγει πρώτος. Ομως στην πορεία ο έξυπνος τρόπος που κινήθηκε οδηγούσε στο συμπέρασμα πως μπορεί και να κερδίσει, άρα δεν με εξέπληξε η εκλογή του. Εκτιμώ πως εάν οι εσωκομματικές εκλογές είχαν γίνει τον Νοέμβριο, ο κ. Μητσοτάκης πιθανόν να μην είχε βγει πρώτος. Ομως στην πορεία ο έξυπνος τρόπος που κινήθηκε οδηγούσε στο συμπέρασμα πως μπορεί και να κερδίσει, άρα όχι, δεν με εξέπληξε. Για να λέει ο ίδιος ότι μπορεί να κυβερνήσει, ξέρει καλύτερα. Αν και η προσωπική μου εμπειρία λέει ότι δεν είσαι ποτέ έτοιμος για κάτι πριν περάσει αρκετός καιρός από τότε που μπαίνεις σε αυτό».
  • Για το μέλλον της ΝΔ και το ενδεχόμενο διάσπασής της: «Είχα πει σε μια συνέντευξή μου τον Δεκέμβριο πως ουδείς θα τολμήσει να διασπάσει το κόμμα, διότι τότε θα ήταν προφανές ότι κινείται από προσωπικά και μόνο κίνητρα. Επιμένω πως δεν υπάρχει κίνδυνος διάσπασης».
  • Για το πώς κινείται ο Αλέξης Τσίπρας και για το πώς τα πάει η κυβέρνηση: «Ζούμε τον τρόμο κάθε βράδυ στα δελτία ειδήσεων, όχι γιατί φταίνε οι αγγελιαφόροι που μεταφέρουν τις ειδήσεις, αλλά γιατί αυτή η κυβέρνηση παίζει την τυφλόμυγα. Εχει δέσει γύρω από τα μάτια της ένα μαντίλι και απλώνει τα χέρια περπατώντας στα τυφλά. Οποιον πιάσει, την έβαψε. Κάπως έτσι δείχνει να επιλέγει τα μέτρα που παίρνει και τα οποία μοιάζουν με πέλεκυ επί των κεφαλών δικαίων και αδίκων».
  • Για το ποιο είναι το μεγαλύτερο λάθος της κυβέρνησης και των άλλων κυβερνήσεων που πέρασαν στα χρόνια της κρίσης: «Οι προσδοκίες που δημιούργησαν Δεν υπάρχει τίποτε χειρότερο από το να βάζεις ψηλά τον πήχη και μετά να περνάς συνεχώς από κάτω. Πριν από ενάμιση χρόνο συνάντησα στην Αθήνα τον αντιπρόεδρο του κόμματος της κυρίας Μέρκελ, τον Μίκαελ Φουκς. Μου είπε μεταξύ πολλών άλλων παραπόνων για τις μνημονιακές κυβερνήσεις και το εξής: «Μας πήρε καιρό να καταλάβουμε ότι τα μέτρα που ψηφίζετε δεν τα εφαρμόζετε». Κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας αν νομίζουμε ότι μπορούμε να παραπλανήσουμε με τρικάκια τους εταίρους».

Ο κ. Ρουσόπουλος μίλησε και για το ζήτημα που προέκυψε με τον Προκόπη Παυλόπουλο και την περιβόητη δήλωσή του για τον άνθρωπο και το νόμισμα. Οπως κανείς θα περίμενε, ο κ. Ρουσόπουλος δικαιολόγησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, έναν από τους πιο καθαρόαιμους υπουργούς του ύστερου καραμανλισμού.

1rea61a
Θόδωρος Ρουσόπουλος (αριστερά) και Προκόπης Παυλόπουλος στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τον «βασικό μέτοχο», το 2006.

«Ο Προκόπης Παυλόπουλος εκφράζεται με τη γλώσσα του πνευματικού ανθρώπου και της καρδιάς. Καμιά φορά στην πολιτική δημιουργούνται παρεξηγήσεις όταν ξεφεύγει κανείς από τα στερεότυπα. Προτιμώ όμως έναν Πρόεδρο που είναι πιο ανθρώπινος, κι ας παρεξηγούνται μερικές φορές τα όσα λέει. Δεν είναι η πρώτη φορά, αλλά δεν πειράζει. Εκφράζει τις ψυχές πολλών πολιτών και αυτό μου είναι αρκετό. Ετσι άλλωστε δεν πρέπει να συμβαίνει στη δημοκρατία»;, τόνισε ενώ χαρακτήρισε «υπερβολές του κίτρινου Τύπου» όσα λέγονται για φλερτ των καραμανλικών με τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν το λες και ακριβώς διάψευση…

Προσέθεσε:

  • Για τον νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες: «Δεν θα αποδώσει γιατί είναι αντισυνταγματικός και αντικοινοτικός».
  • Για τη σχέση του με τον Καραμανλή: «Είναι, όπως πάντοτε, εξαιρετική».
  • Για την υπόθεση Βατοπεδίου: «Αν δεν αδικηθείς, πώς θα δικαιωθείς; Είναι μεγάλη η χαρά μου που η δικαίωσή μου ήλθε σε επίπεδο Κοινοβουλίου από όλα ανεξαιρέτως τα κόμματα – και κυρίως αυτά που με πολέμησαν – και σε επίπεδο Δικαιοσύνης με τη βαρύτατη καταδίκη των συκοφαντών μου. Δεν έχει σημασία πόσοι το έμαθαν. Μου αρκεί που το γνωρίζουν τα παιδιά μου».

Για το μέλλον του στην πολιτική: «Εκλεισε εκείνος ο παλιός κύκλος. Αλλά μπορεί να ανοίξει κάποιος άλλος καινούργιος. Δεν πρόκειται όμως να τον επιδιώξω πάση θυσία. Ακόμη όμως κι αν δεν συμβεί, νιώθω ήδη πλήρης. Εζησα σε τέτοιες θέσεις και σε τέτοιες καταστάσεις που σπανίως βιώνει ακόμη και κάποιος ο οποίος βρίσκεται για πολλές δεκαετίες στην πολιτική. Βλέπετε, όταν μπήκα στην πολιτική, δεν ήμουν κανένα παιδάκι που του κάνουν χάρη. Είχα ήδη μια λαμπρή πορεία στο επάγγελμά μου με αναγνώριση και απολαβές που λίγοι απολάμβαναν στην Ελλάδα. Ετσι δεν με θάμπωσε τίποτε. Μπήκα στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου, στο Κρεμλίνο, στην Ντάουνινγκ Στριτ και στο Μέγαρο των Ηλυσίων ως υπουργός. Αλλά είχα ήδη μπει δεκάδες φορές πριν ως δημοσιογράφος. Η πολιτική ήταν το μέσον για να κάνω πράγματα για τον τόπο μου. Ισως κάποια άλλη φορά να αναφερθούμε και σε αυτά».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...