408
Ο επικεφαλής του ESM περνά στο «στρατόπεδο» του Σόιμπλε | ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ/ INTIMENEWS

Ο Ρέγκλινγκ συντάσσεται με τον Σόιμπλε για το ελληνικό χρέος

Protagon Team Protagon Team 27 Οκτωβρίου 2016, 18:10
Ο επικεφαλής του ESM περνά στο «στρατόπεδο» του Σόιμπλε
|ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ/ INTIMENEWS

Ο Ρέγκλινγκ συντάσσεται με τον Σόιμπλε για το ελληνικό χρέος

Protagon Team Protagon Team 27 Οκτωβρίου 2016, 18:10

Πριν από λίγες ημέρες, ο Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε με αισιοδοξία ότι η Ελλάδα, αν συνεχίσει με τους ίδιους ρυθμούς, θα βγει στις αγορές εντός του 2017. Σύμφωνα με τον ίδιο όμως, αυτό -η οικονομική ανάπτυξη και η έξοδος στις αγορές δηλαδή- δεν φαίνεται να έχει καμία σχέση με τη διευθέτηση του χρέους. «Η Ελλάδα δεν θα έχει κανένα πρόβλημα εξαιτίας του χρέους για τουλάχιστον μία ακόμα δεκαετία», διαμήνυσε μιλώντας σε δημοσιογράφους το βράδυ της Τετάρτης ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ.

«Βραχυπρόθεσμα δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα», δήλωσε ο κ. Ρέγκλινγκ, όπως μεταδίδει η αμερικανική Wall Street Journal. «Είμαι μάλλον στο πλευρό του Σόιμπλε, παρά της (διευθύντριας του ΔΝΤ) Λαγκάρντ», συμπλήρωσε διασαφηνίζοντας ότι στηρίζει τη γραμμή του γερμανού υπουργού Οικονομικών για τη μετάθεση της συζήτησης, παρά το αίτημα του ΔΝΤ για την άμεση ρύθμιση του χρέους.

Κάπως έτσι, η ελληνική πλευρά φέρεται να χάνει έναν (πολύ σημαντικό) σύμμαχο στο αίτημά της για ελάφρυνση του χρέους το ταχύτερο δυνατό. Ο επικεφαλής του ESM θεωρεί ότι παρότι το ελληνικό χρέος άγγιξε το 180% του ΑΕΠ το 2015, αυτό δεν έχει ιδιαίτερα μεγάλη σημασία όταν οι τόκοι που πληρώνονται κάθε χρόνο «είναι 1%», χάρη στα χαμηλότοκα δάνεια στήριξης που έχουν προσφέρει οι ευρωπαίοι εταίροι. Μάλιστα, έκανε λόγο για ένα «τεράστιο πλεονέκτημα». Τόνισε ότι «αυτή είναι η αλληλεγγύη της ευρωζώνης προς την Ελλάδα» ότι «είναι ήδη εκεί, επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο».

Ωστόσο, η κυβέρνηση έχει επενδύσει πολλά στη διευθέτηση του χρέους, όχι μόνον για πολιτικούς λόγους αλλά και για να αυξήσει την πιθανότητα ένταξης των ελληνικών ομολόγων στην ποσοτική χαλάρωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, έχει καλέσει για λύση στο μέτωπο του χρέους, χωρίς όμως να θέσει κάποιο χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, ενώ από την πλευρά του το ΔΝΤ έχει ζητήσει από τους Ευρωπαίους να συγκεκριμενοποιήσουν τις μακροπρόθεσμες παρεμβάσεις που προτίθενται να κάνουν για το χρέος το ταχύτερο δυνατό.

Εντός της ΕΕ, στους συμμάχους της κυβέρνησης στο αίτημά της για το χρέος παραμένει η Γαλλία η οποία έχει ταχθεί υπέρ του να ανοίξει άμεσα η διαβούλευση για ελάφρυνση. Στο απέναντι «στρατόπεδο» βρίσκεται σταθερά η Γερμανία. Πρόσφατα ο υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επανέλαβε ότι το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι το χρέος αλλά η έλλειψη ανταγωνιστικότητας. «Ολοι προσποιούνται ότι κάποια μορφή ελάφρυνσης του χρέους θα έκανε καλύτερα τα πράγματα στην Ελλάδα. Το μόνο πράγμα που θα άλλαζε είναι ότι θα μειωθεί ακόμη περισσότερο γενικά κάθε βούληση για να ασχοληθούν με μερικές μεταρρυθμίσεις», τόνισε ο ίδιος σε εκδήλωση για την παρουσίαση ενός βιβλίου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...