492
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος | Menelaos Myrillas / SOOC

Ο «πραγματιστής Ευκλείδης Τσακαλώτος» στα πρόσωπα του 2018 για το Politico

Protagon Team Protagon Team 9 Δεκεμβρίου 2017, 17:39
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος
|Menelaos Myrillas / SOOC

Ο «πραγματιστής Ευκλείδης Τσακαλώτος» στα πρόσωπα του 2018 για το Politico

Protagon Team Protagon Team 9 Δεκεμβρίου 2017, 17:39

Τον Αύγουστο εκπνέει σύμφωνα με τον προγραμματισμό το τρίτο μνημόνιο και αν η Ελλάδα καταφέρει να βγει ο «πραγματιστής Ευκλείδης Τσακαλώτος» θα πιστωθεί με μεγάλος μέρος της επιτυχίας, γράφει το δικτυακό περιοδικό Politico.eu σε αφιέρωμα για τα 28 πρόσωπα από την Ευρώπη που θα πρωταγωνιστήσουν το 2018.

Ωστόσο, συνεχίζει το πορτρέτο του υπουργού Οικονομικών, «δεν είναι πιθανό ότι πολλοί Ελληνες θα τον ευχαριστήσουν».

Ανέλαβε το 2015 αφότου ο προκάτοχός του Γιάνης Βαρουφάκης έφερε την Ελλάδα «στο χείλος του οικονομικού Αρμαγεδδώνα».

«Η Ευρώπη είχε λίγη εμπιστοσύνη στο ότι ο Τσακαλώτος, άλλος ένας οικονομολόγος χωρίς γραβάτα με αριστερίστικες ιδέες, θα ήταν πολύ διαφορετικός», γράφει το άρθρο και προσθέτει ότι του έδωσαν το δύσκολο έργο να κρατήσει τη χώρα όρθια. Ωστόσο, εξέπληξε την Ευρώπη με το κλείσιμο της συμφωνίας για τον νέο δανεισμό το καλοκαίρι του 2015.

Το μυστικό του ήταν ότι «έπεισε τους συναδέλφους του στο Eurogroup ότι, παρά το κομμουνιστικό παρελθόν του, δεν ενδιαφερόταν να γίνει άλλο ένας ήρωας του λαϊκισμού».

Το politico υπενθυμίζει ότι η οικογένεια του Τσακαλώτου συμμετείχε στον ελληνικό εμφύλιο και προσθέτει ότι «αυτό που κάνει την εξέλιξή του πιο εκπληκτική είναι ότι είναι το προϊόν του βρετανικού κατεστημένου» έχοντας ζήσει στη Βρετανία από παιδί και έχοντας σπουδάσει στην Οξφόρδη.

Έτσι οι -μερικές φορές- παθιασμένες κοινοβουλευτικές ομιλίες του με αγγλική προφορά, «είναι μια ένοχη απόλαυση για τους παρατηρητές της ελληνικής πολιτικής σκηνής».

Αν και το προνομιούχο παρελθόν του έχει δώσει στον Τσακαλώτο «μια εκκεντρική φήμη στην Ελλάδα», οι καλοί τρόποι του μπορεί να εξηγούν το γιατί κέρδισε τους συναδέλφους του στην Ευρώπη. Απέσπασε τα συγχαρητήρια ακόμη και του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που τον αποκάλεσε «έξοχο υπουργό» και ικανό διαπραγματευτή.

Ωστόσο, με αυτά τα καλά λόγια, ο Τσακαλώτος δεν θα μπορέσει εύκολα να κάνει «εκλογικό ταμείο», διαπιστώνει το politico, που επισημαίνει την απογοήτευση σε μέρος του ΣΥΡΙΖΑ για την πολιτική που ακολούθησε η κυβέρνησή του, παρά το ότι υποσχέθηκε το τέλος της λιτότητας.

Και πάλι, ως τις εκλογές του 2019 απομένει καιρός, «μια ολόκληρη ζωή στην πολιτική», συνεχίζει. Η ανάκαμψη του ΣΥΡΙΖΑ εξαρτάται ως ένα βαθμό και από την επιτυχία του Τσακαλώτου να πείσει τους Ευρωπαίους για κάποια ελάφρυνση του χρέους.

Το Politico φιλοξενεί ακόμη δηλώσεις του πολιτικού αναλυτή Γιάννη Κουτσομύτη που επισημαίνει ότι «στην Αθήνα δεν βλέπεις πολλά πρόσωπα» λόγω της οικονομικής πολιτικής του Τσακαλώτου και του Αλέξη Τσίπρα. Από την άλλη πλευρά, επισημαίνει ο δημοσιογράφος  της «Καθημερινής« Γιάννης Παλαιολόγος, «όταν ο κόμπος φτάνει στο χτένι, ο Τσακαλώτος κατάφερνε να βάλει στην άκρη τις ιδεολογικές του προκαταλήψεις».

Στη λίστα του Politico περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων:

– Ο Κλείτος Παπαστυλιανού από την Κύπρο ο οποίος έχει επιδοθεί σε μια εκστρατεία για τη διάσωση από τη λαθροθηρία εκατομμυρίων μικρών πουλιών –πολλά από τα οποία προστατεύονται

– Ο επικεφαλής του FDP Κρίστιαν Λίντερ

– Ο βρετανός υπουργός Περιβάλλοντος Μάικλ Γκόουβ

– Ο ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε και ο πορτογάλος Αντόνιο Κόστα

– Ο επικεφαλής της ομάδας των Φιλελευθέρων στην Ευρωβουλή Γκι Φέρχοφσταντ

– Η Μεράλ Ακσενέρ που επιδιώκει να αμφισβητήσει στις κάλπες την παντοδυναμία του Ταγίπ Ερντογάν

– Ο λευκορώσος στοχαστής Εβγκένι Μοροζόφ

– Η «φωνή του Γιούνκερ» εκπρόσωπος Τύπου Μίνα Αντρέεβα

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...