286
Ο Πουτζδεμόν (στη μέση) με μέλη της πρώην κυβέρνησης τα οποία έχουν καταφύγει μαζί του στις Βρυξέλλες | REUTERS/Francois Lenoir

Ο Πουτζδεμόν συγκρίνει τον Ραχόι με τον Χίτλερ!

Protagon Team Protagon Team 18 Ιανουαρίου 2018, 09:36
Ο Πουτζδεμόν (στη μέση) με μέλη της πρώην κυβέρνησης τα οποία έχουν καταφύγει μαζί του στις Βρυξέλλες
|REUTERS/Francois Lenoir

Ο Πουτζδεμόν συγκρίνει τον Ραχόι με τον Χίτλερ!

Protagon Team Protagon Team 18 Ιανουαρίου 2018, 09:36

Με ένα μάλλον αμφιλεγόμενο βίντεο που ανέβασε στο Twitter επανήλθε ο Κάρλες Πουτζδεμόν, ο πρώην πρόεδρος της Καταλονίας που έχει καταφύγει στις Βρυξέλλες ενώ εκκρεμεί εναντίον του δίωξη για απάτη και διασπάθιση χρήματος.

Στο βίντεο εμφανίζονται κατά σειρά ο Αδόλφο Χίτλερ με τον Φρανθίσκο Φράνκο και ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι.

«Καταλαβαίνουν μόνο από φόβο, βία και επιβολή», έγραψε ο Πουτζδεμόν. «Θα τους διδάξουμε ότι τίποτα δεν μπορεί να κάμψει το πνεύμα των ελεύθερων, ειρηνικών και δημοκρατικών ανθρώπων. Αποκαθιστούμε τους θεσμούς μας. Μαχόμαστε για αυτή τη χώρα. Δείχνουμε αξιοπρέπεια. Ζήτω στην ελεύθερη Καταλονία», ανέφερε ακόμη.

Το βίντεο περιλάμβανε σκηνές από τη βίαιη προσπάθεια της ισπανικής αστυνομίας να αποτρέψει το δημοψήφισμα την 1η Οκτωβρίου, κατά την οποία εκατοντάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν (όλοι ελαφρά) σε συμπλοκές με αστυνομικούς.

Υπάρχει όμως οπτικό υλικό από μία συνάντηση του 1940 ανάμεσα στον Χίτλερ και τον Φράνκο, ενώ αμέσως μετά στο βίντεο εμφανίζεται ο Ισπανός πρωθυπουργός Ραχόι.

Ο Πουτζδεμόν στην ανάρτησή του δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον δημιουργό του «εκπληκτικού», όπως είπε, βίντεο.

Ωστόσο, το βίντεο καταδίκασε η ομοσπονδία ισπανικών εβραϊκών κοινοτήτων, ως ανούσιο και αντιπαραγωγικό. «Η δόλια χρήση εικόνων που σχετίζονται με τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο δεν έχει κανένα νόημα και υπονομεύει την αξιοπιστία του μηνύματος. Υποστηρίζουμε τον ισπανικό νόμο και το Σύνταγμα», ανέφερε σχετική ανακοίνωση.

Πηγή κοντά στον Πουτζδεμόν, την οποία επικαλείται ο Guardian, δήλωσε ότι ο πρώην πρόεδρος της Καταλονίας «δεν έκανε σύγκριση ανάμεσα στον Φράνκο, τον Χίτλερ και το κόμμα του Ραχόι».

Εξήγησε η ίδια πηγή ότι «το μόνο που έκανε ήταν να δημοσιεύσει ένα βίντεο και να δηλώσει ότι είναι εντυπωσιακό, γιατί δείχνει τη δύναμη του καταλανικού λαού την 1η Οκτωβρίου».

Στο παρελθόν η πρώην κυβέρνηση του Πουτζδεμόν είχε συγκρίνει τις ισπανικές Αρχές με τα απολυταρχικά καθεστώτα στη Βόρεια Κορέα, την Κίνα και την Τουρκία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...