391
O «μπουφές» των προεκλογικών υποσχέσεων Πούτιν είχε τελικά γενναία παραγραφή χρεών για εκατομμύρια Ρώσους | REUTERS/Maxim Shemetov

Ο Πούτιν ντύθηκε (προεκλογικός) Αγιος Βασίλης: Σβήνει οφειλές 50 εκατ. φορολογουμένων

Protagon Team Protagon Team 15 Δεκεμβρίου 2017, 12:26
O «μπουφές» των προεκλογικών υποσχέσεων Πούτιν είχε τελικά γενναία παραγραφή χρεών για εκατομμύρια Ρώσους
|REUTERS/Maxim Shemetov

Ο Πούτιν ντύθηκε (προεκλογικός) Αγιος Βασίλης: Σβήνει οφειλές 50 εκατ. φορολογουμένων

Protagon Team Protagon Team 15 Δεκεμβρίου 2017, 12:26

Σεισάχθεια αλά Πούτιν! Μετά την ανακοίνωση ότι θα διεκδικήσει εκ νέου την προεδρία της Ρωσικής Ομοσπονδίας  -ως ανεξάρτητος μάλιστα υποψήφιος– ο Βλάντιμιρ Πούτιν έβαλε τη στολή του Αγιου Βασίλη ή για να είμαστε πιο ακριβείς, του Ded Moroz  (Дед Мороз στα ρωσικά /ελληνική μετάφραση «Πατέρα ή Παππού των Πάγων» / δείτε το βίντεο κάτω) και «μοίρασε» απλόχερα παραγραφή φορολογικών οφειλών για 50 εκατομμύρια Ρώσους (συμπεριλαμβανομένων ατομικών επιχειρήσεων).

Στην ετήσια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Πέμπτη, για 13η συνεχή χρονιά, ο ρώσος πρόεδρος αναφέρθηκε εκτενώς στα τρέχοντα οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα τα οποία απασχολούν τους συμπατριώτες του.

Λίγο μετά -όπως γράφει η οικονομική εφημερίδα Vedomosti– ανακοίνωνε την παραγραφή χρεών προς το Δημόσιο για 50 εκατ. φορολογουμένους, κάνοντας στην ουσία ένα ακόμα προεκλογικό δώρο στους εν δυνάμει ψηφοφόρους του. Το είχε επαναλάβει και πριν από έξι χρόνια όταν είχαν παραγραφεί οφειλές που αφορούσαν το 31% των ψηφοφόρων. Αυτή τη φορά όμως, το νέο «χριστουγεννιάτικο» δώρο του Πούτιν αφορά το 45% των ψηφοφόρων.

Ο ρώσος πρόεδρος επιχειρηματολόγησε κιόλας για τη νέα «σεισάχθεια», λέγοντας με σοβαρό και πειστικό ύφος ότι οι εν λόγω οφειλές «πρέπει να παραγραφούν» επειδή δεν δημιουργήθηκαν με ευθύνες των ίδιων των φορολογουμένων, αλλά εξαιτίας της ανεπάρκειας του φορολογικού συστήματος!! Κατά συνέπεια, πρόσθεσε, οι πολίτες δεν θα πρέπει να αποταθούν στις εφορίες , αλλά το ποσό των 80 δισεκατομμυρίων ρουβλίων (περίπου 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ) στο οποίο ανέρχεται το συνολικό ύψος των οφειλών, θα παραγραφεί αυτομάτως!

Κατ’ αυτόν τον τρόπο, η εφορία θα διαγράψει οφειλές ύψους 41 δισεκατομμυρίων ρουβλίων που αφορούν περιουσιακά στοιχεία και οι οποίες έχουν σωρευθεί από 1ης Ιανουαρίου του 2015, καθώς και τις αντίστοιχες προσαυξήσεις που έχουν επιβληθεί για το ίδιο διάστημα, όπως διευκρίνισε στην Vedomosti αξιωματούχος της κυβέρνησης.

Επιπλέον θα παραγραφούν οφειλές φόρων ύψους 16 δισεκατομμυρίων ρουβλίων που αφορούν τις ατομικές επιχειρήσεις. Η παραγραφή αυτή αφορά εκείνους που έχουν διακόψει την επιχειρηματική τους δραστηριότητα και όσους εξακολουθούν να ασκούν την επιχειρηματική δραστηριότητα. Όπως αναφέρει μάλιστα η ρωσική εφημερίδα , επικαλούμενη τα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Φορολογίας, στο διάστημα Ιανουαρίου -Νοεμβρίου 2017 διέκοψαν την δραστηριότητα τους 6,9 εκατομμύρια επιχειρηματίες (ατομικές επιχειρήσεις) , αριθμός μεγαλύτερος κατά 600 χιλιάδες σε σχέση με το 2016.

Με άλλα λόγια: «Βλέπε Ευκλείδη να μαθαίνεις πώς γίνεται…», αν και μετά την πανηγυρική εμφάνιση στη Wall Street, δύσκολο να υιοθετήσει ο υπουργός τέτοιου είδους πρακτικές που προέρχονται από έναν πρώην πράκτορα της KGB!

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...