557
Ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας (φωτογραφία αρχείου) | Μπαλτάς Κώστας / INTIMENEWS

Ο Πιτσιόρλας «άδειασε» τον Σπίρτζη για τη Fraport

Protagon Team Protagon Team 13 Σεπτεμβρίου 2017, 17:12
Ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας (φωτογραφία αρχείου)
|Μπαλτάς Κώστας / INTIMENEWS

Ο Πιτσιόρλας «άδειασε» τον Σπίρτζη για τη Fraport

Protagon Team Protagon Team 13 Σεπτεμβρίου 2017, 17:12

Στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ φιλοξενήθηκε την Τετάρτη ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας. Εκεί, αναφερόμενος στις εξελίξεις αναφορικά με την επένδυση της Eldorado Gold, σημείωσε πως η τακτική των τελεσιγράφων δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από την κυβέρνηση.

Επίσης, ο κ. Πιτσιόρλας τόνισε, για το ίδιο θέμα, ότι από την πλευρά της κυβέρνησης το θέμα χειρίζεται νηφάλια και ήρεμα και, μάλιστα, έσπευσε να δηλώσει ότι εμπιστεύεται «τον κύριο Σταθάκη και το ίδιο θα έπρεπε να κάνουν και οι επενδυτές».

Δεν συνέβη, όμως, το ίδιο όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις του υπουργού Υποδομών για το άλλο μείζον ζήτημα που λέγεται «Fraport». Εκεί, ανέφερε ότι  οι δηλώσεις του Χρήστου Σπίρτζη «είναι ατυχείς και βιαστικές».

«Νομίζω ότι είναι ατυχείς οι χθεσινές δηλώσεις που έγιναν και οι χαρακτηρισμοί για τη Fraport», ανέφερε συγκεκριμένα.

«Με βάση τη σύμβαση», όπως είπε ο κ. Πιτσιόρλας, «έχουμε ένα μεγάλο ποσό επενδύσεων. Το Φθινόπωρο θα δούμε αν υλοποιούνται ή όχι. Υπήρχε η καλοκαιρινή περίοδος όπου κάποια πράγματα έμειναν πίσω», εξήγησε.

«Ηταν λίγο βιαστικό να κρίνουμε τώρα τέτοιες δηλώσεις. Προφανώς πρέπει να είμαστε από πάνω, ο υπουργός πρέπει να είναι από πάνω από την εταιρεία», σχολίασε, προσπαθώντας να μετριάσει τα όσα δήλωσε στον αέρα της ζωντανής εκπομπής.

Χρήστος Σπίρτζης: «Δεν τίθεται θέμα συνέχισης ή μη των εργασιών στο αεροδρόμιο Μακεδονία»

Δεν τίθεται θέμα για συνέχιση ή μη των εργασιών στο αεροδρόμιο Μακεδονία της Θεσσαλονίκης, τόνισε ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, Χρήστος Σπίρτζης, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Τετάρτη, στους χώρους της 82ης ΔΕΘ. Οπως είπε, σε περίπτωση παύσης των εργασιών στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» το ελληνικό Δημόσιο θα κληθεί να καταβάλλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, ενώ σε μεγάλα ποσά διαμορφώνονται και οι αποζημιώσεις που θα πρέπει να δοθούν σε εργολάβους που έχουν αναλάβει το έργο.

Ο ίδιος υπενθύμισε ότι πρόκειται για δύο έργα συγχρηματοδοτούμενα, ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ (σ.σ. υπενθυμίζεται ότι η ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών εμμένει στην πραγματοποίηση των έργων αναβάθμισης τμήματος των δύο διαδρόμων προσγειώσεων/απογειώσεων του αεροδρομίου Μακεδονία, ενώ η διαχειρίστρια του αερολιμένος, Fraport, διαφωνεί, όπως και τοπικές αρχές, που υποστηρίζουν ότι αν τα έργα ξεκινήσουν το φθινόπωρο, όπως έχει προγραμματιστεί, η δυνατότητα εξυπηρέτησης επιβατών θα μειωθεί κατά 75%, με ό,τι αυτό σημαίνει για τον τουρισμό και την απασχόληση).

239912
Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών ενημερώνεται την Τετάρτη για την πορεία των εργασιών του μετρό Θεσσαλονίκης (InTimeNews)

«Αν δεν γίνει το έργο θα πρέπει να επιστρέψουμε μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθώς και σε αποζημιώσεις και ρήτρες στους εργολάβους. Το έργο έχει σχεδιαστεί από άλλες κυβερνήσεις, αλλά τα έργα ανήκουν σε αυτόν που τα πληρώνει. Στον ελληνικό λαό. Έχει γίνει μια ολοκληρωμένη μελέτη και θα προσεγγίσει τη δυναμικότητα που πρέπει να έχει το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης. Είναι ένα αεροδρόμιο που δεν εξυπηρετεί μόνο τη Θεσσαλονίκη αλλά και άλλες μεγάλες περιοχές», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Ο ίδιος διερωτήθηκε δε, πώς «είναι δυνατόν ένας σύνδεσμος ξενοδόχων να λέει είμαστε προβληματισμένοι αν πρέπει να αυξηθεί η δυναμικότητα σε ένα αεροδρόμιο σε μια περιοχή» σημειώνοντας χαρακτηριστικά «αν δεν είναι πρωτοτυπία αυτό ποιο είναι;».

Για το θέμα ο κ. Σπίρτζης υπενθύμισε ότι «μετά από αίτημα της Fraport και της τοπικής κοινωνίας αναστάλθηκαν οι εργασίες για λίγους μήνες για να μην πέσουν μέσα στην τουριστική περίοδο» και επισήμανε: «Το κόστος το πληρώνει το ελληνικό Δημόσιο. Δεν πιστεύω ότι υπάρχει θέμα στην κίνηση του αεροδρομίου μέσα στους μήνες από το Νοέμβριο μέχρι τον Μάρτιο. Δεν είναι τουριστική περίοδος».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...