871
O Κριστιάνο Ρονάλντο πανηγυρίζει το γκολ του απέναντι στην Ντόρτμουντ | REUTERS/Juan Medina

Ο «πέμπτος θρίαμβος» του Κριστιάνο Ρονάλντο

Sportscaster Sportscaster 7 Δεκεμβρίου 2017, 13:02
O Κριστιάνο Ρονάλντο πανηγυρίζει το γκολ του απέναντι στην Ντόρτμουντ
|REUTERS/Juan Medina

Ο «πέμπτος θρίαμβος» του Κριστιάνο Ρονάλντο

Sportscaster Sportscaster 7 Δεκεμβρίου 2017, 13:02

Οσοι δεν τον συμπαθούν, δεν χάνουν ευκαιρία να τον αμφισβητούν, να τον κριτικάρουν, να τον ειρωνεύονται. Οι χειρότερές του εμφανίσεις στο ισπανικό πρωτάθλημα από τη μέρα που πάτησε το πόδι του στη Μαδρίτη -με μόλις δύο γκολ σε 68 προσπάθειες- έδωσαν στους haters  του Κριστιάνο Ρονάλντο πολλά δικαιώματα. Κάποια ΜΜΕ βιάστηκαν να προφητεύσουν πως, για τον Πορτογάλο, έφτασε η αρχή του τέλους. Το «Μπερναμπέου», που ποτέ δεν τον αγάπησε πραγματικά, δυσανασχετεί κάθε φορά που αποτυγχάνει να στείλει την μπάλα στα δίχτυα. Ο πρόεδρος της Ρεάλ αναζητεί, ήδη, τον διάδοχό του.

Πόσα, ακόμη, να αντέξει;

Η «Χρυσή Μπάλα» που θα παραλάβει απόψε, έρχεται πάνω στην ώρα. Ο «CR7» δίνει μεγάλη σημασία στις ατομικές διακρίσεις, στα προσωπικά ρεκόρ, αντλεί δύναμη από τα κατορθώματά του για να πετύχει τα επόμενα. Ο προπονητής του, Ζινεντίν Ζιντάν, που τον ξέρει σαν κάλπικη δεκάρα, του έπλεξε το εγκώμιο, σε μία εμφανή προσπάθεια να του τονώσει την αυτοπεποίθηση. Τίποτα, όμως, δεν μπορεί να «ανεβάσει» τον Κριστιάνο περισσότερο από το βραβείο του «Ποδοσφαιριστή της Χρονιάς». Το δεύτερο μέσα σε ένα μήνα.

2017-12-02T215432Z_1606311747_RC1940C4FC40_RTRMADP_3_SOCCER-SPAIN-ATB-MAD

Το «The Best», αυτό που του απονεμήθηκε από τη FIFA, το χάρηκε ιδιαιτέρως. Συγκέντρωσε το 43,16% των ψήφων (των προπονητών των εθνικών ομάδων, των αρχηγών τους, επιλεγμένων Media και του κοινού), έναντι 19,25% του Μέσι και 6,97% του Νεϊμάρ. Αλλά η «Χρυσή Μπάλα» είναι ακόμη πιο σημαντική για ‘κείνον, επειδή αποτελεί το μέτρο της σύγκρισής του με τον Μέσι. Με την εφετινή, θα συμπληρώσει πέντε κατακτήσεις (2008, 2013, 2014, 2016, 2017) και θα ισοφαρίσει αυτές του αργεντινού ηγέτη της Μπαρτσελόνα (2009, 2010, 2011, 2012, 2015). Ενα επιχείρημα υπέρ της ανωτερότητας του Μέσι θα έχει εξουδετερωθεί.

Πριν από λίγες εβδομάδες, μία «διαρροή» στο Instagram του υποτιθέμενου χρυσού εξωφύλλου του France Football (του επετειακού τεύχους που κατά παράδοση κυκλοφορεί την επομένη της απονομής με συνέντευξη του θριαμβευτή) μας έκανε να πιστέψουμε ότι ο εφετινός νικητής θα ήταν ο Μέσι. Η φωτογραφία έδειχνε το περιοδικό ακουμπισμένο δίπλα από ένα παράθυρο, με τον αργεντινό άσο να φιγουράρει στο εξώφυλλο υπό τον τίτλο «Χρυσή Μπάλα 2017, ιερός Λιονέλ Μέσι». Καλοστημένη φάρσα; Δοκιμαστικό εξώφυλλο; Σε κάθε περίπτωση, επρόκειτο για fake news.

1510499122087
Το εξώφυλλο του France Football που αποδείχτηκε fake news

Τα καινούργια ποδοσφαιρικά παπούτσια που κατασκεύασε για τον «CR7» η Nike, πρόδωσαν τον πραγματικό νικητή. Εχουν χρώμα ασημί και χρυσό, και στον πάτο τους αναγράφονται οι χρονιές κατά τις οποίες κατέκτησε τη «Χρυσή Μπάλα». Ανάμεσά τους, και το 2017. Στο εξωτερικό πίσω μέρος, πάνω από τη φτέρνα, είναι γραμμένες οι λέξεις «quinto triunfo» («πέμπτος θρίαμβος»). Ασφαλώς, η πολυεθνική αθλητικών ειδών δεν θα έμπαινε σε τέτοιον κόπο, εάν δεν ήταν σίγουρη ότι το βραβείο θα καταλήξει στα χέρια του Ρονάλντο.

DQXa6aMX0AAjZ1a
Τα χρυσά παπούτσια του Ρονάλντο που μαρτύρησαν τον νικητή της «Χρυσής Μπάλας»

Εδώ που τα λέμε, ούτε οι «φαν» του Μέσι δεν περίμεναν κάτι διαφορετικό. Ποιος μπορεί να αγνοήσει τα φοβερά εφετινά επιτεύγματα του Πορτογάλου; Στην πρώτη του μεγάλη στιγμή μέσα στο 2017, τον περασμένο Απρίλιο, σκόραρε πέντε φορές στον διπλό προημιτελικό του Champions League απέναντι στην Μπάγερν Μονάχου, στέλνοντας τους Βαυαρούς… σπίτι τους. Μάλιστα, στο 4-2 του «Μπερναμπέου» έγινε ο πρώτος ποδοσφαιριστής στα χρονικά της διοργάνωσης που συμπλήρωσε 100 γκολ.

Τον Μάιο, στον αγώνα της Ρεάλ Μαδρίτης με τη Θέλτα στο «Μπαλαΐδος», συμπλήρωσε 368 γκολ στη La Liga. Ετσι, έγινε ο κορυφαίος σκόρερ όλων των εποχών στα Big-5 πρωταθλήματα της Ευρώπης, καταρρίπτοντας ένα ρεκόρ 46 ετών (του Τζίμι Γκριβς με 366 γκολ).

Τον Ιούνιο, στο «Μιλένιουμ» του Κάρντιφ, κατέκτησε με τη Ρεάλ το τέταρτο Champions League της καριέρας του, σκοράροντας δυο φορές στο 4-1 επί της Γιουβέντους. Κανένας άλλος ποδοσφαιριστής δεν έχει σκοράρει σε τρεις τελικούς Κυπέλλου Πρωταθλητριών. Αναδείχτηκε πρώτος σκόρερ της κορυφαίας διοργάνωσης για πέμπτη φορά (12 γκολ), ενώ έφτασε τα 600 γκολ στην καριέρα του. Ε, τι άλλο να κάνει;

2017-11-28T133946Z_863501633_RC13E1FEA840_RTRMADP_3_GLOBAL-POY-SPORT
Ο Ρονάλντο σκοράρει στον τελικό του Champions League απέναντι στην Γιουβέντους

Ο Μέσι έλαμψε, κι αυτός, μέσα στο 2017. Αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ στο ισπανικό πρωτάθλημα, συμπλήρωσε τα 500 γκολ με τη φανέλα της Μπαρτσελόνα, βοήθησε καθοριστικά την εθνική ομάδα της Αργεντινής να προκριθεί απευθείας στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας, έδωσε αρκετές από τις γνωστές του -εξωγήινες- παραστάσεις, κι άρχισε εξαιρετικά τη σεζόν 2017-2018. Αλλά, τι κατέκτησε μέσα στη χρονιά; Μόνον ένα Κύπελλο Ισπανίας. Πολύ φτωχή συγκομιδή, σε σχέση με τους τίτλους του Κριστιάνο.

Για να διώξει κάθε αμφιβολία πως αξίζει αυτό το βραβείο, ο Ρονάλντο πρόσθεσε χθες (Τετάρτη) ακόμη έναν «άθλο» στον μακρύ κατάλογο των επιτευγμάτων του. Κόντρα στην Ντόρτμουντ, στην έκτη αγωνιστική του Champions League, έγινε ο πρώτος παίκτης στα χρονικά της διοργάνωσης που κατάφερε να σκοράρει σε όλους τους αγώνες της φάσης των ομίλων. Εχει δέκα γκολ σε έξι ματς.

Σύμφωνα με τα ισπανικά ΜΜΕ, σήμερα αναμένεται στο Παρίσι, μαζί με τον πρόεδρο Πέρεθ, για να παραλάβει το χρυσό αγαλματίδιο σε μία φαντασμαγορική τελετή στον Πύργο του Αϊφελ. Η απονομή θα γίνει δύο εβδομάδες νωρίτερα από τη συνήθη ημερομηνία, για να μην πέσει πάνω στις υποχρεώσεις της Ρεάλ Μαδρίτης στο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων. Παρουσιαστής του event (και για λογαριασμό του L’ Equipe TV) θα είναι ο Νταβίντ Ζινολά, γάλλος πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής, ηθοποιός και μοντέλο.

Η επόμενη «Χρυσή Μπάλα», του 2018, θα είναι ντέρμπι. Το ποιος θα κάνει το 6-5 θα το καθορίσει, κυρίως, η πορεία της Πορτογαλίας και της Αργεντινής στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας. Βεβαίως, μπορεί να μείνουμε στην ισοπαλία. Γιατί θα υπάρχει και η Βραζιλία του Νεϊμάρ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...