276
Ενας αρσενικός παπαγάλος Cape York palm έχει στο στόμα του ένα κλαδάκι το οποίο θα χρησιμοποιήσει ως μπαγκέτα για να παίξει ντραμς και να προσελκύσει κάποιο θηλυκό. Credit: | Christina N. Zdenek

Ο παπαγάλος Ρίνγκο Σταρ!

Protagon Team Protagon Team 30 Ιουνίου 2017, 12:29
Ενας αρσενικός παπαγάλος Cape York palm έχει στο στόμα του ένα κλαδάκι το οποίο θα χρησιμοποιήσει ως μπαγκέτα για να παίξει ντραμς και να προσελκύσει κάποιο θηλυκό. Credit:
|Christina N. Zdenek

Ο παπαγάλος Ρίνγκο Σταρ!

Protagon Team Protagon Team 30 Ιουνίου 2017, 12:29

Ερευνητές του Εθνικού Πανεπιστημίου της Αυστραλίας έγιναν μάρτυρες ενός εντυπωσιακού τελετουργικού προσέλκυσης ερωτικού συντρόφου στο ζωικό βασίλειο. Σε μια απομονωμένη περιοχή της πολιτείας Κουίνσλαντ στην Αυστραλία οι ερευνητές εντόπισαν ένα παπαγάλο του είδους Cape York palm (Probosciger aterrimus ). Πρόκειται για ένα σπάνιο είδος παπαγάλων με μαύρο ή σκούρο γκρίζο χρώμα που οι ειδικοί αναφέρουν ότι είναι ένα «ντροπαλό» είδος παπαγάλων.

Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά του ο Guardian  οι ερευνητές μετά από παρακολουθήσεις που διήρκεσαν επτά χρόνια κατάφεραν να καταγράψουν σε κάμερα τον τρόπο με τον οποίο οι αρσενικοί παπαγάλοι Cape York palm προσκαλούν τα θηλυκά. Τα αρσενικά παράγουν μουσική για να προκαλέσουν την προσοχή του αντίθετου φύλλου.

Παίζουν… ντραμς πάνω στα δέντρα χρησιμοποιώντας ως μπαγκέτες μικρά κλαδάκια ή κουκούτσια. Οι ερευνητές κατάφεραν να καταγράψουν 18 αρσενικούς παπαγάλους να πραγματοποιούν περισσότερα από 130 «σόλο». Μάλιστα κάθε αρσενικό έχει αναπτύξει το δικό του προσωπικό στυλ στο παίξιμο για να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα. Κάθε σόλο γινόταν μπροστά σε θηλυκά και o «καλλιτέχνης» εμπλούτιζε την παράσταση που έδινε με κούνημα των φτερών του και άλλες κινήσεις που μπορεί να κεντρίσουν την προσοχή των θηλυκών.

Δείτε ένα από τα βίντεο που έδωσαν στην δημοσιότητα οι ερευνητές:

Στο άρθρο τους που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Science Advances» οι ερευνητές αναφέρουν χαρακτηριστικά «διαπιστώσαμε ότι η συγκεκριμένη συμπεριφορά αυτών των παπαγάλων έχει κοινά χαρακτηριστικά με την μουσική που δημιουργούν οι άνθρωποι. Εχουμε κατασκευή ενός οργάνου που παράγει ήχους, εκτέλεση σε συγκεκριμένο και συνεπές μοτίβο με ρυθμό και ανάπτυξη διαφοροποιημένων στυλ».

Εχει διαπιστωθεί ότι και άλλα είδη πτηνών και ζώων κατασκευάζουν εργαλεία αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις αυτό αφορά την απόκτηση τροφής. Η χρήση εργαλείων για το ζευγάρωμα από κάποιο είδος είναι μια νέα πολύ ενδιαφέρουσα προς μελέτη συμπεριφορά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

3

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...