1204
|

Ο ΠΑΟΚ βρήκε τον… Ζλάταν του

Sportscaster Sportscaster 10 Φεβρουαρίου 2017, 12:10

Ο ΠΑΟΚ βρήκε τον… Ζλάταν του

Sportscaster Sportscaster 10 Φεβρουαρίου 2017, 12:10

«Εύχομαι να γίνω ο Ιμπραΐμοβιτς του ΠΑΟΚ», είχε πει στον σέρβο δημοσιογράφο της Blic, στην πρώτη του συνέντευξη ως κάτοικος Θεσσαλονίκης. Του φέρνει κάπως. Στο ύψος (1,91), στο σουλούπι, στο στιλ, στην κοτσίδα, στα αμέτρητα «τατού» που έχει χτυπήσει στο κορμί του. Οσοι τον γνωρίζουν καλά, λένε ότι του μοιάζει και στον χαρακτήρα. Σε άλλη κλίμακα, βεβαίως, ο Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς νιώθει, κι αυτός, «ντίβα» της μπάλας. Αλλά, γκολτζής χωρίς έπαρση, δεν υπάρχει. Είναι η άλλη όψη της αυτοπεποίθησης.

Το πιο σημαντικό για τον ΠΑΟΚ, είναι πως του μοιάζει στην ευκολία με την οποία σκοράρει. Μπαίνει στο γήπεδο, τακτοποιεί το μαλλί, και το γκολ είναι ζήτημα ολίγων λεπτών. Χθες (Πέμπτη), στην Ξάνθη, ο προπονητής του τον έριξε στο ματς στο 59′. Μέσα σε μόλις τέσσερα λεπτά, στη δεύτερη επαφή του με την μπάλα, την έστειλε στα δίχτυα των γηπεδούχων με έναν τρόπο καταπληκτικό. Την έστρωσε με το στήθος στον εαυτό του, γύρισε με μέτωπο προς την εστία της Ξάνθης, και με δυνατό διαγώνιο σουτ έξω από την περιοχή πέτυχε ένα από τα αξέχαστα γκολ της σεζόν. Ενα προσωπικό γκολ, κόντρα στη ροή του αγώνα, σαν κι αυτά που συνηθίζει να βάζει ο διάσημος συνάδελφός του (και) με τη φανέλα της Γιουνάιτεντ.

1622601
Ο Πρίγιοβιτς μόλις έχει σκοράρει και τρέχει να πανηγυρίσει με τον πάγκο της ομάδας

Ηταν το τρίτο του, στην τέταρτη συμμετοχή του σε αγώνα του ΠΑΟΚ (σε όλες μπήκε ως αλλαγή). Την περασμένη Κυριακή, στο ματς με τον Αστέρα Τρίπολης στην Τούμπα, πέρασε στο γήπεδο στο 69′ και σκόραρε στο 70′, με κεφαλιά. Στις 26 Νοεμβρίου, στο Αγρίνιο, περίπου 4.000 ΠΑΟΚτσήδες τον είδαν στο ντεμπούτο του να πετυχαίνει το παρθενικό του γκολ, με πέναλτι στο 77′. Σε αυτό το παιχνίδι, με τον Παναιτωλικό, είχε μπει στο τερέν 13 λεπτά νωρίτερα.

Δεν μπορεί να είναι σύμπτωση. Φαίνεται πως ο Πρίγιοβιτς «το έχει» με το γκολ, που τόσο πολύ έλειπε -μέχρι πρότινος- από τη νέα του ομάδα. Γι’ αυτό, άλλωστε, αποκτήθηκε, με την επιμονή του (συμπατριώτη του) προπονητή του ΠΑΟΚ, Βλάνταν Ιβιτς. Ο Σέρβος επιθετικός που μεγάλωσε στην Ελβετία δεν είναι, απλώς, μια χειμερινή προσθήκη στο ρόστερ, αλλά η ακριβότερη μετεγγραφή στα χρόνια του Ιβάν Σαββίδη – πιθανότατα και στα χρονικά του «Δικέφαλου του Βορρά». Το deal με την πολωνική Λέγκια έκλεισε στα 2.200.000 ευρώ, ενώ ο ίδιος ο παίκτης θα εισπράττει περίπου 850.000 ευρώ ετησίως χωρίς τα μπόνους – τα περισσότερα που ο εφετινός ΠΑΟΚ συμφώνησε να δίνει σε ποδοσφαιριστή του. Εφόσον εξαντλήσει το συμβόλαιό του (έως το 2021), θα κοστίσει στην ΠΑΕ, συνολικά, πάνω από έξι εκατομμύρια ευρώ.

Είναι πολλά τα λεφτά, αλλά και το ρίσκο μεγάλο. Μόλις στα 27 του (θα τα κλείσει τον προσεχή Απρίλιο) έχει περάσει από επτά διαφορετικές χώρες και έντεκα διαφορετικούς συλλόγους. Στην πραγματικότητα, πουθενά δεν κατάφερε να «στεριώσει», παρά τα πλούσια προσόντα του. Ισως και να την επεδίωξε ο ίδιος, αυτή την περιπέτεια της καριέρας του. Δεν το κρύβει, ότι ο τζόγος -ως τρόπος ζωής- τον εξιτάρει. Ενα από τα αγαπημένα του «τατού» είναι το «ζερό» της ρουλέτας, στο αριστερό του χέρι. Οπως έχει εξηγήσει παλιότερα στο Canal+, «το μηδέν είναι το μοναδικό νούμερο της ρουλέτας που έχει διαφορετικό χρώμα. Ετσι βλέπω τον εαυτό μου: λίγο διαφορετικό από όλους τους υπόλοιπους». Λίγα εκατοστά πιο κάτω, τον έχει σημαδέψει η «ατάκα» του αγαπημένου του συγγραφέα και ποιητή, Τσαρλς Μπουκόφσκι: «Αν δεν ρισκάρεις, δεν θα πετύχεις».

Οι αντιφάσεις δεν σταματούν εδώ. Είναι καλλιεργημένος, μιλάει πέντε γλώσσες (Σερβικά, Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά και Ιταλικά), διαβάζει ποίηση και λατρεύει τη μουσική

Στο κορμί του είναι ανεξίτηλα αποτυπωμένες όλες οι μεγάλες του αδυναμίες: τα ονόματα όλων των αγαπημένων του προσώπων, ένας παγκόσμιος χάρτης -επειδή λατρεύει τα ταξίδια- μια πανοραμική άποψη του Βελιγραδίου, και το πρόσωπο της συζύγου του. Με τη Μαρίνα, οι φίλοι του ΠΑΟΚ που χρησιμοποιούν τα social media πρέπει να είναι προσεκτικοί. Προσφάτως, τα πλούσια προσόντα της έγιναν αφορμή για έναν «άγριο» καυγά του ποδοσφαιριστή με οπαδό της Λέγκια. Επειτα από μια βραδινή έξοδο του ζεύγους, ο Πρίγιοβιτς είχε ποστάρει μια φωτογραφία της. Κάποιος διαδικτυακός follower είχε την ατυχή έμπνευση να σχολιάσει πως η γυναίκα έχει ωραίο στήθος. Ο φορ του ΠΑΟΚ έγινε έξαλλος: «Και η μάνα σου το ίδιο… γ@μώ όλη την οικογένειά σου».

Ο Πρίγιοβιτς είναι παράξενο παιδί, ένα πολύ ιδιαίτερο «μείγμα» του βαλκανικού ταμπεραμέντου του -λόγω της σερβικής του καταγωγής- με τον ελβετικό καθωσπρεπισμό και τον επαγγελματισμό που διδάχτηκε από παιδί. Αυτόν τον συνδυασμό, ο ίδιος τον θεωρεί μεγάλο προσόν: «Μεγαλώνοντας στην Ελβετία, απέκτησα πλεονεκτήματα που πολλοί Σέρβοι στερήθηκαν». Οι καταβολές του χαρακτηρίζουν και το στιλ του παιχνιδιού του. Από τη μια, κινείται στην αντίπαλη περιοχή δωρικά, χωρίς περιττές ενέργειες, αλλά, από την άλλη, η σερβική επίδειξη υψηλής τεχνικής είναι εμφανής. Να, ακόμα μια ομοιότητά του με τον Βοσνιο-σουηδό Ζλάταν.

Οι αντιφάσεις δεν σταματούν εδώ. Είναι καλλιεργημένος, μιλάει πέντε γλώσσες (Σερβικά, Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά και Ιταλικά), διαβάζει ποίηση και λατρεύει τη μουσική. Ταυτοχρόνως, όμως, έχει πάθος με το kick-boxing – το δεύτερο αγαπημένο του σπορ μετά το ποδόσφαιρο. Τον έχει βοηθήσει -λέει- να βελτιώσει το σώμα του και να γίνει πιο δυναμικός, πιο μαχητικός στον αγωνιστικό χώρο. Από μικρό παιδί παρακολουθούσε ταινίες με πολεμικές τέχνες και έβρισκε αυτή την κουλτούρα πολύ ελκυστική.

1620053
Ο Πρίγιοβιτς έχει ήδη γίνει αγαπητός στην Τούμπα

Ως χαρακτήρας, είναι… κατά βάθος ευγενής. Το «ψαρωτικό» παρουσιαστικό του τον αδικεί. Εάν ξεφύγει, θα το μετανιώσει την επόμενη στιγμή. Ο Ιβιτς, που μιλάει τη γλώσσα του, μάλλον δεν θα δυσκολευτεί να τον κουλαντρίσει. Αλλά, έχει -κι αυτός- ένα «κουμπί»: έχει ανάγκη να αισθάνεται σημαντικός για την ομάδα, να τον εμπιστεύονται ο προπονητής και οι συμπαίκτες του. Αν δεν παίζει όσο συχνά θέλει, ή αν δεν σκοράρει για πολύ καιρό, χάνει το κέφι του για δουλειά και την αυτοσυγκέντρωσή του.

Αρχισε την καριέρα του από τα τμήματα υποδομής της Σεν Γκάλεν. Ακολούθησαν, η Πάρμα (2008), τρεις μικρές αγγλικές ομάδες (Ντέρμπι, Γέοβιλ, Νορθάμπτον), η Σιόν και η Λοζάνη, όταν επέστρεψε στην Ελβετία, η Τρόμσο στη Νορβηγία, η Τζουργκάρντεν στη Σουηδία και -προτού πάρει μετεγγραφή στη Λέγκια Βαρσοβίας- η Μπολούσπορ στη Β’ Κατηγορία της Τουρκίας (τη σεζόν 2014-2015). Στην Πολωνία κατέκτησε το νταμπλ με τη Λέγκια, την πρώτη του χρονιά (2015-2016), με 16 γκολ σε 47 αγώνες. Εφέτος, σε συνολικά 25 παιχνίδια, σημείωσε σημειώσει οκτώ γκολ (δυο εξ αυτών στο περίφημο Ντόρτμουντ – Λέγκια 8-4, στις 22 Νοεμβρίου).

Στα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου εξέφρασε δημοσίως την επιθυμία του να αποχωρήσει από τη Λέγκια, αν και το συμβόλαιό του έληγε τον Ιούνιο του 2019. Το κάνει συχνά. Λες κι έχει μέσα του ένα ρολόι που του δείχνει την ώρα για αλλαγή. Εδειχνε τόσο… φευγάτος από τη Βαρσοβία, που η ομάδα του δεν μπορούσε να κάνει κάτι διαφορετικό από το να συζητήσει προτάσεις για την παραχώρησή του. Τον ζήτησε η Γάνδη,μτον ήθελαν στην Κίνα, όμως του Πρίγιοβιτς του έκανε «κλικ» ο ΠΑΟΚ. Ετσι, η μπάλα τον έβγαλε στη Θεσσαλονίκη, αποφασισμένο για μια νέα αρχή στην καριέρα του με τους 258 αγώνες, τα 75 γκολ και τις 28 ασίστ.

Παραλίγο να τον γνωρίσουμε τέσσερα χρόνια νωρίτερα. Το 2013, στα 23 του, βρισκόταν στο στόχαστρο της Βέροιας. Ο παίκτης ζητούσε -τότε- μόλις 110.000 ευρώ, όμως η Βέροια δεν του έδινε περισσότερα από 80.000 ευρώ, κι έτσι το deal χάλασε. Ηταν μοιραίο, φαίνεται, να συναντηθεί με τον ΠΑΟΚ. Και -ποιος ξέρει- να «χτυπήσει» τατουάζ και τον Λευκό Πύργο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...