1010
Ο Τζέιμς πανηγυρίζει την μεγάλη νίκη του Παναθηναϊκού | IntimeSports/ ΒΗΧΟΣ ΝΙΚΟΣ

Ο Παναθηναϊκός… έπαθε Ολυμπιακό

Sportscaster Sportscaster 9 Ιουνίου 2017, 12:23
Ο Τζέιμς πανηγυρίζει την μεγάλη νίκη του Παναθηναϊκού
|IntimeSports/ ΒΗΧΟΣ ΝΙΚΟΣ

Ο Παναθηναϊκός… έπαθε Ολυμπιακό

Sportscaster Sportscaster 9 Ιουνίου 2017, 12:23

Ηταν λες και αντάλλαξαν φανέλες. Ο Παναθηναϊκός ντύθηκε Ολυμπιακός. Στον αγώνα της τελευταίας ευκαιρίας, απογοητευμένος από τα δύο παρ’ ολίγον «break» στο γήπεδο του αντιπάλου του, με τον Νικ Καλάθη να έχει -μόλις- βγει από το νοσοκομείο και τον Γιάννη Μπουρούση να πονάει στη μέση, με την εξέδρα έτοιμη να δικάσει τον προπονητή για… εσχάτη αποτυχία, βρήκε τη δύναμη -που λίγοι πίστευαν ότι έκρυβε μέσα του- να νικήσει με +13 πόντους (από το 2013 είχαμε να δούμε διψήφια διαφορά σε ελληνικό Τελικό), και να φτάσει τη σειρά στο ακροτελεύτιο παιχνίδι της. Τα τελευταία χρόνια, κάτι τέτοιοι «άθλοι» είναι η σπεσιαλιτέ του Ολυμπιακού που, χθες (Πέμπτη), ντύθηκε Παναθηναϊκός. Υποτάχτηκε στη μοίρα του και σήκωσε από νωρίς τη λευκή σημαία της παράδοσης.

Ο Τσάβι Πασκουάλ είχε μία καλή ιδέα – και τα «κότσια» να την εφαρμόσει σε ένα ματς κρίσιμο και για τον ίδιο (στο πρόσφατο παρελθόν, προπονητές του Παναθηναϊκού απολύθηκαν για πολύ πιο ασήμαντες αφορμές). Σκέφτηκε να χτυπήσει τον Ολυμπιακό εκεί που πονάει μετά το Φάιναλ-Φορ, δηλαδή στην ενέργεια και τη δύναμη. Μπήκε στο παιχνίδι με μία άκρως αθλητική πεντάδα, με τους Γκάμπριελ, Γκιστ και Σίνγκλετον μαζί, τον Φελντίν και τον Τζέιμς (που έχει πάντα γεμάτες μπαταρίες), και με τον Γκάμπριελ σε θέση – έκπληξη («3»). Αυτό το κάπως ανορθόδοξο σχήμα άσκησε αφόρητη πίεση στον καταπονημένο αντίπαλο και θεμελίωσε τον θρίαμβο της ομάδας του. Αλλά, αν το ματς είχε «στραβώσει» για τον Παναθηναϊκό, ο καταλανός κόουτς θα είχε υπογράφει την καταδίκη του.

1700017
O Καλάθης αποθεώθηκε μετά από καιρό στο ΟΑΚΑ

Στα πρώτα λεπτά του αγώνα ο Ολυμπιακός προσπαθούσε να καταλάβει τι του είχε συμβεί. Τα δυνατά κορμιά και τα μακριά χέρια των τριών ψηλών του Παναθηναϊκού «κατάπιαν» τον Πρίντεζη, δεν άφησαν στον Σπανούλη το παραμικρό περιθώριο, είτε να σκοράρει είτε να δημιουργήσει (ενώ ο Γκιστ τον καταδίωκε παντού), ενώ ο Μιλουτίνοφ -ο οποίος στα παιχνίδια του ΣΕΦ είχε βάλει στον Παναθηναϊκό 12 και 14 πόντους- απομονώθηκε (ενώ υπέπεσε και σε δύο φάουλ μέσα σε ένα λεπτό). Ολοι οι ψηλοί του Σφαιρόπουλου φορτώθηκαν με φάουλ χωρίς να το καταλάβουν. Με τους διαδρόμους προς το πράσινο καλάθι μπλοκαρισμένους, οι παίκτες του Ολυμπιακού επιδόθηκαν σε ένα ρεσιτάλ λαθών. Στο πρώτο ημίχρονο είχαν, ήδη, κάνει 14 (ενώ ο Παναθηναϊκός μόνον τρία), στην τρίτη περίοδο έκαναν άλλα έξι, (20) και ολοκλήρωσαν το παιχνίδι με 23, που είναι ρεκόρ σε Τελικούς την τελευταία εξαετία. Αυτά τα 23 λάθη κόστισαν στους «ερυθρόλευκους» 26 πόντους. Ο Σπανούλης (5), ο Γκριν (4) και ο Ουότερς (4) υπέπεσαν -μαζί- σε 13 λάθη, σε ένα ματς στο οποίο ολόκληρος ο Παναθηναϊκός είχε μόλις επτά. Στο ξεκίνημα του αγώνα, ο Ολυμπιακός ήταν εύστοχος σε ένα από τα επτά τρίποντα που δοκίμασε.

1699921
Ο Γκέιμπριελ πανηγυρίζει

Τις δύο ομάδες τις χώριζε άβυσσος, ιδίως κάτω από τα καλάθια. Ο Ολυμπιακός σκόραρε μόλις 20 πόντους μέσα από τη ρακέτα, ενώ ο Παναθηναϊκός 34. Υπήρξε ένα χρονικό διάστημα κατά το οποίο οι 12 από τους 14 πόντους των γηπεδούχων σημειώθηκαν με καρφώματα του Γκιστ, του Σίνγκλετον και του Γκάμπριελ. Το σκορ στις ασίστ ήταν 17-13 υπέρ των «πράσινων». Στα κλεψίματα, 12-3. Στα καλάθια από αιφνιδιασμό, 15-4. Το χθεσινό ματς ήταν η πιο «άνιση μάχη» της σειράς, και υπήρξαν στιγμές που ο Παναθηναϊκός θύμισε τις εποχές της απόλυτης κυριαρχίας του. Αλλά, το πιο σημαντικό του χαρακτηριστικό ήταν η αποφασιστικότητα που έδειξαν οι παίκτες του. Εργο Πασκουάλ, κι αυτή. Ο Καταλανός κατόρθωσε να κρατήσει τα αποδυτήρια συσπειρωμένα – πράγμα καθόλου εύκολο ύστερα απ’ όσα είχαν συμβεί με τη «σκούπα» από τη Φενέρμπαχτσε, το «πούλμαν της ντροπής» και τις πρόσφατες «αυτοχειρίες» της ομάδας στο ΣΕΦ.

Του Νικ Καλάθη… του πάει πολύ ο πυρετός. Εκανε μία από τις καλύτερες εμφανίσεις της καριέρας του και, σίγουρα, την καλύτερη στη σειρά των Τελικών. Το καταλάβαινες και από την αντίδραση της εξέδρας. Τα συνήθη επιφωνήματα δυσαρέσκειας που ακούγονται έπειτα από κάθε του προσπάθεια, τους τελευταίους μήνες, έδωσαν τη θέση τους στις επευφημίες και στα ενθουσιώδη συνθήματα. Ο αρχηγός των «πρασίνων» έπαιξε εξαιρετική άμυνα, ενώ ολοκλήρωσε το ματς με 14 πόντους (4/5 δίποντα, 2/4 τρίποντα), τέσσερις ασίστ και δύο κλεψίματα. Τον ακολούθησε σε απόδοση ο -επίσης «πονεμένος»- Γιάννης Μπουρούσης, με 12 πόντους (4/7 δίποντα, 4/4 βολές) και τέσσερα ριμπάουντ.

1699895
O Γκιστ ήταν καθοριστικός σε άμυνα και επίθεση

Για τον Ολυμπιακό τα λένε όλα τα στατιστικά του Σπανούλη: έμεινε στους τρεις πόντους (από βολές) και είχε πέντε ασίστ και πέντε λάθη. Η καταπόνηση των φιναλίστ της Ευρωλίγκας φάνηκε από την κίνηση του Σφαιρόπουλου να κρατήσει στον πάγκο τον Σπανούλη και τον Πρίντεζη από πολύ νωρίς, προτού καλά – καλά αρχίσει η τέταρτη περίοδος του αγώνα. Σπανούλης, Πρίντεζης και Μάντζαρης έπαιξαν επί περίπου 20 λεπτά. Τα «γαλλικά» του V-Span με τον Νίκο Παππά και τον Τζέιμς Γκιστ φανερώνουν τον εκνευρισμό του για τα χθεσινά χάλια – τα δικά του και, συνολικά, της ομάδας του.

1699963
Ο Γκριν ήταν ο καλύτερος παίχτης του Ολυμπιακού ενώ ο Σπανούλης δεν κατάφερε να βοηθήσει την ομάδα του

Ο πέμπτος και τελευταίος Τελικός, το βράδυ (21:00) της Κυριακής στο ΣΕΦ, θα είναι εντελώς διαφορετική ιστορία. Σε αυτό το 73ο του παιχνίδι μέσα στη σεζόν, ο Ολυμπιακός θα αντλήσει την ενέργεια που του λείπει από τη δύναμη της έδρας του και των οπαδών του. Οπως κάθε αγώνας που κρίνει ένα τρόπαιο, μπορεί να κριθεί από ένα ριμπάουντ, μία άμυνα, ένα σουτ, μία λάθος επιλογή. Πιθανότατα θα είναι μέτριος σε θέαμα, όμως -σίγουρα- θα είναι συναρπαστικός. Ο Ολυμπιακός θα έχει στο πλευρό του και την παράδοση: από τη σεζόν 1992-1993, που οι Τελικοί έχουν τη συγκεκριμένη μορφή, στις 11 φορές που οι τίτλοι κρίθηκαν στο τελευταίο ματς, οι γηπεδούχοι μετρούν μόνο μία ήττα. Η μοναδική ομάδα που επικράτησε σε Game 5 εκτός έδρας ήταν ο Παναθηναϊκός, το 1998-1999 (νίκησε τον Ολυμπιακό στο ΣΕΦ με 53-62).

Τον τίτλο θα τον πάρει η ομάδα που θα κατορθώσει να νικήσει τους δαίμονές της. Την εξάντληση (ο Ολυμπιακός) και την ελαφρότητα των τελευταίων λεπτών (ο Παναθηναϊκός). Εάν συμβούν και τα δύο μαζί, ακόμα καλύτερα για το μπάσκετ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...