509
Τοιχογραφία με συμβολισμούς κάπου στο Μπρίστολ, στην Ουαλία: ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ οχυρωμένος στον πύργο του | REUTERS/Peter Nicholls

Οι πρώτοι διορισμοί του Τραμπ κινούνται μεταξύ… Κου Κλουξ Κλαν και Ερντογάν

Protagon Team Protagon Team 19 Νοεμβρίου 2016, 07:57
Τοιχογραφία με συμβολισμούς κάπου στο Μπρίστολ, στην Ουαλία: ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ οχυρωμένος στον πύργο του
|REUTERS/Peter Nicholls

Οι πρώτοι διορισμοί του Τραμπ κινούνται μεταξύ… Κου Κλουξ Κλαν και Ερντογάν

Protagon Team Protagon Team 19 Νοεμβρίου 2016, 07:57

Ενας φίλος των Τούρκων στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, ένας σκληροπυρηνικός με αντι-μεταναστευτικές πεποιθήσεις στο υπουργείο Δικαιοσύνης και το ισόβιο μέλος ενός πανίσχυρου λόμπι της οπλοκατοχής στη διεύθυνση της CIA. Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει δώσει μία γεύση της προεδρίας του με τα πρόσωπα που έχει επιλέξει για τις πιο σημαντικές θέσεις.

Για το υπουργείο Δικαιοσύνης ανάμεσα στα φαβορί ήταν και ο πρώην υποψήφιος για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, Τεντ Κρουζ. Αλλά ο κ. Τραμπ επέλεξε έναν από τους στενότερους συμμάχους του που τον στήριξαν στην προεκλογική του εκστρατεία. Ο γερουσιαστής Τζεφ Σέσιονς, πρώην γενικός εισαγγελέας της Αλαμπάμα, δεν είναι ιδιαίτερα αγαπητός στο κόμμα –γι’ αυτό και απορρίφθηκε η υποψηφιότητά του για ομοσπονδιακός δικαστής επί Ρόναλντ Ρέιγκαν το 1986.

Εύλογο. Ο ίδιος έχει κάνει εμπρηστικές δηλώσεις που πλήττουν το κύρος του κόμματος. Εχει χαρακτηρίσει οργανώσεις που προωθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα «αντι-αμερικανικές, με κομμουνιστικές καταβολές», έχει μιλήσει υποτιμητικά σε έναν γενικό εισαγγελέα (Τόμας Φίγκερς) ο οποίος έτυχε να είναι μαύρος ενώ έχει πει ότι η οργάνωση των Κου Κλουξ Κλαν «ήταν μια χαρά μέχρι που έμαθα ότι καπνίζουν χασίς».

2016-11-18T130357Z_697088950_S1BEUNNVJHAA_RTRMADP_3_USA-TRUMP-ATTORNEYGENERAL
Ο γερουσιαστής Τζεφ Σέσιονς, προτεινόμενος για το υπουργείο Δικαιοσύνης (REUTERS/Mike Segar/File Photo)

«Η επιλογή του γερουσιαστή Σέσιονς είναι κάτι παραπάνω από αμφισβητήσιμη. Είναι μία προκλητική κίνηση σε μία περίοδο έντονης βίας και αδικίας κατά των κοινοτήτων των μαύρων», δήλωσε εκπρόσωπος της Συμμαχίας για τη Δικαιοσύνη.

Για τη σημαντικότερη ίσως θέση της κυβέρνησης, αυτή του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας, ο κ. Τραμπ έχει επιλέξει έναν «φίλο» του τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν. Ο απόστρατος αντιστράτηγος Μάικλ Φλιν προωθεί τις θέσεις της Αγκυρας, έχει μάλιστα ζητήσει να υιοθετήσουν οι ΗΠΑ την τουρκική οπτική γωνία και να εκδώσουν τον ιμάμη Φετχουλάχ Γκιουλέν στην Τουρκία. Οπως περιγράφει συνοπτικά το Vox, «ο απόστρατος αντιστράτηγος Μάικλ Φλιν απολύθηκε από την τελευταία του δουλειά στον στρατό, κάθησε δίπλα στον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν αφού έδωσε μια πληρωμένη ομιλία στη Μόσχα, ζήτησε τη φυλάκιση της Χίλαρι Κλιντον και αποκάλεσε τον πρόεδρο Ομπάμα “ψεύτη”».

pomp
Ο Μάικ Πομπέο αποδέχθηκε την πρόταση να αναλάβει τη διεύθυνση της CIA

Την περίοδο της πυκνής βίας στις ΗΠΑ, όπου το αίτημα για τον έλεγχο της οπλοκατοχής –το οποίο δεν κατάφερε να εκπληρώσει ο κ. Ομπάμα- είναι πιο επίκαιρο από ποτέ, ο κ. Τραμπ επέλεξε για τη διεύθυνση του CIA ένα ισόβιο μέλος της Εθνικής Ενωσης Οπλων (National Riffle Association), του πανίσχυρου λόμπι που έχει παραλύσει κάθε προσπάθεια σοβαρού ελέγχου της οπλοκατοχής στις ΗΠΑ. Ο Μάικ Πομπέο, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων και αντιπρόσωπος του Κάνσας στο αμερικανικό Κονγκρέσο αποδέχθηκε την πρόταση του κ. Τραμπ.

Ανάμεσα στα πρόσωπα που θέλει να έχει κοντά του ο κ. Τραμπ βρίσκεται μάλλον και ο Μιτ Ρόμνεϊ, ο οποίος ήταν υποψήφιος του κόμματος για την προεδρία των ΗΠΑ το 2012. Ο κ. Ρόμνεϊ, πρώην κυβερνήτης της Μασαχουσέτης είχε κάποτε χαρακτηρίσει τον Τραμπ «απατεώνα» και «τσαρλατάνο». Αλλά ο κ. Τραμπ έκανε την πρώτη κίνηση συμφιλίωσης, προσκαλώντας τον σε συνάντηση το Σάββατο. Ακούγεται ότι θα τον προτείνει για το υπουργείο Εξωτερικών, κάτι που δεν έχει επιβεβαιώσει το επιτελείο του αμερικανού μεγιστάνα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...