419
| Aris Oikonomou/SOOC

Ο Ντάισελμπλουμ επιστρέφει στον τόπο του… εγκλήματος

Protagon Team Protagon Team 26 Απριλίου 2017, 19:39
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 27/04/2017, 11:00

Ο Ντάισελμπλουμ επιστρέφει στον τόπο του… εγκλήματος

Protagon Team Protagon Team 26 Απριλίου 2017, 19:39
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 27/04/2017, 11:00

Είναι μια δύσκολη παράσταση. Εναν μήνα μετά τις εκλογές στην Ολλανδία όπου το κόμμα του καταποντίστηκε και -κυρίως- έναν μήνα μετά την πολυσυζητημένη δήλωσή του για το πώς οι λαοί του ευρωπαϊκού Νότου έφαγαν τα λεφτά τους («σε ποτά και σε γυναίκες»), ο Γερούν Ντάισελμπλουμ θα μπει αύριο, Πέμπτη, στην αίθουσα του Ευρωκοινοβουλίου.

Η συζήτηση θα έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει περί τις 11 π.μ. (ώρα Ελλάδος). Σε αυτήν ο πρόεδρος του Eurogroup, σκοπεύει να ενημερώσει τους ευρωβουλευτές για τις τελευταίες εξελίξεις στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης.

Σύμφωνα με την επίσημη γραμμή ενημέρωσης ο Ντάισελμπλουμ θα τοποθετηθεί για την πορεία της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος οικονομικής προσαρμογής.

Δείτε εδώ ζωντανά τη συζήτηση με τον Ντάισελμπλουμ

Ωστόσο, η παρουσία του στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου είναι μια δύσκολη εξίσωση, τόσο για τον ίδιο, όσο και για τους ευρωβουλευτές καθώς αξίζει να δει κανείς ποιος θα αντισταθεί στον πειρασμό να δείξει πόσο εθνικά θιγμένος είναι από τις επίμαχες δηλώσεις του Ολλανδού.

Είναι η πρώτη εμφάνιση του προέδρου του Eurogroup στο Ευρωκοινοβούλιο ύστερα από εκείνες τις δηλώσεις που προκάλεσαν τόσες και τόσο έντονες αντιδράσεις από ευρωβουλευτές, με πολλούς από αυτούς μάλιστα να ζητούν την παραίτησή του. Η Πορτογαλία έχει κάνει σημαία της -με προπομπό τον πρωθυπουργό Αντόνιο Κόστα- την αποπομπή του Ολλανδού, προφανώς με ιδιοτέλεια, καθώς θα ήθελε να δει τον δικό της υπουργό Οικονομικών, τον Μάριο Σεντένο, να τίθεται επικεφαλής του Eurogroup.

Eίναι άλλωστε μια συνάντηση που έπρεπε να έχει γίνει εδώ και τρεις εβδομάδες, μια ανοιχτή εκκρεμότητα για την ΕΕ και για τον ίδιο τον Ολλανδό.

Ο  Ντάισελμπλουμ είχε προσκληθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να συμμετάσχει στη συζήτηση για την πορεία της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος στις 4 Απριλίου. Ο ίδιος είχε αποστείλει επίσημη επιστολή εξηγώντας τους λόγους που δεν μπορούσε να παραστεί.

Ο πρόεδρος της Ευρωβουλής Αντόνιο Ταγιάνι είχε καταγγείλει, κατά την έναρξη της συνόδου ολομέλειας στις 3 Απριλίου, τις συνεχείς αρνήσεις του Ντάισελμπλουμ να παραστεί στις συζητήσεις του σώματος και είχε δηλώσει ότι θα του στείλει επίσημη επιστολή διαμαρτυρίας.

Η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών που συμμετείχαν στη συζήτηση της ολομέλειας στις 4 Απριλίου, απηύθυναν έκκληση για την άμεση ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης σημειώνοντας τις αρνητικές συνέπειες που προκαλεί η παρατεταμένη αβεβαιότητα στην ελληνική οικονομία και στην Ευρωζώνη.

Οι ευρωβουλευτές θα ζητήσουν ενημέρωση για την κατάσταση των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της. Η δεύτερη αξιολόγηση δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, εν μέρει επειδή η ΕΕ και το ΔΝΤ δεν μπορούν να συμφωνήσουν σχετικά με τις οικονομικές προβλέψεις για την Ελλάδα και τον τρόπο με τον οποίο η χώρα μπορεί να διατηρήσει μια βιώσιμη δημοσιονομική θέση.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...