546
Στιγμιότυπο από την παράσταση που παίζεται στο «Ακροπόλ» | Facebook/ Jesus Christ Superstar»

«Ο Χριστός δεν είναι χίπι» λέει ο Μητροπολίτης Κυθήρων – και μηνύει τους συντελεστές του «Jesus Christ Superstar»

Protagon Team Protagon Team 21 Φεβρουαρίου 2018, 16:24
Στιγμιότυπο από την παράσταση που παίζεται στο «Ακροπόλ»
|Facebook/ Jesus Christ Superstar»

«Ο Χριστός δεν είναι χίπι» λέει ο Μητροπολίτης Κυθήρων – και μηνύει τους συντελεστές του «Jesus Christ Superstar»

Protagon Team Protagon Team 21 Φεβρουαρίου 2018, 16:24

Λίγες μόνον ημέρες μετά την πρεμιέρα της παράστασης «Jesus Christ Superstar», στις 9 Φεβρουαρίου, ο Μητροπολίτης Κυθήρων Σεραφείμ κατέθεσε μήνυση στους συντελεστές του έργου που παίζεται στο θέατρο «Ακροπόλ», στην Αθήνα.

Ο Μητροπολίτης ζητά μάλιστα την άμεση διακοπή της παράστασης. Ο λόγος;Τ«Οι συντελεστές παρουσιάζουν τον Χριστό ως μέλος κοινότητας χίπις». Η εν λόγω μήνυση συγκεκριμένα αφορά την παραβίαση των άρθρων 198 και 199 του Ποινικού Κώδικα για κακόβουλη βλασφημία και καθύβριση θρησκεύματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μητροπολίτης τηλεφώνησε το πρωί της περασμένης Παρασκευής στο γραφείο της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου και κατήγγειλε την έναρξη της παράστασης, εξηγώντας τον, κατ’ αυτόν, «βλάσφημο χαρακτήρα» του περιεχομένου της. Ζήτησε δε την ανάληψη από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου κάθε απαραίτητης ενέργειας για άμεση διακοπή της παράστασης.

Το βράδυ της Παρασκευής, ο Μητροπολίτης προχώρησε στην κατάθεση μήνυσης μετά συνοδευτικών εγγράφων σε αρμόδια αστυνομική αρχή. Την ίδια ημέρα υποβλήθηκαν και άλλες τρεις μηνύσεις, δύο εκ μέρους δικηγόρων στην Αθήνα και μία εκ μέρους κληρικού. Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει καμία αντίδραση εκ μέρους της Δικαιοσύνης.

Αναλυτικά ένα απόσπασμα της μήνυσης:

«Καταθέτω την παρούσα μήνυση κατά των μηνυομένων για παράβαση των άρθρων 198 και 199 Ποινικού Κώδικα, δηλαδή για κακόβουλη βλασφημία και καθύβριση θρησκεύματος, καθόσον συμμετέχουν από κοινού σε θεατρική παράσταση που περιέχει πράξεις και δηλώσεις οι οποίες αποτελούν βαρύτατη καθύβριση της ορθόδοξης θρησκείας και ακραία βλασφημία σε βάρος του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού. Πιο συγκεκριμένα η εν λόγω παράσταση παρουσιάζει τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό ως μέλος της κοινότητας των ΧΙΠΙΣ, κοινότητα προσώπων που έχει ταυτιστεί με σεξουαλικά όργια και χρήση ναρκωτικών ουσιών (Σχετ.5). Στην παράσταση παρουσιάζεται επίσης γυναίκα με το όνομα Μαρία Μαγδαληνή, δηλαδή με αναφορά στην Αγία Μαρία Μαγδαληνή, να τραγουδάει στον Ιησού ερωτικό τραγούδι (Σχετ.2, σελ.2) […] Καταθέτω την παρούσα μήνυση προς γνώση σας και προς διενέργεια εκ μέρους σας όλων των απαραίτητων ενεργειών προκειμένου να παύσει άμεσα η συγκεκριμένη θεατρική παράσταση και να τιμωρηθούν οι ηθοποιοί, οι υπεύθυνοι παραγωγής και πάντες οι συντελεστές της κατά τα οριζόμενα στις διατάξεις 198 και 199 του Ποινικού Κώδικα. Να σημειωθεί ότι η παρούσα μήνυση κατατίθεται στα πλαίσια του άρθρου 36 ΚΠΔ περί αυτεπάγγελτης δίωξης, μη απαιτουμένου παραβόλου κατάθεσης.»

 

Τι απαντά η Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Για «χρονίζουσα υστέρηση της ελληνικής έννομης τάξης» κάνει λόγο η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕλΕΔΑ). Στην ανακοίνωσή της, υπογραμμίζει με νόημα ότι «είναι κατ’ αρχήν παρήγορο ότι με την τελευταία αυτή θεατρική παράσταση έχουν μέχρι στιγμής ασχοληθεί μόνο κληρικοί και όχι αστυνομικοί ή εισαγγελείς…»

Λίγα λόγια για την παράσταση

Το κλασικό, πολυβραβευμένο μιούζικαλ των Αντριου Λόιντ Γουέμπερ και Τιμ Ράις, που θεωρείται σταθμός στην ιστορία του θεάματος παγκοσμίως, ανέβηκε στο θέατρο «Ακροπολ» σε σκηνοθεσία και απόδοση στα ελληνικά από τη Θέμιδα Μαρσέλλου, με 30 ηθοποιούς, τραγουδιστές – χορευτές επί σκηνής και 10μελή ζωντανή ορχήστρα.

Το «Jesus Christ Superstar» είναι η πρώτη ροκ όπερα που ανέβηκε στον κόσμο, πρώτα στο Μπρόντγουαιη και μετά στο Γουέστ Εντ του Λονδίνου με τεράστια επιτυχία. Με τη σύγχρονη γλώσσα του και την πολυβραβευμένη μουσική του, έχει παιχτεί σε 42 χώρες και έχει μεταφραστεί σε 20 διαφορετικές γλώσσες αποσπώντας τις καλύτερες κριτικές παγκοσμίως. Έχοντας σαρώσει όλα τα βραβεία (Tony, Grammy, Olivier, Bafta, DramaDeskAward, Theatre World Award κ.α.), κέρδισε με την κινηματογραφική του μεταφορά το 1974, την υποψηφιότητα του στα Όσκαρ και στις Χρυσές Σφαίρες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...