1240
Θα αφήσει ο Μέσι το σπίτι του; | REUTERS/Sergio Perez

Ο Μέσι πάει στη Σίτι – ο ίδιος το ξέρει;

Sportscaster Sportscaster 23 Αυγούστου 2017, 13:38
Θα αφήσει ο Μέσι το σπίτι του;
|REUTERS/Sergio Perez

Ο Μέσι πάει στη Σίτι – ο ίδιος το ξέρει;

Sportscaster Sportscaster 23 Αυγούστου 2017, 13:38

Το συνταρακτικό νέο εξαπλώθηκε σε χρόνο dt, σαν ανεξέλεγκτη πυρκαγιά σε δάσος: μετά τον Νεϊμάρ, εγκαταλείπει την Μπαρτσελόνα και ο Μέσι. Ποιος το είπε; Ολοι το λένε. Ειδησεογραφικοί ιστότοποι, τα social media, κανάλια, εφημερίδες, κέρατα… Ναι, αλλά ποιος το είπε πρώτος; Ο σεΐχης Μανσούρ! Τη φωτιά άναψε η αναπαραγωγή -στο αραβικό Twitter- μιας δήλωσης του ιδιοκτήτη της Μάντσεστερ Σίτι: «Είμαι έτοιμος να πραγματοποιήσω, τις επόμενες μέρες, τη μεγαλύτερη μετεγγραφή στην ιστορία του ποδοσφαίρου».

Αν και ο λογαριασμός στον οποίο έγινε η ανάρτηση περιλαμβάνει το «beIN» στο username του (@beINmov2), κατά κανέναν τρόπο δεν συνδέεται με το αθλητικό κανάλι beIN Sports. Ούτε, βεβαίως, με τη μητρική εταιρεία beIN Media Group που εδρεύει στην Ντόχα του Κατάρ και έχει διευθύνοντα σύμβουλο τον αλ-Κελαΐφι: τον πρόεδρο της Παρί Σεν Ζερμέν που «άρπαξε» τον Νεϊμάρ. Κι όμως, όταν η δημοσίευση έκανε τον γύρο του Κόσμου, ξεκινώντας από τη Γαλλία, ως πηγή της κατονομάστηκε το beIN Sports. Του αλ-Κελαΐφι, έχει σημασία.

Αυτόν τον καιρό στην Βαρκελώνη. Μια χαρακτηριστική εικόνα με τον «μοναχικό πολεμιστή Μέσι»

Πώς είμαστε βέβαιοι ότι ο σεΐχης Μανσούρ έκανε, πράγματι, αυτή τη δήλωση; Δεν είμαστε. Ποτέ δεν επιβεβαιώθηκε, από τον ίδιο ή από κάποιο συνεργάτη του. Αλλωστε, θα ήταν κόντρα ρόλος για τον χαρακτήρα του. Στις (σπανιότατες) δημόσιες τοποθετήσεις του για τη Σίτι, ο σεΐχης είναι πάντοτε πολύ συγκρατημένος. Θα ήταν και εξαιρετικά ανόητο εκ μέρους του, να προδώσει ο ίδιος τα σχέδιά του για το deal προτού αυτό ολοκληρωθεί. Η Παρί… ορκιζόταν πως δεν τρέχει τίποτα με τον Νεϊμάρ, μέχρι να κλειδώσει η συμφωνία. Στις μπίζνες, αυτή είναι η συνήθης πρακτική.

Ενα δεύτερο αραβικό πουλάκι «τιτίβισε» ότι ο Λιονέλ Μέσι είναι ακόλουθος της Μάντσεστερ Σίτι στο Instagram. Σιγά την αποκάλυψη! Και το 2014 ήταν. Σήμερα ακολουθεί, μεταξύ άλλων, την Τσέλσι και τον βέλγο τερματοφύλακα Τιμπό Κουρτουά. Το Yahoo Sport France… το χόντρυνε. Εγραψε ότι ο Μέσι οδεύει προς τη Σίτι, με πηγή της ανάρτησής του τον Romain Collet-Gaudin, έναν νεαρό δημοσιογράφο που «τη βρίσκει» ποστάροντας στο Twitter μετεγγραφικές φήμες απ’ όλο τον κόσμο. Μόνο που, στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο Romain είχε, απλώς, αναδημοσιεύσει το αραβικό «τιτίβισμα»: ότι ο Μέσι ακολουθεί τη Σίτι στο Instagram. Χωρίς κανένα σχόλιο.

2017-08-16T223131Z_762564285_RC1A146E3CE0_RTRMADP_3_SOCCER-SPAIN-REA-FCB-SUPERCUP
Ο Μέσι μοιάζει πιο μόνος από ποτέ στην Μπαρτσελόνα

Η Daily Record αποκάλυψε, επιτέλους, κάτι χειροπιαστό: εκπρόσωποι του αγγλικού συλλόγου και του παίκτη δείπνησαν μαζί, την περασμένη εβδομάδα, σε εστιατόριο της Βαρκελώνης. Θα ήταν ένα πολύ σοβαρό στοιχείο, εάν δεν προερχόταν από το πληκτρολόγιο του Ντάνκαν Καστλς. Οι ιδιαίτερες σχέσεις του δημοσιογράφου με τον Ζοζέ Μουρίνιο και τον ατζέντη του, Ζόρζε Μέντες, τον οδηγούν συχνά σε εκούσιες «γκάφες». Ούτε το ραντεβού επιβεβαιώνεται, λοιπόν.

Βεβαίως, ποτέ δεν ξέρεις. Αυτή την εποχή η Μπαρτσελόνα βιώνει μία χαοτική κατάσταση, εντελώς πρωτόγνωρη για τον Μέσι που πέρασε όλη του την ποδοσφαιρική ζωή σε ένα ασφαλές και προγραμματισμένο -μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια- περιβάλλον. Ενα τηλεφώνημα από τον Πεπ Γκουαρντιόλα, τον προπονητή που του έβγαλε τον καλύτερό του εαυτό, θα μπορούσε να τον πείσει να απαρνηθεί τον έναν και μοναδικό σύλλογο που γνώρισε ως επαγγελματίας. Αλλά, ακόμη κι αν αυτό πρόκειται να συμβεί, τίποτε από τα παραπάνω δεν μπορεί να εκληφθεί ως αξιόπιστη ένδειξη. Αντιθέτως, μπροστά μας έχουμε ένα καλό παράδειγμα για το πόσο εύκολα μία φαντασιόπληκτη ανάρτηση μπορεί να γίνει mainstream «είδηση». Μούφα. Που, όμως, μπορεί να βγει αληθινή.

DHBQiRuXkAAKDkR
Μια φορά και έναν καιρό στην Μπαρτσελόνα

Τις πραγματικές προθέσεις του «Λίο», κανένας δεν μπορεί να τις γνωρίζει. Ισως, ούτε ο ίδιος να μην έχει αποφασίσει ακόμα, εάν πρέπει να μείνει ή να φύγει. Είναι το κρυμμένο κομμάτι του παζλ. Ολα τα υπόλοιπα, βρίσκονται στο τραπέζι:

  • Στη σημερινή Μπαρτσελόνα, ο Μέσι νοιώθει απελπιστικά μόνος. Κάποτε κοιτούσε γύρω του και έβλεπε τον Τσάβι, τον Κάρλες Πουγιόλ, τον Ροναλντίνιο, τον Ντάνι Αλβες. Τώρα αντικρίζει τον Ουμτιτί, τον Ντεουλοφέου και τον Παουλίνιο, που -προ ημερών- στην επίσημη παρουσίασή του δεν συγκέντρωσε στο «Καμπ Νου» ούτε 2.000 οπαδούς. Είναι σαν να έχει ανταλλάξει τη Φεράρι του με ένα Νισάν Αλμέρα. Θέλει να τρέξει, αλλά δεν μπορεί. Στο πρόσφατο ματς με τη Ρεάλ, στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου», το βλέμμα του μαρτυρούσε απόγνωση. Σαν αυτή που τόσα χρόνια ο ίδιος ζωγράφιζε στα πρόσωπα των αντιπάλων του.
  • Μετά τη φυγή του Νεϊμάρ, ήρθε η αποκάλυψη του Αντρές Ινιέστα στην El Pais. Στα 33 του, ο «χλωμός μάγος» σκέφτεται να αποχωρήσει. «Δεν έχω υπογράψει νέο συμβόλαιο. Για πρώτη φορά νοιώθω παράξενα. Πριν από τρία χρόνια δεν μπορούσα ούτε να φανταστώ αυτό το σενάριο. Ας πούμε ότι προβληματίζομαι για το μέλλον μου. Είναι κάτι που δεν μου είχε συμβεί ποτέ ξανά». Την απογοήτευσή του εξομολογήθηκε και ο εμβληματικός Ζεράρ Πικέ, ο μελλοντικός πρόεδρος της Μπαρτσελόνα: «Δεν είμαστε στα καλύτερά μας. Ούτε ως ομάδα, ούτε ως σύλλογος». Η εσωστρέφεια πέρασε και στους οπαδούς. Στο συνήθως γεμάτο «Καμπ Νου» των 99.354 θέσεων, η πρεμιέρα της Μπαρτσελόνα στο νέο ισπανικό πρωτάθλημα είχε μόλις 56.480 θεατές. Που, αντί για τους MSN (Μέσι, Σουάρες, Νεϊμάρ), είδαν τους… MAD (Μέσι, Αλκάθερ, Ντεουλοφέου).
  • Υπάρχει πρόβλημα με τη διοίκηση – είναι, πια, φανερό. Μετά την υπέροχη παράστασή του με τη φανέλα της Παρί, ο Νεϊμάρ τα είπε έξω απ’ τα δόντια: «Η Μπαρτσελόνα αξίζει πολλά περισσότερα. Στη διοίκηση του συλλόγου υπάρχουν άνθρωποι που δεν θα έπρεπε να βρίσκονται σε αυτές τις θέσεις. Η αλήθεια με πονάει. Πέρασα τέσσερα υπέροχα χρόνια εκεί. Στην αρχή ήμουν ευτυχισμένος. Με τη διοίκηση, βέβαια, είχα πρόβλημα. Ελπίζω τα πράγματα να βελτιωθούν, διότι η ομάδα και ο κόσμος της αξίζουν περισσότερα».
  • Ο Γκουαρντιόλα τον θέλει σαν τρελός. Για τους ιδιοκτήτες της Σίτι τα 300 εκατ. ευρώ της ρήτρας δεν είναι πρόβλημα. Θα μπορούσαν να αγοράζουν… έναν Μέσι την ημέρα. Τον ήθελαν στο Μάντσεστερ από παλιά. Σήμερα, έχουν ένα λόγο παραπάνω: να «απαντήσουν» στην αρπαγή του Νεϊμάρ από τον αλ-Κελαΐφι, με μία κίνηση που θα κάνει ακόμη μεγαλύτερο κρότο. Οπως έγραψε το Don Balón, στον ψυχρό πόλεμο με το Κατάρ τα Εμιράτα βρίσκονται μια «κανονιά» πίσω. Κι αν στην πολιτική η πραγματικότητα μπορεί να μακιγιαριστεί, στο γήπεδο η αλήθεια είναι γυμνή. Θα ήταν μεγάλη ήττα για το Αμπου Ντάμπι (Σίτι), εάν το Κατάρ (Παρί) -που μπήκε στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο πέντε χρόνια αργότερα- έφτανε πρώτο στον τελικό του Champions League.
  • Η προοπτική μιας νέας αρχής στο Μάντσεστερ έχει περάσει από το μυαλό του Μέσι – είναι βέβαιο. Επειδή είναι του χαρακτήρα του, σε κάθε μεγάλη δυσκολία να εκδηλώνει τάσεις φυγής. Φάνηκε και από την (προσωρινή) αποχώρησή του από την εθνική ομάδα της Αργεντινής, μετά τον σάλο για την απώλεια του Copa America από τη Χιλή. Δέκα μέρες αργότερα, όταν καταδικάστηκε για φοροδιαφυγή (στην Ισπανία), ζήτησε από τον Γκουαρντιόλα να συναντηθούν. Ο Λουίς Σουάρες «τρόμαξε» να τον πείσει να μείνει στη Βαρκελώνη.
  • Η άρνηση του Μέσι να υπογράψει το νέο του συμβόλαιο, που είναι έτοιμο από τις 5 Ιουλίου, δείχνει πως σκέφτεται να φύγει. Ή, μήπως, το αντίθετο; Με αυτή την απειλή θα μπορούσε να αναγκάσει τη διοίκηση, να κάνει για την ομάδα όλα όσα πρέπει. Ολα όσα παρέλειψε στο πρόσφατο παρελθόν, με τα σημερινά αποτελέσματα.

Το πιο ηρωικό θα ήταν να μείνει. Να δώσει στους Καταλανούς το «φιλί της ζωής». Το πιο έξυπνο, να φύγει. Για μία νέα αρχή, σε έναν σύλλογο που θα έκανε τα πάντα για να υποστηρίξει το εξωγήινο ταλέντο του, όπως η Μπαρτσελόνα παλιά. Σε μία εβδομάδα -το πολύ- θα γνωρίζουμε: εάν νίκησε η λογική του άνδρα που θέλει πίσω τη Φεράρι του, ή το συναίσθημα του παιδιού που από τα 13 του φορά την μπλαουγκράνα φανέλα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...