823
Στα γραφεία της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας | IntimeSports

Ο «Μεγάλος Αδελφός» της ΕΠΟ, έβλεπε, άκουγε και διέταζε

Sportscaster Sportscaster 12 Απριλίου 2017, 10:33
Στα γραφεία της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας
|IntimeSports

Ο «Μεγάλος Αδελφός» της ΕΠΟ, έβλεπε, άκουγε και διέταζε

Sportscaster Sportscaster 12 Απριλίου 2017, 10:33

Το δίκτυο (παράνομης) παρακολούθησης όσων συνέβαιναν στα ενδότερα της Εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου, που βρέθηκε στις αθλητικές εγκαταστάσεις του Αγίου Κοσμά, έρχεται σε συνέχεια του «Big Brother 1»: της προ εβδομάδων ανακάλυψης ενός παρόμοιου κυκλώματος που κατέγραφε εικόνα και ήχο στα γραφεία του προέδρου της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας και της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας. Τα εντόπισε η Διοικούσα Επιτροπή, η οποία -εκτός από την Αστυνομία και τη Δικαιοσύνη- ασφαλώς έχει ενημερώσει τη FIFA και την UEFA, τις διεθνείς ποδοσφαιρικές Αρχές που τη διόρισαν στην ΕΠΟ. Ισως να κατάλαβαν, επιτέλους, τι λαμόγια προστάτευαν τόσα χρόνια, απειλώντας με ποδοσφαιρικό Grexit τις ελληνικές κυβερνήσεις που προσπάθησαν να σφουγγαρίσουν τη διαφθορά.

Οι διοικήσεις της ΕΠΟ, που επί των ημερών τους λειτούργησαν οι κρυφές κάμερες και οι κοριοί, είναι μάλλον απίθανο να μη γνώριζαν για την ύπαρξή τους. Δεν μπορεί, κάτι θα είπαν, κάτι θα έκαναν που δεν περίμεναν να μαθευτεί – αλλά μαθεύτηκε. Η Διοικούσα Επιτροπή δεν χρειάστηκε παρά λίγους μήνες για να αντιληφθεί ότι κάποιο «μεγάλο αυτί» ακούει όλα όσα λέγονται στα γραφεία της Ομοσπονδίας, στο Γουδή: «Νιώθω ότι παρακολουθούμαι, νιώθω ότι δεν βρίσκομαι σε ασφαλές περιβάλλον, σας ζητώ να ψηφίσετε ώστε να γίνει έλεγχος», είχε πει ο πρόεδρός της, Ιωάννης Δρόσος, στη συνεδρίαση από την οποία άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι του «ΕΠΟ-gate». Οι υποψίες του δεν οφείλονταν στην… έκτη αίσθηση, αλλά στο γεγονός πως κάποιοι διάλογοι στο γραφείο του δημοσιεύονταν -την επομένη- σχεδόν αυτούσιοι σε συγκεκριμένα ΜΜΕ. Σαν να τους είχαν απομαγνητοφωνήσει. Τι πιστεύετε; Στις θητείες των κανονικών διοικήσεων έκαναν… rewriting για να μην «καρφωθούν»;

Επειτα, θα ήταν πολύ δύσκολο, ακόμα και για… τη CIA, να εγκαταστήσει ένα τέτοιο σύστημα χωρίς βοήθεια -ή ανοχή- «εκ των έσω». Σύμφωνα με το πόρισμα της εξειδικευμένης εταιρείας που κλήθηκε να διενεργήσει έλεγχο ασφαλείας στο κτίριο και στα εταιρικά αυτοκίνητα της ΕΠΟ, η καλωδίωση από τις κρυφές κάμερες που είχαν τοποθετηθεί στα γραφεία του προέδρου και του αντιπροέδρου (στους ανιχνευτές πυρκαγιάς) κατέληγε μέσα στην ΕΠΟ. Ποιος «ξένος» θα άφηνε εκεί το καταγραφικό μηχάνημα (το οποίο, πάντως, δεν βρέθηκε);

1590216
Μέχρι που θα φτάσει άραγε η κατάσταση στο ελληνικό ποδόσφαιρο;

Το πρόσωπο του κακοποιού που κρύβεται πίσω απ’ όλα αυτά, του αόρατου ωτακουστή, πιθανότατα δεν πρόκειται να αποκαλυφθεί ποτέ. Η απουσία του καταγραφικού και η αφαίρεση μερικών από τις κάμερες μαρτυρούν ότι φρόντισε να καλύψει τα ίχνη του, προτού η Διοικούσα Επιτροπή εγκατασταθεί στην Ομοσπονδία. Οσοι τον γνωρίζουν είναι συνεργοί στο έγκλημα, οπότε αποκλείεται να μιλήσουν. Μπορούμε, όμως, να σκιαγραφήσουμε το προφίλ του. Είναι ένας άνθρωπος που ήθελε να διαφεντεύει το ελληνικό ποδόσφαιρο, μαθαίνοντας live όλα όσα έλεγαν, αποφάσιζαν ή σχεδίαζαν οι ανώτατοι αξιωματούχοι του, αυτοί που επέλεγαν και έλεγχαν τους διαιτητές, οι προπονητές των Εθνικών ομάδων, ακόμη και οι διεθνείς παίκτες στα αποδυτήρια. Δρα εδώ και αρκετά χρόνια – η εγκατάσταση είναι τουλάχιστον πενταετίας. Και δεν είχε εμπιστοσύνη ούτε στα «τσιράκια» του. Τα παρακολουθούσε κι αυτά.

Ασφαλώς, όμως, μπορεί να βρεθεί πότε ακριβώς εγκαταστάθηκε και πρωτολειτούργησε το σύστημα: ποια διοίκηση της ΕΠΟ -του Πιλάβιου, του Σαρρή ή του Γκιρτζίκη- συνεργάστηκε με τον Big Brother, του επέτρεψε να «αλωνίζει» στα γραφεία της και στον Αγιο Κοσμά, ή δεν γνώριζε τίποτα για το έγκλημα (ενώ όφειλε να γνωρίζει). Η ίδια διοίκηση είναι αυτή που του έκανε όλα τα χατίρια. Διότι, βεβαίως, η παλιοδουλειά δεν έγινε για να περνάει την ώρα του ο «μεγάλος» παρακολουθώντας το… ριάλιτι της Ομοσπονδίας, αλλά για να παρεμβαίνει σε ότι δεν εξυπηρετούσε τα συμφέροντά του και να ελέγχει εάν οι «υπάλληλοί» του ακολουθούσαν τις εντολές του.

Φαίνεται πως, στην Κολομβία της Ευρώπης, όλα τα συνηθίσαμε. Εγιναν μέρος της καθημερινότητας: του ποδοσφαίρου μας και της χώρας

Στην ανακοίνωσή της, η Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή της ΕΠΟ, αφού εκφράζει τη βαθιά της απογοήτευση, ενημερώνει ότι αποστέλλει στη Δικαιοσύνη δύο νέα πορίσματα. Αυτά, όπως αναφέρει, «πιστοποιούν την ύπαρξη εν λειτουργία μηχανισμών παρακολούθησης των υπαλλήλων της, των διεθνών παικτών και των εθνικών προπονητών στο προπονητικό κέντρο των Εθνικών Ομάδων στον Αγιο Κοσμά, τα οποία είχαν τοποθετηθεί εδώ και αρκετά χρόνια, αλλά και την αποκάλυψη υπόγειας εγκατάστασης για την τοποθέτηση μηχανισμού καταγραφής των παρακολουθήσεων στα γραφεία της Ομοσπονδίας, στο Γουδί».

Αλλά το πιο σοκαριστικό είναι, ότι σχεδόν τρεις μέρες μετά την αποκάλυψη της παράνομης εγκατάστασης δεν βρέθηκε ούτε ένας -στέλεχος ή υπάλληλος της ΕΠΟ, εθνικός προπονητής ή διεθνής ποδοσφαιριστής, εν ενεργεία ή πρώην- να αντιδράσει. Κανένας απ’ όσους έμαθαν πως τόσο καιρό τους κατασκόπευαν στη δουλειά τους, παράνομα και χυδαία, δεν ένιωσε την ανάγκη να υποβάλει μια μήνυση (κατ’ αγνώστων). Να εκφράσει δημοσίως την οργή του για εκείνους που τον παρατηρούσαν στον υπολογιστή ή στο κινητό τους, και για όσους είχαν αντικειμενική ευθύνη να τον προστατεύσουν.

Φαίνεται πως, στην Κολομβία της Ευρώπης, όλα τα συνηθίσαμε. Εγιναν μέρος της καθημερινότητας: του ποδοσφαίρου μας και της χώρας. Αλλωστε, ποιος να τολμήσει να μπλέξει με τον υπόκοσμο; Ούτε τον υπουργό Δικαιοσύνης δεν μπορεί να προστατεύσει η Αστυνομία. Την ώρα που ο Σταύρος Κοντονής συνέτρωγε με μερικούς αθλητικούς ρεπόρτερς, σε ταβέρνα της Καισαριανής, έκαναν «ντου» 15 χουλιγκάνοι. Τον έβρισαν, βιντεοσκόπησαν τους δημοσιογράφους που ήταν μαζί του -για να τους έχουν «στα υπ’ όψιν»-, τον απείλησαν κι έφυγαν. Με τους οκτώ άνδρες της φρουράς του να παρακολουθούν… ζωηρά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...