219
O Ντράγκι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Φρανκφούρτη, μετά την τακτική συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ | REUTERS/Kai Pfaffenbach

Πώς ο Μάριο Ντράγκι «σκότωσε» το estcoin

Protagon Team Protagon Team 7 Σεπτεμβρίου 2017, 21:15
O Ντράγκι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Φρανκφούρτη, μετά την τακτική συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ
|REUTERS/Kai Pfaffenbach

Πώς ο Μάριο Ντράγκι «σκότωσε» το estcoin

Protagon Team Protagon Team 7 Σεπτεμβρίου 2017, 21:15

Κατηγορηματικά αντίθετος στην πρόταση της Εσθονίας για έκδοση ενός ηλεκτρονικού παράλληλου νομίσματος, το οποίο θα ελέγχεται από το κράτος, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι.

«Κανένα κράτος-μέλος δεν μπορεί να εκδώσει το δικό του νόμισμα. Το νόμισμα της ευρωζώνης είναι το Ευρώ», δήλωσε λακωνικά ο κ. Ντράγκι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Φρανκφούρτη, μετά την τακτική συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ.

Η Εσθονία, μέλος της Ευρωζώνης από το 2011, εξετάζει το ενδεχόμενο να δημιουργήσει το estcoin, ένα ψηφιακό νόμισμα που θα διευκολύνει τους χιλιάδες επιχειρηματίες που έχουν την ηλεκτρονική τους έδρα στη χώρα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η βαλτική χώρα ήδη διαθέτει περισσότερους από 20.000 e-επενδυτές.

Η εμφάνιση των αποκαλούμενων κρυπτο-νομισμάτων, που έως σήμερα εκδίδονται κυρίως από ιδιωτικές επιχειρήσεις και υπάρχουν αμιγώς σε ηλεκτρονική μορφή, έχει προκαλέσει ανησυχία στην ΕΚΤ, καθώς θεωρητικά μπορούν να υποσκάψουν τον έλεγχο που έχει πάνω στο απόθεμα το χρήματος που κυκλοφορεί στην αγορά.

Η ιδέα για το estcoin ξεκίνησε από τον Κασπάρ Κόργιους, τον επικεφαλής του κρατικού οργανισμού E-Residency, που προσελκύει στην Εσθονία ξένες επενδύσεις, κυρίως στον τομέα των νέων τεχνολογιών.

Χιλιάδες επιχειρηματίες από όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν ως έδρα τους την Εσθονία, πολλοί χωρίς να έχουν ποτέ επισκεφτεί τη χώρα. Μάλιστα, υπάρχουν πολλοί οι οποίοι θεωρούν ότι το πρόγραμμα της Εσθονίας δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένας «φορολογικός παράδεισος» εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...