402
O Σκοτ Βαν Ζiλ με τη γυναίκα και τα παιδιά του σε κάποιο σαφάρι | Facebook

Ο κυνηγός που κατέληξε στο στομάχι του θηράματός του

Protagon Team Protagon Team 25 Απριλίου 2017, 17:41
O Σκοτ Βαν Ζiλ με τη γυναίκα και τα παιδιά του σε κάποιο σαφάρι
|Facebook

Ο κυνηγός που κατέληξε στο στομάχι του θηράματός του

Protagon Team Protagon Team 25 Απριλίου 2017, 17:41

«Σταμάτα να κλαψουρίζεις και πήγαινε να κυνηγήσεις. Πυροβόλησε κατευθείαν στην καρδιά ή στους πνεύμονες γιατί ούτε εσύ πρέπει να κινδυνεύσεις, ούτε το ζώο να υποφέρει» έλεγε στους πελάτες του ο Σκοτ Βαν Ζiλ, ένας από τους πιο γνωστούς κυνηγούς και οργανωτές σαφάρι στη Νότια Αφρική.

Ο Σκοτ απαγόρευε στους πελάτες να χρησιμοποιούν αυτόματα όπλα και έθετε αυστηρούς κανόνες. Για τους κύκλους που ασχολούνται με το κυνήγι ήταν ένας «δάσκαλος» του είδους, που ήξερε να ικανοποιεί όποιον ήθελε να αισθανθεί… Χουάν Κάρλος (ο πρώην βασιλιάς της Ισπανίας είχε προκαλέσει σάλο όταν το 2012 αποκαλύφθηκε ότι είχε πάει για σαφάρι ελεφάντων στην Αφρική).

Ο κατάλογος του θηραμάτων περιλάμβανε ελέφαντες, λεοπαρδάλεις, ζέβρες ακόμα και κροκόδειλους. Στην ιστοσελίδα της εταιρίας του «Ss Pro Safaris», στα βίντεο με τα ζώα που φιγουράρουν ως τρόπαια δικά του ή των πελατών του υπήρχαν και κάποιοι κροκόδειλοι που είχαν την ατυχία να βγάλουν το κεφάλι τους από το νερό ενώ ο Σκοτ και οι φίλοι του παραμόνευαν στις όχθες.

Την περασμένη Παρασκευή όμως ο 44χρονος κυνηγός εξαφανίστηκε. Αυτή τη φορά στις όχθες του ποταμού Λίμποπο δεν ήταν ο ίδιος που είχε στήσει καρτέρι, αλλά ο κροκόδειλος. Το ερπετό τον καταβρόχθισε, από τον Σκοτ Βαν Ζιλ δεν έμειναν και πολλά…

Για να βρεθεί στήθηκε ολόκληρη επιχείρηση: επί δύο ημέρες ελικόπτερα ερευνούσαν την περιοχή, ενώ κυνηγετικοί σύλλογοι από τη Νότια Αφρική, τη Μποτσουάνα και τη Ζιμπάμπουε οργάνωσαν ομάδες έρευνας.

Οι ομάδες που ερευνούσαν βρήκαν τελικά το τζιπ του κυνηγού και τα ίχνη τούς οδήγησαν στο ποτάμι. Τρεις κροκόδειλοι του Νείλου που κρίθηκαν «ύποπτοι» εκτελέστηκαν. Η εξέταση DNA στα στομάχια των ερπετών επιβεβαίωσε τις υποψίες.

Διακόσια άτομα τον χρόνο χάνουν την ζωή τους από τις επιθέσεις αυτού του ζώου που τη δεκαετία του 1960 ήταν υπό εξαφάνιση. Είναι το μεγαλύτερο ερπετό της Αφρικής: μπορεί να  φτάσει σε μήκος τα επτά μέτρα ενώ το βάρος του τα επτακόσια κιλά. Από τη στιγμή που εγκλωβίζει το θήραμα στα σαγόνια του οι πιθανότητες διαφυγής είναι ελάχιστες.

Ο θάνατος του κυνηγού αντιμετωπίστηκε από τα «δικαστήρια» των κοινωνικών δικτύων ως ένα είδος «Θείας Δίκης». Οι φίλοι του Βαν Ζιλ αντίθετα χαρακτηρίζουν ανήθικα και ντροπιαστικά τέτοια σχόλια και ζητούν σεβασμό στο πένθος της συζύγου και των δύο παιδιών του κυνηγού.

«Λένε ότι ήταν λαθροκυνηγός αλλά ο Σκοτ ήταν το ακριβώς αντίθετο» λένε. «Τηρούσε τους κανόνες και κυνηγούσε μόνο ό,τι ήταν νόμιμο». Αλλά ένας οικολόγος σχολίασε με δόση ειρωνείας. «Η ζωή στη φύση στηρίζεται στο ένστικτο της επιβίωσης. Δεν ήξερε άραγε ότι τα άγρια ζώα είναι πράγματι… άγρια;».

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...