350
| REUTERS/Murat Cetinmuhurdar

Ο Ερντογάν έχει «πρότυπο» τον Χίτλερ

Protagon Team Protagon Team 1 Ιανουαρίου 2016, 18:21

Ο Ερντογάν έχει «πρότυπο» τον Χίτλερ

Protagon Team Protagon Team 1 Ιανουαρίου 2016, 18:21

Εχει κατηγορηθεί για μεγαλομανία και για απύθμενη ματαιοδοξία. Κι έκανε τα πάντα για να δικαιολογήσει τα όσα ειπώθηκαν γι αυτόν, ετοιμάζοντας ένα παλάτι που θα το ζήλευαν κι οι σουλτάνοι.

Εχει κατηγορηθεί για αυταρχισμό και για δεσποτισμό. Κι έκανε τα πάντα για να δικαιολογήσει τα όσα ειπώθηκαν γι αυτόν, φυλακίζοντας δημοσιογράφους και πολίτες που του άσκησαν κριτική.

Τώρα έρχεται να κάνει κάτι ίσως ακόμη χειρότερο. Να «ξεπλύνει» τον Χίτλερ και να τον βάλει στην καθημερινότητα του πολιτικού βίου και λόγου στη χώρα του.

Ο λόγος για τον Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος μέσες-άκρες έπλεξε το εγκώμιο του Αδόλφου Χίτλερ, τουλάχιστον ως προς την αποτελεσματικότητα που είχε στη διακυβέρνησή του.

https://www.youtube.com/watch?v=4iSKLQNjqxs

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Ο τούρκος πρόεδρος βρέθηκε στη Σαουδική Αραβία λίγες ώρες πριν φύγει το 2015 και επιστρέφοντας στην πατρίδα του ρωτήθηκε από δημοσιογράφους για το κατά πόσο οι αλλαγές που θέλει να προωθήσει στο πολιτικό σύστημα είναι αποτελεσματικές. Υπενθυμίζεται πως ο Ταγίπ Ερντογάν έχει προαναγγείλει συνταγματική αναθεώρηση, με βάση την οποία θα αλλάξει ο ρόλος του προέδρου της Τουρκίας και θα βρίσκεται πιο κοντά σε έναν ρόλο «διευθύνοντος συμβούλου/chief executive». Η τουρκική έκδοση του Ομπάμα και του Πούτιν, δηλαδή. Ή κάτι περισσότερο;

Κι όταν οι δημοσιογράφοι τον ρώτησαν κατά πόσο αυτό θα είναι αποτελεσματικό, ο Ερντογάν έφερε ως παράδειγμα, όπως σημείωσε το Reuters, τον Αδόλφο Χίτλερ. «Υπάρχουν πρόσφατα παραδείγματα σε χώρες που δεν είναι πολύ μακριά από εμάς. Δεν είναι ανάγκη να έχετε στο μυαλό σας αυτοκρατορίες και σουλτάνους. Πάρτε για παράδειγμα τι γίνεται στον κόσμο. Θα καταλάβετε εάν δείτε το παράδειγμα της Γερμανίας του Χίτλερ».

Οπως ήταν αναμενόμενο, οι δηλώσεις Ερντογάν προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων στα social media. Αρκετοί ήταν οι χρήστες οι οποίοι ασχολήθηκαν με το ζήτημα και καυτηρίασαν τα όσα είπε ο τούρκος πρόεδρος στις δηλώσεις του.

Δείτε παρακάτω ενδεικτικά tweets που μεταφέρουν σε απόλυτο βαθμό το κλίμα που επικρατεί στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης:

Στον απόηχο των αντιδράσεων, το περιβάλλον Ερντογάν προσπάθησε να διασκεδάσει τις αρνητικές εντυπώσεις, διευκρινίζοντας πως ο Τούρκος πρόεδρος έχει εκφράσει τον αποτροπιασμό μου για τα όσα έκανε ο Χίτλερ και πώς σε καμία περίπτωση δεν τον έχει ως πρότυπο. «Πρόκειται για αισχρό παράδειγμα», λέγεται χαρακτηριστικά από το γραφείο του Ερντογάν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...