634
Αυτή τη φωτογραφία ανάρτησε η Σοφί Γκρεγκουάρ Τριντό στο Facebook την Ημέρα της Γυναίκας | Sophie Grégoire Trudeau/Facebook

Ο καβγάς στο Facebook για την ανάρτηση της κυρίας Τριντό

Αυτή τη φωτογραφία ανάρτησε η Σοφί Γκρεγκουάρ Τριντό στο Facebook την Ημέρα της Γυναίκας
|Sophie Grégoire Trudeau/Facebook

Ο καβγάς στο Facebook για την ανάρτηση της κυρίας Τριντό

«Αυτή την εβδομάδα, που σηματοδοτείται από την Ημέρα της Γυναίκας, ας γιορτάσουμε τα αγόρια και τους άνδρες της ζωής μας που μας βοηθούν να είμαστε αυτές που είμαστε, που φέρονται στα κορίτσια και στις γυναίκες με σεβασμό, που δεν φοβούνται να μιλήσουν μπροστά στους άλλους. Μαζί μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα κίνημα που θα εμπνεύσει περισσότερους άνδρες να συμμετάσχουν στον αγώνα για να χτίσουμε ένα καλύτερο αύριο με ίσα δικαιώματα και ευκαιρίες για όλους… επειδή #EqualityMatters». Αυτό το σημείωμα που ανάρτησε η Σοφί Γκρεγκουάρ Τριντό στο Facebook στις 8 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, μαζί με μία φωτογραφία της στο βουνό χέρι-χέρι με τον ωραίο σύζυγό της Τζάστιν Τριντό, πυροδότησε τον καβγά.

Η αντίδραση ήταν άμεση: μέσα σε ελάχιστο χρόνο 13.000 χρήστες έγραψαν πόσο ωραία τα λέει η Πρώτη Κυρία και ταυτόχρονα πολλές χιλιάδες εξέφρασαν δυσαρέσκεια.

«Επί 364 ημέρες βαδίζω χέρι-χέρι με τους αγαπημένους μου άνδρες με τους οποίους δημιουργούμε συμμαχίες και συνεργασίες που υποστηρίζουν την ισότητα» έγραψε μία από τις διαμαρτυρόμενες σχολιάστριες της ανάρτησης. «Σήμερα όμως δεν θέλω να γιορτάσω τους άνδρες. Θέλω να θυμηθώ όλες τις γυναίκες που διαδήλωσαν για την κατάκτηση της ψήφου, μίλησαν για την οικονομική ανισότητα στον χώρο της εργασίας, ύψωσαν ανάστημα στην κοινωνία, προστάτεψαν τα δικαιώματα και τις ελευθερίες μας».

14589782_1737044333215174_6030479641688028611_o
Ο πρωθυπουργός του Καναδά, Τζάστιν Τριντό, με τη σύζυγό του, Σοφί Γκρεγκουάρ, και τα τρία παιδιά τους, σε φωτογραφία που ανάρτησε η Πρώτη Κυρία της χώρας στο Facebook

Το πιο πάνω ήταν ένα από τα ήπια ποστ. Σε άλλα, οι γράφουσες χαρακτήρισαν «εντελώς γελοία» και «ντροπιαστική» την προτροπή της Τριντό. Μία από τις χρήστριες έγραψε: «Πρέπει όχι μόνο να υποστώ την καταπίεση της πατριαρχίας αλλά και να ξοδέψω συναισθηματική ενέργεια για να καλοπιάσω τους άνδρες που κάνουν μία προσπάθεια;».

Άλλη έγραψε: «Ναι ας γιορτάσουμε τους άνδρες που σε έναν πατριαρχικό κόσμο μας δίνουν την άδεια (επειδή τη χρειαζόμαστε;) να είμαστε ο εαυτός μας, να είμαστε ασφαλείς και να ακουγόμαστε. Όχι ευχαριστώ. Οι γονείς μου με μεγάλωσαν με την αρχή πως όλα αυτά είναι δικαίωμα και όχι προνόμιο που μας το δίνουν οι άνδρες. Αντί γι’ αυτούς θα ευχαριστήσω τις γυναίκες όλου του κόσμου που δεν ξέχασαν ποτέ την έμφυτη αξιοπρέπεια και αξία, οι οποίες με βοηθούν να διατηρώ τη δική μου».

Με μετά πήρε η μπόρα του καβγά και τον Καναδό Πρωθυπουργό: «Αν ο σύζυγός σου είναι αληθινός φεμινιστής, σύμφωνα με τα λεγόμενά σου, και δεν φοβάται να μιλήσει μπροστά στους άλλους, τότε έπρεπε να αποκηρύξει προσωπικά τον Τραμπ και τον μισογυνισμό της πολιτικής του. Μέχρι να το κάνει είναι ένας φεμινιστής στα λόγια και δεν μπορώ να τον πάρω στα σοβαρά σαν αγωνιστή υπέρ των γυναικών».

15936578_1778568789062728_5921073676156974084_o
Το πρωθυπουργικό ζεύγος του Καναδά στα χιονισμένα βουνά. Η φωτογραφία είναι αναρτημένη στο προφίλ της Σοφί Γκρεγκουάρ Τριντό στο Facebook

Το πιο πάνω σχόλιο έχει ένα ψήγμα ενδιαφέροντος: πολλοί ηγέτες έχουν ταχθεί ενάντια σε πολιτικές ενέργειες του προέδρου των ΗΠΑ. Αντιθέτως ο Τζάστιν Τριντό όχι μόνο έχει αποφύγει μέχρι στιγμής κάθε δημόσια κριτική προς τον Ντόναλντ Τραμπ, αλλά επισκέφθηκε και τις ΗΠΑ και φωτογραφήθηκε με τον Πρόεδρο και την Ιβάνκα Τραμπ μέσα στο Οβάλ Γραφείο – η φωτογραφία αυτή χαρακτηρίστηκε ως «υπερβολικά χαριτωμένη» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το πιο kinky σχόλιο στην ανάρτηση της Σοφί Γκρεγκουάρ Τριντό είναι το εξής: «Είμαι μια γυναίκα μόνη. Να δανειστώ τον Τζάστιν για να βγω μια φωτογραφία μαζί του;».

Κάποιες ώρες μετά τον μεγάλο καβγά η Πρώτη Κυρία του Καναδά επανήλθε με νέο σχόλιο: «Ωραία, τώρα έχουμε μια συζήτηση! Σας ευχαριστώ όλους για την ανταπόκριση και τις φωτογραφίες! Είναι υπέροχο. Στόχος μας είναι η ισότητα των φύλων, και ο αγώνας μας θα απαιτήσει να δουλέψουμε μαζί, άνδρες και γυναίκες – για να μεγαλώσουμε τα αγόρια και τα κορίτσια μας, με τρόπο διαφορετικό, χέρι-χέρι. Πρέπει να αναγνωρίσουμε πως αυτό το ταξίδι πρέπει να το κάνουμε ως σύμμαχοι».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...