340
Η «Karl-Marx-Allee» στο Βερολίνο θεωρείται ένα από τα κλασικά δείγματα κομμουνιστικής αρχιτεκτονικής | .

Ο Καρλ Μαρξ «ξεγράφεται» από τους δρόμους της Γερμανίας

Protagon Team Protagon Team 30 Αυγούστου 2016, 15:50
Η «Karl-Marx-Allee» στο Βερολίνο θεωρείται ένα από τα κλασικά δείγματα κομμουνιστικής αρχιτεκτονικής
|.

Ο Καρλ Μαρξ «ξεγράφεται» από τους δρόμους της Γερμανίας

Protagon Team Protagon Team 30 Αυγούστου 2016, 15:50

Εως το 1989 θεωρούνταν φυσιολογικό: πώς αλλιώς θα μπορούσε η κομμουνιστική κυβέρνηση της πρώην Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας να τιμήσει τον «πατέρα» του κομμουνισμού από το να βαφτίσει ουκ ολίγους δρόμους με το όνομά του;

Αίφνης, ο ένας μετά τον άλλο δρόμο της τότε Ανατολικής Γερμανίας απέκτησε ένα και μόνο κύριο όνομα: Καρλ Μαρξ. Με την πτώση του Τείχους, πολλά πράγματα άλλαξαν στην ευρύτερη περιοχή. Νέες κατασκευές, υπερμεγέθεις και σύγχρονες αναγέρθηκαν, άνθρωποι αναγκάστηκαν να αποδεχθούν την αδήριτη ανάγκη της εσωτερικής μετανάστευσης και ελάχιστα πράγματα, ως άλλα σπαράγματα, έμειναν να θυμίζουν την παλαιά εποχή.

Ανάμεσα σε αυτά ήταν και οι οδοί που έφεραν το όνομα του γερμανού διανοητή και θεμελιωτή του κομμουνισμού. Σύμφωνα με τους Times του Λονδίνου κάτι δεν πρόκειται να κρατήσει για πολύ ακόμη. Περίπου 550 δρόμοι ή πλατείες που έχουν το όνομα «Karl Marx», θα μεταβαπτιστούν ακολουθώντας το γενικότερο ρεύμα του νεωτερισμού.

Υψηλόβαθμο μέλος του κόμματος της Ανγκελα Μέρκελ τόνισε πως ήρθε ο καιρός θα δοθούν στους δρόμους ονόματα ανθρώπων της σύγχρονης Γερμανίας φέρνοντας το παράδειγμα του πρώην καγκελάριου, Βίλι Μπραντ.

Ο Βόλφγκανγκ Στάιγκερ, επικεφαλής του οικονομικού συμβουλίου το οποίο εκπροσωπεί 12.000 επιχειρήσεις και συμβούλους, τόνισε: «Περισσότερο από ένα τέταρτο του αιώνα από τότε που συνέβη η οικονομική κατάρρευση της Ανατολικής Γερμανίας, είναι καιρός να ξεκόψουμε εντελώς και με τον κομμουνισμό και να αλλάξουμε τα ονόματα των δρόμων».

Επίσης, για να γίνει ακόμη πιο πειστικός, πρόβαλλε το όνομα του πρώην καγκελάριου της Δυτικής Γερμανίας, Λούντβιχ Ερχαρντ, ο οποίος μπορεί να πιστωθεί με το γεγονός ότι είχε προβλέψει το «οικονομικό θαύμα» που συντελέστηκε στη γερμανική οικονομία την δεκαετία του ’50 και του ’60.

Το σημερινό κόμμα της Αριστεράς που γεννήθηκε από τις στάχτες του Κομμουνιστικού Κόμματος, φυσικά αντέδρασε σθεναρά και προσπάθησε να υπερασπιστεί τις ονομασίες των δρόμων. Η «Karl-Marx-Allee» στο Βερολίνο θεωρείται η επιτομή της κομμουνιστικής αρχιτεκτονικής.

Το μέλος του κόμματος, Κατρίν Λόμπσερ, επισήμανε: «Ο Μαρξ ήταν ένας από τους πιο σημαντικούς φιλόσοφους όχι μόνο για τη Γερμανία, αλλά για την ανθρωπότητα. Δεν ήταν ένας βίαιος επαναστάτης».

Φαίνεται, όμως, ότι ο κύβος ερρίφθη και το τελευταίο προπύργιο του κομμουνισμού στην πρώην Ανατολική Γερμανία αναμένεται να αποκαθηλωθεί.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...