491
Με ενδιαφέρον αναμένεται η συνάντηση του «λαϊκού ήρωα» στη χώρα του -ελέω Αφρίν- Ερντογάν με την ηγεσία της ΕΕ στις 26 Μαρτίου | Reuters

Ο Ερντογάν περιφρονεί και τα ΜΟΕ – Ασκήσεις με πραγματικά πυρά στο Αιγαίο 25η Μαρτίου και Πάσχα

Protagon Team Protagon Team 21 Μαρτίου 2018, 13:32
Με ενδιαφέρον αναμένεται η συνάντηση του «λαϊκού ήρωα» στη χώρα του -ελέω Αφρίν- Ερντογάν με την ηγεσία της ΕΕ στις 26 Μαρτίου
|Reuters

Ο Ερντογάν περιφρονεί και τα ΜΟΕ – Ασκήσεις με πραγματικά πυρά στο Αιγαίο 25η Μαρτίου και Πάσχα

Protagon Team Protagon Team 21 Μαρτίου 2018, 13:32

Ο Ερντογάν κλιμακώνει τις προκλητικές ενέργειες σε βάρος της Ελλάδας καθώς μετά το μήνυμά του ότι δεν θα επιτρέψει «σε κάποιους να συμπεριφέρονται τυχοδιωκτικά σε Αιγαίο και Κύπρο» εκμεταλλευόμενοι τη στρατιωτική εμπλοκή της Τουρκίας στα ανατολικά της σύνορα, τώρα παραβιάζει και την πρόβλεψη περί μη διεξαγωγής ασκήσεων κατά τη διάρκεια των κυριότερων εθνικών και θρησκευτικών εορτών, στο πλαίσιο της διμερούς συμφωνίας Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ).

Δεσμεύοντας ουσιαστικά για επτά εβδομάδες την ευρύτερη περιοχή μεταξύ Σκύρου και Χίου στο κεντρικό Αιγαίο, η υδρογραφική υπηρεσία του τουρκικού Ναυτικού ανακοίνωσε ασκήσεις, με πραγματικά πυρά, από την εθνική εορτή της 25ης Μαρτίου μέχρι και τα τέλη του Απριλίου (κατά τη διάρκεια δηλ. των εορτών του Πάσχα) αγνοώντας επιδεικτικά τα ΜΟΕ που απαγορεύουν τη διεξαγωγή στρατιωτική ασκήσεων εν μέσω μεγάλων εθνικών και θρησκευτικών εορτών.

Και όλα αυτά ενώ στις 26 Μαρτίου πραγματοποιείται στη Βάρνα η συνάντηση κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκία, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ και τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλόντ Γιούνκερ να έρχονται ενώπιος ενωπίω με τον «τροπαιούχο της Αφρίν» Ταγίπ Ερντογάν που έχει ήδη απειλήσει να πνίξει την Ευρώπη στις μεταναστευτικές ροές.

Το θέμα αναδεικνύει σε ανακοίνωσή του και το ΠΑΣΟΚ που κάνει λόγο για στρατιωτική κλιμάκωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. «Από την αρχή του τρέχοντος έτους η γειτονική χώρα κλιμακώνει την ένταση με προκλήσεις στην μεθόριο, όπως τις εσκεμμένες συγκρούσεις τόσο της κανονιοφόρου του Πολεμικού Ναυτικού όσο και του περιπολικού ανοικτής θαλάσσης της Ελληνικής Ακτοφυλακής στην περιοχή των Ιμίων, της σύλληψης και φυλάκισης των δύο στελεχών του Στρατού Ξηράς στον Έβρο και τέλος της αθέτησης μέτρου της συμφωνίας οικοδόμησης εμπιστοσύνης», σημειώνεται στην ανακοίνωση της Χαριλάου Τρικούπη που καλεί την ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας «να διαχειριστούν την νέα κατάσταση παραμερίζοντας προσωπικά συμφέροντα και πολιτικές».

«Η κυβέρνηση και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας καλούνται να λειτουργήσουν θεσμικά χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα διπλωματικά εργαλεία και τους διαύλους επικοινωνίας σε διμερές και διεθνές επίπεδο για την διατήρηση της σταθερότητας και της ειρήνης στην περιοχή», καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.

Διαμεσολάβηση για ανταλλαγή των δύο στρατιωτικών

Το σκηνικό στις ελληνοτουρκικές σχέσεις γίνεται ακόμη πιο περίπλοκο και λόγω του θέματος των ελλήνων στρατιωτικών που παραμένουν υπό κράτηση στις φυλακές Αδριανουπόλεως.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται ο Βηματοδότης, τούρκος διπλωμάτης που ανήκει πλέον στο στενό περιβάλλον Ερντογάν (πρώην πρεσβευτής της Τουρκίας στην Αθήνα κατά την ίδια πηγή) ζήτησε την έκδοση τριών εκ των κούρδων συλληφθέντων στην Αθήνα την παραμονή της επίσκεψης του τούρκου προέδρου, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση των δύο ελλήνων αξιωματικών.

Το αίτημα υπεβλήθη στην ελληνική κυβέρνηση μέσω έλληνα επιχειρηματία που επικοινώνησε αμέσως με τον Πρωθυπουργό και μετέφερε την πρόταση του τούρκου πρώην πρεσβευτή. Ακολούθως ενημερώθηκε σχετικά και η στρατιωτική ηγεσία, χωρίς όμως να υπαρξει αντίστοιχη ενημερώση του υπουργού Εθνικής Αμυνας Πάνου Κάμμενου (ο οποίος απουσίαζε τότε σε επίσκεψη στο Κατάρ), γεγονός που φέρεται να προκάλεσε την έντονη δυσφορία του.

Λίγα 24ωρα αργότερα ήρθε και  η δήλωση περί «Εξπρές του Μεσονυκτίου» από τον κ. Καμμένο, υποδηλώνοντας ουσιαστικά ότι υπάρχει πλέον ζήτημα ανταλλαγής των δύο «ομήρων», κατά τον προσφιλή του χαρακτηρισμό για τους προφυλακισθέντες έλληνες αξιωματικούς.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...