983
Ο Βεζούβιος, το άλογο της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς που δώρισε ο Μακρόν στον κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ | YouTube

Ο Εμανουέλ Μακρόν και η «διπλωματία του αλόγου»

Protagon Team Protagon Team 9 Ιανουαρίου 2018, 17:07
Ο Βεζούβιος, το άλογο της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς που δώρισε ο Μακρόν στον κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ
|YouTube

Ο Εμανουέλ Μακρόν και η «διπλωματία του αλόγου»

Protagon Team Protagon Team 9 Ιανουαρίου 2018, 17:07

Ο Εμανουέλ Μακρόν άνοιξε τις πύλες των Βερσαλλιών για να προσφέρει μια βασιλική υποδοχή στον Βλαντίμιρ Πούτιν. Στη συνέχεια προσκάλεσε τον Ντόναλντ Τραμπ, ως τιμώμενο πρόσωπο μάλιστα, στην στρατιωτική παρέλαση της 14ης Ιουλίου στη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων, καταφέρνοντας έτσι να αναδειχτεί ως ένας από τους λίγους δυτικούς ηγέτες που μπορούν (ή προσπαθούν) να συνομιλήσουν με τον «ανεκδιήγητο», πραγματικά, πρόεδρο των ΗΠΑ. Αυτήν τη φορά, όμως, ο πάντα προσεχτικός στις συμβολικές κινήσεις του Μακρόν έπρεπε να εντυπωσιάσει και να τιμήσει όχι κάποιον υψηλό προσκεκλημένο του αλλά έναν υψηλό οικοδεσπότη του.

Εμανουέλ και Μπριζίτ μακρόν μπροστά στους πήλινους στρατιώτες του Ξιάν (REUTERS/Ludovic Marin/Pool)
Εμανουέλ και Μπριζίτ Μακρόν μπροστά στους πήλινους στρατιώτες της Σιάν (REUTERS/Ludovic Marin/Pool)

Τη Δευτέρα ο πρόεδρος της Γαλλίας και η κουστωδία του αποβιβάστηκαν στην Κίνα για μια τριήμερη επίσκεψη, τη μεγαλύτερη σε διάρκεια που έχει πραγματοποιήσει ποτέ γάλλος πρόεδρος, γεγονός που επιβεβαιώνει το πόσο σημαντική είναι για το Παρίσι η σχέση του με το Πεκίνο στο πλαίσιο της νέας τάξης (ή μάλλον αταξίας) πραγμάτων.

Και για να ευχαριστήσει τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ, ο Μακρόν τού δώρισε τον Βεζούβιο, ένα άλογο της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς ηλικίας 8 ετών. Η επιλογή σίγουρα δεν υπήρξε τυχαία. Γιατί κατά την επίσκεψή του στο Παρίσι το 2014 ο Σι είχε εκφράσει το θαυμασμό του για τα 104 άλογα της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς αλλά και διότι –αναφέρει η Le Monde– το όνομα του Μακρόν μεταγραμμένο με ιδεογράμματα προφέρεται «Ma Ke Long» που σημαίνει «άλογο που νικάει τον δράκο».

REUTERSLudovic Marin
Εμανουέλ Μακρόν και Σι Τζινπίνγκ σε θερμή χειραψία (REUTERS/Ludovic Marin)

Το Ελιζέ υπογράμμισε πως πρόκειται «για μια διπλωματική κίνηση δίχως προηγούμενο που αποδεικνύει τη θέληση για τη σύναψη φιλικών δεσμών με τους ξένους ηγέτες κρατών». Ειδικά με τους Κινέζους. Γι’ αυτό και ο Εμανουέλ Μακρόν επέλεξε να ξεκινήσει την περιοδεία του στη Χώρα του Δράκου από την Σιάν, αρχαία αυτοκρατορική πρωτεύουσα της Κίνας αλλά και πύλη εισόδου στον νέο Δρόμο του Μεταξιού που έχει ξεκινήσει να χαράσσει ο Σι.

Ο Βεζούβιος ταξίδεψε με ειδικό αεροσκάφος έως την Κίνα συνοδευόμενος από εξειδικευμένο κτηνίατρο και από ένα μέλος της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς. Πάτησε τα πόδια του στην κινεζική επικράτεια στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας ενώ θα παραμείνει για μερικές ημέρες ακόμα σε καραντίνα. Προς το παρόν ο Σι έχει στα χέρια του μια φωτογραφία του Βεζούβιου με ιδιόχειρη αφιέρωση που του πρόσφερε ο Μακρόν.

Σι Τζιπίνγκ και Εμανουέλ Μακρόν μπροστά σε ενθουσιώδη κινεζόπουλα στη Μεγάλη Αίθουσα του Προεδρικού Μεγάρου στο Πεκίνο (REUTERS/Ludovic Marin/Pool)
Σι Τζιπίνγκ και Εμανουέλ Μακρόν μπροστά σε ενθουσιώδη κινεζόπουλα στη Μεγάλη Αίθουσα του Προεδρικού Μεγάρου στο Πεκίνο (REUTERS/Ludovic Marin/Pool)

Η «διπλωματία του αλόγου» των Γάλλων θα μπορούσε να είναι η ευγενική απάντηση στη «διπλωματία των πάντα», που εγκαινιάστηκε από τους Κινέζους τη δεκαετία του 1970. Στο πλαίσιο της εν λόγω πολιτικής, τα τελευταία πάντα έφτασαν από την Κίνα στη Γαλλία το 2012. Πρόκειται για ένα ζευγάρι που πρόσφατα απέκτησε και ένα μωρό το οποίο βάφτισε πριν από μερικές εβδομάδες η Μπριζίτ Μακρόν, νονά του χαριτωμένου πάντα, μαζί με την «première dame» της Κίνας Πενγκ Λιγιουάν.

Γεωπολιτικά, η Γαλλία, και μαζί της και η υπόλοιπη Ευρώπη, επιδιώκουν να καλύψουν το κενό που δημιουργήθηκε με την απόσυρση των ΗΠΑ και κατά την πρώτη του ομιλία επί κινεζικού εδάφους ο Μακρόν δήλωσε πως «η Ευρώπη επέστρεψε. Βρίσκομαι εδώ για να φέρω τις σχέσεις μας στον 21ο αιώνα». Τα κοινά μέτωπα που καλούνται να συμμαχήσουν Ευρωπαίοι και Κινέζοι είναι η προστασία του περιβάλλοντος, έπειτα από την αποχώρηση του Τραμπ από την Συνθήκη του Παρισιού, και η προάσπιση της πολυπολικότητας στον κόσμο.

Αλλά ένα άλλο χαρακτηριστικό του γάλλου προέδρου, πέρα από την τάση του να ευχαριστεί και να εντυπωσιάζει τους συνομιλητές του, φαίνεται πως είναι και η ειλικρίνεια. Οι Ευρωπαίοι χαιρετίζουν το κολοσσιαίο project του νέου ή μάλλον των πολλών νέων Δρόμων του Μεταξιού (με έργα υποδομής αξίας εκατοντάδων δισεκατομμυρίων) που θα διασχίζουν και την ευρωπαϊκή επικράτεια αλλά οι Κινέζοι θα πρέπει να γνωρίζουν «ότι οι δρόμοι αυτοί είναι διπλής κατεύθυνσης», τόνισε ο Μακρόν, και δεν θα πρέπει να αποτελέσουν εργαλείο για την εγκαθίδρυση μιας νέας κινεζικής ηγεμονίας.

Το ζεύγος Μακρόν στην Απαγορευμένη Πόλη (REUTERS/Charles Platiau)
Το ζεύγος Μακρόν στην Απαγορευμένη Πόλη (REUTERS/Charles Platiau)

Οι δηλώσεις Μακρόν δεν προκαλούν έκπληξη καθώς το περασμένο καλοκαίρι, η Γαλλία, μαζί με την Ιταλία και τη Γερμανία, ανέλαβαν πρωτοβουλία για να περιοριστεί ο κινεζικός (οικονομικός) επεκτατισμός στην Ευρώπη. Λαμβάνοντας, ωστόσο, τα απαραίτητα μέτρα για τη διαφύλαξη των συμφερόντων τους, το Παρίσι και η ΕΕ επιδιώκουν να επικρατήσουν επί των Βρετανών στην μετά Brexit εποχή ώστε να αναδειχτούν ως προνομιούχοι συνομιλητές των κραταιών Κινέζων. Η επίσκεψη Μακρόν στην Κίνα, οπότε, δεν έχει μόνον διπλωματική και γεωστρατηγική σημασία αλλά και οικονομική. Οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών αναμένεται να υπογράψουν αρκετές εμπορικές και οικονομικές συμφωνίες και η Airbus αποβλέπει στην πώληση έως και 100 αεροσκαφών στις κινεζικές αεροπορικές εταιρείες.

Μια καμήλα για τον Φρανσουά Ολάντ 

camelhollande

Το 2012 ο (εξαφανισμένος σήμερα) Φρανσουά Ολάντ έλαβε μια καμήλα από την κυβέρνηση του Μάλι ως ανταπόδοση για τις υπηρεσίες των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων στη μάχη κατά των τζιχαντιστών. Αλλά είναι ο Σαρλ ντε Γκολ, ο πρόεδρος της Γαλλίας που έλαβε τα περισσότερα ζώα ως δώρα από ηγέτες της Αφρικής.

Ένα άλογο του Ντεγκά για τον Ομπάμα

degawsarkosy

Το 2009 ο τότε πρόεδρος της 5ης Δημοκρατίας Νικολά Σαρκοζί τίμησε τον Μπαράκ Ομπάμα, δωρίζοντας του ένα αντίγραφο του αγάλματος του Εντγκάρ Ντεγκά, Cheval à l’arrêt, αξίας άνω των 2.500 δολαρίων.

Τα «πάντα» στην υπηρεσία της διπλωματίας

Zoo-Leipzig-Happy-001-1

Πριν από την άφιξη του Χουάν Χουάν και της Γιουάνζι στο Παρίσι το 2012, όταν ένοικος του Ελιζέ ήταν ακόμα ο «Σαρκό», είχε προηγηθεί η αποστολή δύο πάντα στη Γαλλία το 1973, έπειτα από σχετική εντολή του «Μεγάλου Τιμονιέρη» Μάο, δώρο προς τον πρόεδρο Ζορζ Πομπιντού

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...