345
Καλλιτεχνική αναπαράσταση του περίεργου αστεροειδή | ESO-M. Kornmesser

Ο αστεροειδής-επισκέπτης μάλλον είναι απλώς ένας βράχος

Protagon Team Protagon Team 15 Δεκεμβρίου 2017, 09:25
Καλλιτεχνική αναπαράσταση του περίεργου αστεροειδή
|ESO-M. Kornmesser

Ο αστεροειδής-επισκέπτης μάλλον είναι απλώς ένας βράχος

Protagon Team Protagon Team 15 Δεκεμβρίου 2017, 09:25

Οι πρώτες παρατηρήσεις, με ραδιοτηλεσκόπιο του προγράμματος Breakthrough Listen, του ασυνήθιστου αστεροειδή Οουμουαμούα δεν δείχνουν κάποια σημάδια εξωγήινης ζωής ή εξωγήινης τεχνολογίας. Αν και η έρευνα δεν έχει ολοκληρωθεί, για την ώρα φαίνεται ότι τίποτα το «ύποπτο» δεν κρύβεται πίσω από τον επισκέπτη στη γειτονιά μας, παρά τον ασυνήθιστο χαρακτήρα του.

Το Πρόγραμμα Breakthrough Listen, που αναζητά ίχνη εξωγήινης νοημοσύνης στο Σύμπαν, αποφάσισε να παρατηρήσει τον αστεροειδή με το μεγάλο αμερικανικό ραδιοτηλεσκόπιο Γκριν Μπανκ, που βρίσκεται στη Δυτική Βιρτζίνια. Ανακοίνωσε ότι έως τώρα δεν προκύπτει κάτι «ύποπτο», όπως κάποια εκπομπή τεχνητών ραδιοκυμάτων από τον Οουμουαμούα (σημαίνει «αγγελιοφόρος από μακριά που φτάνει πρώτος» στα χαβανέζικα) στις συχνότητες των 1,7 έως 2,6 GHz.

«Ο Οουμουαμούα πιθανότατα είναι ένας αστεροειδής που εκτοξεύθηκε από το μητρικό άστρο του στη διάρκεια κάποιου χαοτικού συμβάντος πριν από δισεκατομμύρια χρόνια και τελικά τυχαία βρήκε το δρόμο για το ηλιακό μας σύστημα», δήλωσε ο Αντριου Σίμιον του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Μπέρκλεϊ, συνεργαζόμενος ερευνητής του Breakthrough.

Παράλληλα, τίποτα ιδιαίτερο δεν έδειξε και έρευνα από το πρόγραμμα αναζήτησης εξωγήινων σημάτων SETI, το οποίο χρησιμοποίησε τη διάταξη ραδιοτηλεσκοπίων Αλεν στην Καλιφόρνια.

Ετσι, σε πρώτη φάση – γιατί η μελέτη θα συνεχισθεί – απογοητεύθηκαν όσοι ήθελαν να πιστεύουν ότι ο επισκέπτης που εμφανίστηκε ξαφνικά στο ηλιακό μας σύστημα, δεν ήταν απλώς ένας διαστημικός βράχος με περίεργο σχήμα, αλλά καμουφλαρισμένο διαστημόπλοιο.

Ο αστεροειδής, που είχε αρχικά γίνει αντιληπτός τον Οκτώβριο, έχει μήκος περίπου 400 μέτρων και πλάτος 40 μέτρων. Πρόκειται για σχήμα που ποτέ έως τώρα δεν είχε παρατηρηθεί σε αστεροειδή στο ηλιακό μας σύστημα. Ποτέ, επίσης, δεν είχαμε παρατηρήσει σώματα που προέρχονται από άλλα ηλιακά συστήματα, αν και θεωρητικά πρέπει να μας επισκέπτονται κατά διαστήματα.

Η τροχιά και η ταχύτητα έδειχνε ότι πρόκειται για αστεροειδή που έχει δημιουργηθεί σε άλλο ηλιακό σύστημα και μετά από εκατομμύρια χρόνια ταξιδιού στο άπειρο του Διαστήματος πέρασε για λίγο από τη γειτονιά του Ηλιου.

Σύμφωνα με τη NASA, o αστεροειδής ταξιδεύει με ταχύτητα 38,3 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο και βρίσκεται πλέον σε απόσταση περίπου 200 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη. Τον Ιανουάριο 2019 θα έχει πια απομακρυνθεί πέρα από τον Κρόνο που απέχει περίπου 1,5 δισ. χιλιόμετρα από τη Γη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

3

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...