414
Η ιστορική, κάποτε μαγευτική, παλιά πόλη του Χαλεπίου | REUTERS/Abdalrhman Ismail/File Photo

Οι δυνάμεις του Ασαντ ανακατέλαβαν το παλιό Χαλέπι

Protagon Team Protagon Team 7 Δεκεμβρίου 2016, 15:34
Η ιστορική, κάποτε μαγευτική, παλιά πόλη του Χαλεπίου
|REUTERS/Abdalrhman Ismail/File Photo

Οι δυνάμεις του Ασαντ ανακατέλαβαν το παλιό Χαλέπι

Protagon Team Protagon Team 7 Δεκεμβρίου 2016, 15:34

Το Χαλέπι της Συρίας ματώνει εδώ και τέσσερα χρόνια. Περισσότερο τον τελευταίο μήνα που οι δυνάμεις του Ασαντ προσπαθούν με αλλεπάλληλους βομβαρδισμούς και εφόδους να εκδιώξουν από κει τους αντάρτες. Επομένως, όσο γρηγορότερα επανακτήσουν τον έλεγχο στην πόλη οι κυβερνητικοί, τόσο το καλύτερο για τους κατοίκους –ακόμη κι αν στηρίζουν τους αντικυβερνητικούς. Και απ’ ό,τι φαίνεται το τέλος πλησιάζει.

2016-11-30T125103Z_2_MTZGRQECBUGF037W_RTRFIPP_0_MIDEAST-CRISIS-SYRIA-ALEPPO
Ετοιμόρροπα κτίρια που παραπέμπουν μία πόλη φάντασμα, σε ανατολική συνοικία του Χαλεπίου (REUTERS/Abdalrhman Ismail)

Για πρώτη φορά ύστερα από τέσσερα χρόνια, οι κυβερνητικές δυνάμεις ανέκτησαν τον έλεγχο στην παλαιά πόλη του Χαλεπίου. Υστερα από σφοδρές συγκρούσεις, που άρχισαν στις 15 Νοεμβρίου, οι δυνάμεις του σύρου προέδρου Μπασάρ Αλ Ασαντ, εξανάγκασαν τους αντάρτες να υποχωρήσουν προς τον νότο. Το τίμημα για τη «νίκη» του στρατού, ο οποίος πλέον έχει υπό τον έλεγχό του το 75% της πόλης και συνεχίζει να πιέζει για να καταλάβει το υπόλοιπο, το πλήρωσαν κυρίως οι άμαχοι κάτοικοι.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, εκατοντάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί τον τελευταίο μήνα ενώ πάνω από 50.000 κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει το ανατολικό Χαλέπι και έχουν καταφύγει σε περιοχές όπου διατηρεί τον έλεγχο το καθεστώς.

2016-12-03T100719Z_1778897712_RC1E36D990F0_RTRMADP_3_MIDEAST-CRISIS-SYRIA-ALEPPO
Μαύροι καπνοί καλύπτουν το Χαλέπι τις τελευταίες εβδομάδες (REUTERS/Omar Sanadiki)

Αλλά χιλιάδες κάτοικοι παραμένουν εγκλωβισμένοι στις τελευταίες περιοχές που ελέγχουν ακόμη οι αντάρτες. Γι’ αυτό και σύμφωνα με το Reuters, οι τελευταίοι εξέδωσαν ανακοίνωση, που υπογράφουν με το όνομα «Το Συμβούλιο Διακυβέρνησης του Χαλεπίου», ζητώντας άμεσα πενθήμερη κατάπαυση πυρός ώστε να μπορέσουν να εγκαταλείψουν την περιοχή πάνω από 50 άτομα που βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση και χρειάζονται ιατρική περίθαλψη. Στις περιοχές που ελέγχουν ακόμη οι αντάρτες, οι προμήθειες και τα είδη πρώτης ανάγκης έχουν στερέψει, ενώ δεν έχει μείνει σχεδόν κανένα νοσοκομείο ή κέντρο υγείας όρθιο.

2016-11-30T173347Z_804291310_RC1DBD6CD070_RTRMADP_3_MIDEAST-CRISIS-SYRIA-ALEPPO
Σύροι που έχουν καταφύγει σε περιοχή που βρίσκεται υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης συγκεντρώνονται για να προλάβουν να πάρουν φαγητό από τις ρωσικές δυνάμεις. «Η Ρωσία είναι μαζί σας», γράφει η σακούλα (REUTERS/Omar Sanadiki)

Παρ’ όλα αυτά, η Ρωσία άσκησε βέτο σε ένα προσχέδιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που προέβλεπε την επιβολή μίας τουλάχιστον επταήμερης κατάπαυσης πυρός στο Χαλέπι. Είναι η έκτη φορά που η Μόσχα μπλοκάρει μια απόφαση του Συμβουλίου για τη Συρία από τότε που άρχισε ο εμφύλιος πόλεμος, τον μακρινό Μάρτιο του 2011. Και οι κυβερνητικές δυνάμεις δείχνουν προετοιμασμένες να ολοκληρώσουν την επιχείρησή τους στην πόλη, σφίγγοντας ακόμη περισσότερο τον κλοιό γύρω από τις ανταρτοκρατούμενες περιοχές.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...