522
Το σώμα ενός νεκρού άνδρα απεγκλωβίζουν πυροσβέστες από τα συντρίμμια του τρένου που εκτροχιάστηκε... | Konstantinos Tsakalidis / SOOC

«Ο Αλέκος έφερε μια βαριοπούλα για να βγάλουμε τον κόσμο»

Το σώμα ενός νεκρού άνδρα απεγκλωβίζουν πυροσβέστες από τα συντρίμμια του τρένου που εκτροχιάστηκε...
|Konstantinos Tsakalidis / SOOC

«Ο Αλέκος έφερε μια βαριοπούλα για να βγάλουμε τον κόσμο»

«Όταν πήγα και το είδα τρελάθηκα. Ήταν σαν σκηνή από καλογυρισμένη ταινία καταστροφής του Χόλιγουντ. Οι άνθρωποι του χωριού έβγαζαν τον κόσμο από τα βαγόνια, ζήτησα μια βαριοπούλα, έφερε ένα παλικάρι -ο Αλέκος- και σπάζαμε τα τζάμια για να βγάλουμε τον κόσμο…»

Ο Σάκης Σωτηράκης είναι πρόεδρος της Επίλεκτης Ομάδας Εθελοντών του δήμου Πυλαίας Χορτιάτη και πάρα πολύ έμπειρο άτομο στις διασώσεις και τον εθελοντισμό. Ειδοποιήθηκε αμέσως για τον εκτροχιασμό του τρένου στο Άδενδρο Θεσσαλονίκης το βράδυ του Σαββάτου, ετοιμάστηκαν με την ομάδα του κι έφυγαν αμέσως. «Έχουμε διαρκή ενημέρωση από ασυρμάτους και ειδοποιούμαστε ή συνεννοούμαστε με την Πυροσβεστική και την ΕΜΑΚ. Δουλεύουμε πάντα υπό τις διαταγές τους», λέει στο protagon.

Έφτασαν λίγο μετά την Πυροσβεστική. «Βλέποντας την καταστροφή, κατάλαβα ότι χρειαζόμαστε ενισχύσεις κι ειδοποίησα αμέσως να έρθει άγημα με εθελοντές από το δήμο Παύλου Μελά και το δήμο Σιντικής. Βγάζαμε τους επιβάτες, σε κάποια βαγόνια με μεγάλη δυσκολία. Στο δεύτερο βαγόνι, μπήκαμε από τα επάνω παράθυρα, τα κάτω ήταν στο χώμα, το βαγόνι είχε πλαγιάσει».

Έμειναν όλη τη νύχτα εκεί, κάνοντας έλεγχο για τυχόν εγκλωβισμένους επιβάτες. «Έπρεπε να δούμε εάν πετάχτηκε κανείς έξω, αν υπάρχει κάποιος κάτω από τα καθίσματα, κι αυτό έπρεπε να γίνει στις συγκεκριμένες –πολύ δύσκολες- συνθήκες και χωρίς να κινδυνεύσουν κι οι διασώστες. Ψάξαμε στις τουαλέτες, κάτω από τα καθίσματα, παντού».

Οι εθελοντές βοήθησαν στον απεγκλωβισμό και τη μεταφορά των επιβατών, έκαναν έρευνα στα βαγόνια για τυχόν επιζώντες, ενώ «σκάναραν» με φακούς όλη την περιοχή, μήπως κάποιος είχε πεταχτεί έξω από το τρένο. Το τελευταίο «σκανάρισμα» έγινε με το πρώτο φως της ημέρας.

sak
Εθελοντές του δήμου Πυλαίας Χορτιάτη και ο περιφερειάρχης Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας στο σημείο του δυστυχήματος (Facebook/Sakis Sotirakis)

Οι επιβάτες έβγαιναν σε κατάσταση σοκ. «Ευτυχώς είχα πάρει μαζί μου από το γραφείο δυο κιβώτια με μπουκαλάκια νερού και τους τα μοιράζαμε. Σε κάποιους άλλους μετρούσαμε την πίεση, ευτυχώς όλες οι ενέργειες ήταν συντονισμένες».

Μέσα στις συνθήκες αυτές, επικράτησε μεγάλη σύγχυση ως προς τον αριθμό των θυμάτων, με αποτέλεσμα η πρώτη ανακοίνωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ να αναφέρει τέσσερις νεκρούς, ενώ ως εκείνη την ώρα ήταν δύο. «Άσε, ο ένας ήταν φίλος μου, ο γιατρός από την Καλαμαριά που δουλεύει στην Καψόχωρα, στη Χαλκιδική…». Αναφέρεται στο Δημήτρη Μικρόπουλο, δημοτικό σύμβουλο του δήμου Κασσάνδρας και στέλεχος των ΑΝΕΛ, ο οποίος είναι το ένα από τα θύματα του δυστυχήματος.

tr
Οχημα της Πυροσβεστικής δίπλα στην πλαγιασμένη αμαξοστοιχία (Facebook/Sakis Sotirakis)

Το κτίριο στο οποίο έπεσε το τραίνο ανήκει στον ΟΣΕ, ωστόσο κάποιοι κοιμόντουσαν εκεί. «Τώρα που το λες, ήρθαν δυο παιδιά από την Αλβανία και μου είπαν “να περάσουμε στο κτίριο για να πάρουμε τα χαρτιά μας”, αλλά τους είπα ότι απαγορεύεται. Το κτίριο είναι πολύ επικίνδυνο, κρατιέται από το τραίνο».

Οι εικόνες κόβουν την ανάσα, ιδίως εκείνες που βγήκαν το πρωί, με το drone. Ένα ολόκληρο βαγόνι έχει διπλώσει από τη σφοδρή πρόσκρουση, ενώ ο κ. Σωτηράκης απορεί πώς έγινε η σύγκρουση. «Το τραίνο έκανε μια απότομη στροφή και μπήκε στο κτίριο. Ενώ φαινόταν να κατευθύνεται σε έναν ανοιχτό χώρο και ότι θα σταματούσε, κάποια στιγμή, έκανε μια απότομη στροφή και μπήκε μέσα στο κτίριο. Αυτό φαίνεται πολύ περίεργο».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...