970
Μαθητές διαδηλώνουν έξω από τον Λευκό Οίκο κατά της οπλοκατοχής | Alex Wong/Getty Images/Ideal Images

Η γενιά του «ΟχιΑλλαΟπλα» στριμώχνει τον Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 23 Φεβρουαρίου 2018, 08:51
Μαθητές διαδηλώνουν έξω από τον Λευκό Οίκο κατά της οπλοκατοχής
|Alex Wong/Getty Images/Ideal Images

Η γενιά του «ΟχιΑλλαΟπλα» στριμώχνει τον Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 23 Φεβρουαρίου 2018, 08:51

Αφότου πέρασαν αρκετούς μήνες αναμένοντας πως ο κοινός νους όλων όσοι απαρτίζουν το Ρεπουμπλικανικό κατεστημένο θα συνέβαλε στον μετριασμό του επικίνδυνου εθνικό-λαϊκιστικού ταμπεραμέντου του Ντόναλντ Τραμπ, σήμερα εκείνοι οι Αμερικανοί που εναντιώνονται με σθένος στο πρόεδρό τους, ενδέχεται να γίνονται μάρτυρες μιας αναπάντεχης εξέλιξης.

Έπειτα από την πρόσφατη, πολλοστή, σφαγή σε ένα σχολείο των ΗΠΑ – αυτή τη φορά σε λύκειο της πόλης Πάρκλαντ στη Φλόριντα – η ελπίδα για μια αλλαγή των σκανδαλωδώς ανεκτικών πολιτικών που έχουν μετατρέψει τις ΗΠΑ σε ένα τεράστιο οπλοστάσιο, γεννήθηκε από κάποιες δηλώσεις του αμερικανού προέδρου, και όχι από τα σοβαρότερα μέλη του Great Old Party που θεωρούν το δικαίωμα στην οπλοκατοχή ένα αδιαπραγμάτευτο πολιτικό και ιδεολογικό δεδομένο.

Το μαθητικό κίνημα διαμαρτυρίας διογκώνεται καθημερινά και σύμφωνα με κάποιους αναλυτές θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμα και στην αλλαγή της νοοτροπίας των Αμερικανών όσον αφορά την οπλοκατοχή και οπλοχρησία. Όπως συνέβη και με το κίνημα #metoo που ευαισθητοποίησε πάρα πολλούς (κάποιους σε υπερβολικό βαθμό) σχετικά με τη μάστιγα, όπως αποδείχτηκε, της σεξουαλικής παρενόχλησης, ακόμα και κακοποίησης, στους χώρους εργασίας.

2018-02-21T225950Z_412625955_RC1A5EAE9000_RTRMADP_3_USA-GUNS
Εκατοντάδες μαθητές και γονείς διαδηλώνουν έξω από το Καπιτώλιο στην Ουάσινγκτον (REUTERS/Colin Hackley)

Αλλά οι Ρεπουμπλικανοί πολιτικοί, όπως και οι πολιτικοί σχολιαστές που τους στηρίζουν, δεν δείχνουν να συγκινούνται ιδιαίτερα. Γιατί οι μαθητές και οι μαθήτριες του μοιραίου σχολείου που μετέβησαν την Τετάρτη στην πρωτεύουσα της Φλόριντα Ταλαχάσι για να διαδηλώσουν μπροστά από το τοπικό κοινοβούλιο, απαιτώντας τη λήψη μέτρων για τον έλεγχο της οπλοκατοχής και οπλοχρησίας, έγιναν δεκτοί μέσω της απόρριψής τους – η ρεπουμπλικανική πλειοψηφία απέσυρε από την ατζέντα της συνεδρίασης το εν λόγω καυτό ζήτημα, αντικαθιστώντας το με μια συζήτηση για τις παγίδες της πορνογραφίας.

Στον απόηχο του μακελειού της προηγούμενης εβδομάδας που κόστισε τη ζωή σε 17 ανθρώπους, πολιτικοί και αναλυτές της Δεξιάς άδραξαν την ευκαιρία για να τονίσουν την ιερότητα της Δεύτερης Τροπολογίας του αμερικανικού Συντάγματος (που διασφαλίζει το δικαίωμα των Αμερικανών να οπλίζονται κατά το δοκούν), κατηγορώντας, μάλιστα, τους Δημοκρατικούς ότι επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν την συναισθηματική φόρτιση των μαθητών.

O Ντόναλντ Τραμπ, όμως, θα μπορούσε να έχει ελαφρώς διαφορετική άποψη. Κατά την προεκλογική εκστρατεία του, έπαιξε και τον ρόλο του καουμπόι με το πιστόλι στο χέρι, δηλώνοντας πιστός σύμμαχος της πανίσχυρης Εθνικής Ένωσης Όπλων (NRA). Αλλά τώρα εμφανίζεται ελαφρά πιο διαλλακτικός.

2018-02-21T235226Z_2117703657_RC1FBC614D30_RTRMADP_3_USA-GUNS
O αμερικανός πρόεδρος στη συνάντηση του με επιζήσαντες από μακελειά σε σχολεία των ΗΠΑ (REUTERS/Jonathan Ernst)

Την Τρίτη έδωσε εντολή στο υπουργείο Δικαιοσύνης να προβεί στις απαραίτητες διαδικασίες με στόχο την απαγόρευση των αποκαλούμενων «bumb stocks», των ειδικών συσκευών που επιτρέπουν τη μετατροπή ενός απλού τουφεκιού σε πυροβόλο όπλο. Και την Τετάρτη, ο αμερικανός πρόεδρος υποδέχτηκε στον Λευκό Οίκο επιζήσαντες και συγγενείς θυμάτων από μακελειά σε σχολεία της Αμερικής, υποσχόμενος αυστηρότερους ελέγχους. Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι δεν πρόκειται να ξεπεράσει τα όρια, προτείνοντας, μάλιστα, να οπλιστούν δάσκαλοι και καθηγητές (!), με στόχο την εγκυρότερη αντιμετώπιση ανάλογων περιστατικών.

Ωστόσο, την ίδια ώρα – υποστηρίζει η Corriere della Sera – η εντολή του για απαγόρευση των «bumb stocks» αποτελεί ένα πρώτο, μικρό, βήμα με στόχο τον έλεγχο και τον περιορισμό της οπλοχρησίας. Το μέτρο είναι σίγουρα ανεπαρκές, αλλά στην περίπτωση που τελικά εφαρμοστεί, θα είναι μια σημαντική αλλαγή, σε συμβολικό, κυρίως, επίπεδο καθώς ο Μπαράκ Ομπάμα, κατά την πολυετή θητεία του, έχοντας απέναντί του το ελεγχόμενο από τους Ρεπουμπλικανούς Κογκέσο, δεν κατάφερε να κάνει το παραμικρό, ενώπιον, μάλιστα, πιο αιματηρών σφαγών.

WASHINGTON, DC - FEBRUARY 21: Students participate in a protest against gun violence February 21, 2018 on Capitol Hill in Washington, DC. Hundreds of students from a number of Maryland and DC schools walked out of their classrooms and made a trip to the U.S. Capitol and the White House to call for gun legislation, one week after 17 were killed in the latest mass school shooting at Marjory Stoneman Douglas High School in Parkland, Florida. (Photo by Alex Wong/Getty Images)
Μαθητές με «Μην πυροβολείτε» γραμμένο στα χέρια διαμαρτύρονται έξω από τον Λευκό Οίκο (Alex Wong/Getty Images/Ideal Images)

Ο Δημοκρατικός πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ που ικέτεψε το Κογκρέσο και την Αμερική και δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα δάκρυά του μπροστά στις κάμερες, ενδεχομένως να μην είχε αναλογιστεί ότι σε μια χώρα όπου σύμφωνα με τις στατιστικές, πλέον, οπλίζονται μαζικά και οι γυναίκες αλλά και οι νέοι άνθρωποι, η αλλαγή νοοτροπίας όσον αφορά την οπλοκατοχή και την οπλοχρησία είναι εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση.

Ο Τραμπ, όμως, έχει καλύτερο έλεγχο του Κογκρέσου συγκριτικά με τον Ομπάμα και, όντας γνώστης της ισχύος που έχει η τηλεόραση, ξέρει πολύ καλά ότι οι εικόνες εκατοντάδων παιδιών πεσμένων στο έδαφος, ωσάν νεκρά, μπροστά από τις πύλες του Λευκού Οίκου, θα πλήξουν περαιτέρω την ήδη μειωμένη δημοτικότητά του. Για αυτό κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου στο εξοχικό του, στο Mar-a-lago, ρωτούσε τους συμβούλους του τι θα πρέπει να κάνει με τα όπλα.

celebsgun
Η Οπρα Γουίνφρεϊ ανακοινώνει με ένα tweet ότι θα προσφέρει 500.000 δολάρια για τη διοργάνωση της «Πορείας για τις Ζωές Μας», ακολουθώντας το παράδειγμα των Τζορτζ Κλούνεϊ, Αμάλ Αλαμουντίν και Στίβεν Σπίλμπεργκ

Γιατί το κίνημα «NoMoreGuns» ευαισθητοποιεί ολοένα και περισσότερους. Γιατί οι αστέρες του Χόλιγουντ έχουν ξεκινήσει ήδη να κόβουν επιταγές για τη διοργάνωση της «Πορείας για τις Ζωές Μας» που έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στην Ουάσινγκτον την 24η Μαρτίου. Γιατί ο Τζορτζ Κλούνεϊ και η Αμάλ Αλαμουντίν πρόσφεραν ήδη 500.000 δολάρια. Γιατί το ίδιο ποσό έδωσαν και η Όπρα Γουίνφρι και ο Στίβεν Σπίλμπεργκ και ο Τζέφρι Κάτζενμπεργκ. Γιατί το 46% των Αμερικανών τάσσεται υπέρ μιας αυστηρότερης νομοθεσίας. Γιατί όλοι γνωρίζουν, συμπεριλαμβανομένων, φυσικά, του προέδρου και των συμβούλων του, πως υπάρχουν και άλλα μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν, όπως η πραγματοποίηση αυστηρότερων ελέγχων και η αύξηση του ορίου ηλικίας, από τα 18 στα 21 χρόνια, όσον αφορά τη δυνατότητα αγοράς όπλων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...