543
Πρόσφυγες στην Ειδομένη παρακαλούν σκοπιανό φρουρό να τους αφήσει να περάσουν στη χώρα του | REUTERS/Yannis Behrakis

Απειλές της Κομισιόν κατά Πολωνίας, Ουγγαρίας και Τσεχίας για το Προσφυγικό

Protagon Team Protagon Team 13 Ιουνίου 2017, 18:03
Πρόσφυγες στην Ειδομένη παρακαλούν σκοπιανό φρουρό να τους αφήσει να περάσουν στη χώρα του
|REUTERS/Yannis Behrakis

Απειλές της Κομισιόν κατά Πολωνίας, Ουγγαρίας και Τσεχίας για το Προσφυγικό

Protagon Team Protagon Team 13 Ιουνίου 2017, 18:03

Την ανάληψη νομικής δράσης κατά της Ουγγαρίας, της Πολωνίας και της Τσεχίας, για την άρνησή τους να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων εντός Ευρωπαϊκής Ενωσης, ανακοίνωσαν την Τρίτη οι Βρυξέλλες.

«Είναι θλιβερό ότι, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις, η Τσεχία, η Ουγγαρία και Πολωνία, κατά παράβαση των νομικών τους υποχρεώσεων και των δεσμεύσεών τους προς την Ελλάδα, την Ιταλία και άλλα κράτη-μέλη, δεν έχουν ακόμη αναλάβει την απαραίτητη δράση», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Κομισιόν.

Λαμβάνοντας υπ΄ όψη της «το υπόβαθρο αυτό», η Επιτροπή «αποφάσισε να κινήσει νομικές διαδικασίες εναντίον αυτών των κρατών-μελών».

Ο πρωθυπουργός της Τσεχίας, Μποχούσλαβ Σομπότκα, απέρριψε τη νομική διαδικασία που κίνησε νωρίτερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επειδή η Πράγα – όπως πράττουν επίσης η Βαρσοβία και η Βουδαπέστη – αρνείται να υποδεχθεί αιτούντες άσυλο βάσει της πρότασής της η οποία είχε γίνει το 2015. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιμένει τυφλά να πιέζει για την εφαρμογή των δυσλειτουργικών ποσοστώσεων (σ.σ. ανακατανομής και μετεγκατάστασης αιτούντων άσυλο), η οποία μείωσε την εμπιστοσύνη των πολιτών στις δυνατότητες της Ε.Ε. και έθεσε στο περιθώριο αποτελεσματικές και βασιζόμενες σε αρχές λύσεις για την κρίση της μετανάστευσης», σημείωσε ο κ. Σομπότκα, σε ανακοίνωσή του την οποία παρέλαβε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου το πρακτορείο Reuters.

Aρνητικά αντέδρασε, όπως αναμενόταν, και η Βαρσοβία στην απόφαση της Κομισιόν. «Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μπορεί να μας απομακρύνει από τον απαραίτητο πολιτικό συμβιβασμό για τις μεταναστευτικές πολιτικές και μπορεί να εμβαθύνει τις διαιρέσεις εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης» απάντησε ο αρμόδιος για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας Κόνραντ Σιμάνσκι. Οπως ανέφερε ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος «η Πολωνία είναι έτοιμη να υπερασπιστεί τα επιχειρήματά της στοΔικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Τα θεμελιώδη προβλήματα που απορρέουν από την εφαρμογή των ‘’λανθασμένων αποφάσεων’’ που ελήφθησαν τον Σεπτέμβριο του 2015 έχουν επηρεάσει όλα τα κράτη της ΕΕ», υποστήριξε ο Σιμάνσκι.

Οι Βρυξέλλες είχαν θέσει τον Ιούνιο ως χρονικό όριο για τη Βαρσοβία και τη Βουδαπέστη ώστε να αρχίσουν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων από Ιταλία και Ελλάδα, αλλιώς θα αντιμετώπιζαν κυρώσεις. Σε διαφορετική περίπτωση, προειδοποιούσε η Επιτροπή, ότι θα «προσδιορίσει στην επόμενη έκθεσή της τον Ιούνιο τη θέση της σχετικά με τη χρήση των εξουσιών που της παρέχουν οι Συνθήκες και ιδίως σχετικά με την κίνηση διαδικασιών επί παραβάσει».

Αυτό είχε συμβεί με αφορμή τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του Μαΐου -για την πορεία εφαρμογής του προγράμματος μετεγκατάστασης- όπου η Επιτροπή καλούσε τα κράτη-μέλη να εφαρμόσουν μια σειρά από συστάσεις πριν από την επόμενη έκθεση, του Ιουνίου. Ειδικότερα, ανέφερε ότι Ουγγαρία, Πολωνία και Αυστρία είναι τα μόνα κράτη-μέλη που δεν έχουν πραγματοποιήσει ούτε μία μετεγκατάσταση, αν και η Αυστρία έχει δεσμευτεί επισήμως να μετεγκαταστήσει 50 άτομα από την Ιταλία, ενώ η Τσεχία δεν έχει συμμετάσχει στο πρόγραμμα εδώ και περίπου έναν χρόνο.

Η Πράγα είχε αντιμετωπίσει ανάλογες προειδοποιήσεις, καθώς και αυτή εγκατέλειψε στην πράξη τη συμμετοχή στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης.

Απειλές για κυρώσεις κατά των τριών χωρών είχε εξαπολύσει από την περασμένη Παρασκευή και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Τα κράτη-μέλη της ΕΕ κινδυνεύουν με σοβαρές οικονομικές ποινές εάν δεν συμμορφωθούν προς τα συμφωνηθέντα σε επίπεδο «28» για το Προσφυγικό.

Ουγγαρία, Πολωνία και Τσεχία έχουν εκφράσει σκεπτικισμό για την υποδοχή προσφύγων, κυρίως λόγω μουσουλμανικού θρησκεύματος. Είναι δεδομένο, επίσης, ότι η έντονη αντίθεση στην αποδοχή των αιτούντων άσυλο και η κριτική στις Βρυξέλλες για την προσπάθεια επιβολής του νομικού καθεστώτος αυτού, είναι δημοφιλείς μεταξύ των εθνικιστών ευρωσκεπτικιστών ψηφοφόρων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...