490
Μυθιστορήματα, διηγήματα, ιστορικά αναγνώσματα, μαρτυρίες... Δέκα προτάσεις από την ελληνική παραγωγή | -

Νοέμβριος με δέκα ελληνικά βιβλία (αξίζει να διαβαστούν!)

Protagon Team Protagon Team 31 Οκτωβρίου 2016, 15:12
Μυθιστορήματα, διηγήματα, ιστορικά αναγνώσματα, μαρτυρίες... Δέκα προτάσεις από την ελληνική παραγωγή
|-

Νοέμβριος με δέκα ελληνικά βιβλία (αξίζει να διαβαστούν!)

Protagon Team Protagon Team 31 Οκτωβρίου 2016, 15:12

Για κάποιους οι καιρικές συνθήκες είναι ιδανικές για διάβασμα. Κρύο, βροχές, περισσότερες ώρες στο σπίτι, με ανάγκη για διαφυγή από τις φορτίσεις της καθημερινότητας και κυρίως τις καταιγιστικές εξελίξεις στην επικαιρότητα.  Εδώ θα βρείτε δέκα ελληνικά βιβλία που αξίζει να διαβαστούν – προτείνονται μάλιστα για πολλαπλές αναγνώσεις! Τα βρήκαμε στα καταστήματα Public όπου ως και το τέλος του χρόνου υπάρχουν κάθε τόσο ειδικές εκπτώσεις και προσφορές.

newego_LARGE_t_1101_54654207
Καταρχάς έχουμε το «Γκιακ» του Δημοσθένη Παπαμάρκου, το κατά πολλούς σημαντικότερο ελληνικό λογοτέχνημα των τελευταίων ετών, μια σειρά σύντομων διηγημάτων που φωτίζουν τη φρίκη του πολέμου με έναν πλάγιο και αποκαλυπτικό τρόπο. Στρατιώτες που αγωνίστηκαν στη μικρασιατική εκστρατεία, έρχονται αντιμέτωποι με τους ρόλους που τους επιβάλλουν οι παραδοσιακοί κανόνες και οι φρικαλέες εμπειρίες τους.

Το βραβευμένο από τη Γαλλική Ακαδημία «Τάλγκο» του Βασίλη Αλεξάκη, μυθιστόρημα που έχει ξεπεράσει σε πωλήσεις τα 200.000 αντίτυπα, κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1982 και επανακυκλοφορεί ξανά από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Το «Κόκκινο τανγκό» του Κώστα Κουτσομύτη και του Ευάγγελου Μαυρουδή, αποτελεί μια μυθιστορηματική ψυχογραφία του ανθρώπου που θεωρήθηκε από κάποιους ο «θεός» της Αριστεράς, του Νίκου Ζαχαριάδη. Στις σελίδες του, μυθιστορηματικοί χαρακτήρες συνυπάρχουν με πραγματικά πρόσωπα, ενώ η αφήγηση ξετυλίγεται με τρόπο κινηματογραφικό.

ta_dyo_vita
Το ιστορικό ανάγνωσμα «Τα δύο βήτα» της σπουδαίας Αθηνάς Κακούρη, σκιαγραφεί την ελληνική ιστορία της περιόδου 1913-1915, τότε που δύο προσωπικότητες που το όνομά τους άρχιζε από «βήτα» (Βασιλιάς Κωνσταντίνος και Βενιζέλος) έκριναν το μέλλον της χώρας. Στα 88 της χρόνια, η Κακούρη είναι ίσως η γηραιότερη ελληνίδα συγγραφέας εν ενεργεία – και το πιο εντυπωσιακό είναι η διαύγεια του πνεύματός της.

Αν η Αθηνά Κακούρη μας πηγαίνει στις αρχές του 20ου αιώνα, με τη «Νεοελληνική Μυθολογία» του ο Αύγουστος Κορτώ μας γυρίζει πολύ πιο πίσω. Παρωδώντας τους μύθους του Ησίοδου με τρόπο παραληρηματικό και σ’ έναν διαρκή διάλογο με την αξεπέραστη Ελληνική Μυθολογία του Τσιφόρου, το βιβλίο αναπλάθει όλες τις αγαπημένες ιστορίες των παιδικών μας χρόνων, φωτίζοντας την ιλαρή πλευρά της συναρπαστικής περιπέτειας που οι αρχαίοι Έλληνες σκαρφίστηκαν για να ερμηνεύσουν τον κόσμο.

Σε πιο κοντινά και καθημερινά θέματα, η «Λεσβία» του Βαγγέλη Ραπτόπουλου είναι το χρονικό ενός παθιασμένου έρωτα ανάμεσα σε δυο φοιτήτριες – και ταυτόχρονα το χρονικό ενός βιασμού.

d9be435a-602a-4b18-9414-a19740b49e78
Το «Γράμμα στον Κωστή» της Ξένιας Καλογεροπούλου, που τιμήθηκε με το Βραβείο Κοινού στα Public Book Awards 2015, στην κατηγορία Non-Fiction, είναι το γράμμα που η γνωστή Ελληνίδα ηθοποιός και συγγραφέας θέλησε να στείλει δημόσια στον επί 37 χρόνια σύζυγό της και σύντροφο ψυχής, Κωστή Σκαλιόρα. Στο φόντο του, αναδύεται ζωντανή μια Ελλάδα που δεν υπάρχει πια.

Ο «Χάρτινος Σεπτέμβρης της καρδιάς μας», ένα παλιό μυθιστόρημα του Γιάννη Ξανθούλη που εκδόθηκε το 1998, επανακυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα για να ανασύρει μνήμες από το ταραγμένο καλοκαίρι του 1974, το πρώτο καλοκαίρι της μεταπολίτευσης.

Τέλος, τα «Μην πυροβολείτε τη νύφη» και «Η σκοτεινή πλευρά του ήλιου» της Χρυσηίδας Δημουλίδου είναι μυθιστορήματα που αν τα πιάσεις δεν μπορείς να τα αφήσεις, με ιστορίες βγαλμένες από τη ζωή που συγκινούν και συναρπάζουν.

 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...