821
Ο Νικ Καλάθης πανηγυρίζει με τον αδελφό του Πατ μία μεγάλη νίκη που ήρθε από τα δικά του χέρια | INTIMEsports

O Νικ Καλάθης είναι ένα «μαύρο πρόβατο» που… ξέβαψε

Sportscaster Sportscaster 27 Οκτωβρίου 2016, 11:45
Ο Νικ Καλάθης πανηγυρίζει με τον αδελφό του Πατ μία μεγάλη νίκη που ήρθε από τα δικά του χέρια
|INTIMEsports

O Νικ Καλάθης είναι ένα «μαύρο πρόβατο» που… ξέβαψε

Sportscaster Sportscaster 27 Οκτωβρίου 2016, 11:45

Αυτό το παιχνίδι στην «Brose Arena» ήταν πολύ ιδιαίτερο για τον Παναθηναϊκό. Ο Τσάβι Πασκουάλ έκανε το ντεμπούτο του ως «ο κόουτς της νέας εποχής», οι παίκτες αναζητούσαν μια σανίδα αυτοπεποίθησης για να πιαστούν, και η έδρα της Μπάμπεργκ είναι από ‘κείνες που θα κρίνουν ποιές ομάδες θα ανέβουν πίστα στην εφετινή Ευρωλίγκα. Διότι, στη Γερμανία, κανένα από τα top επιπέδου κλαμπ δεν θα χάσει -ούτε θα νικήσει- οπωσδήποτε.

Απέναντι σε αυτή την καλοδουλεμένη ομάδα, ο Παναθηναϊκός βρέθηκε δέκα πόντους πίσω, τρία λεπτά προτού ηχήσει η κόρνα της λήξης. Με ένα εντυπωσιακό 11-0 εξαφάνισε τη διαφορά, και -πλέον- είχε στη διάθεσή του μόλις τρία δευτερόλεπτα και κάτι δέκατα, για να επαναφέρει την μπάλα κάτω από το γερμανικό καλάθι και να πάρει μια παρτίδα που έμοιαζε χαμένη.

Η πάσα στον Ρίβερς ήταν καλή, όμως ο Αμερικανός τα θαλάσσωσε. Τότε, ως από μηχανής θεός -σε ρόλο Διαμαντίδη- εμφανίστηκε ο Νικ Καλάθης. Μάζεψε το επιθετικό ριμπάουντ μετά το άστοχο σουτ του συμπαίκτη του, και χάρισε στην ομάδα του τη δεύτερη νίκη της στη διοργάνωση. Το «μαύρο πρόβατο», ο άνθρωπος ο οποίος -μετά τον εκάστοτε προπονητή- ευθύνεται για όλα τα δεινά του Παναθηναϊκού, ξαφνικά… άσπρισε. Εγινε ο «ήρωας» μιας νίκης που οι συνθήκες τής δίνουν διαστάσεις θριάμβου.

1554256
O Νικ Καλάθης πετυχαίνει το νικητήριο καλάθι λίγα δευτερόλεπτα πριν την τελευταία κόρνα του αγώνα (INTIMEsports)

Ο Καλάθης δεν είναι ο χειρότερος. Ποτέ δεν ήταν. Το «έγκλημά» του είναι ότι παίρνει δυο εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο. Γι’ αυτό οι οπαδοί δεν τον έχουν αφήσει σε χλωρό κλαρί. Λες και τον πληρώνουν από την τσέπη τους. Αλλά χθες, τους αποστόμωσε. Ισως στην καλύτερή του παράσταση με την πράσινη φανέλα -κορυφαίος του γηπέδου με μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο-, έβγαλε τον αγώνα με μια ατομική στατιστική που βγάζει μάτια: 13 πόντοι, 9 ασίστ, 11 ριμπάουντ, τρία κλεψίματα και -κυρίως- κανένα λάθος. Αν ο Ρίβερς δεν αστοχούσε στο λέι-απ της προτελευταίας στιγμής, ο Νικ θα έκανε τριπλ-νταμπλ (με 13-10-10). Αλλά, τότε, μπορεί να είχαν νικήσει οι Γερμανοί.

Ο αρχηγός του Παναθηναϊκού έχει, ασφαλώς, τα… θεματάκια του, ιδίως στο μακρινό σουτ. Από την άλλη, όμως, στην Ευρώπη δεν υπάρχουν πόιντ γκαρντ που τελειώνουν τέτοιο παιχνίδι με αυτές τις ατομικές επιδόσεις. Που σε δύο διαδοχικά ματς τόσο υψηλού βαθμού δυσκολίας, «γράφουν» συνολικά 27 πόντους, 23 ασίστ και 16 ριμπάουντ. Οσο για το επιχείρημα των επικριτών του, ότι «γκαρντ που δεν σουτάρει, δεν γίνεται να παίρνει αυτά τα λεφτά», την απάντηση τη δίνουν -πάλι- οι στατιστικές. Ο Θοδωρής Παπαλουκάς, για παράδειγμα, δεν πλούτισε από το καλό του σουτ. Τα χαρακτηριστικά που κάνουν έναν πλέι-μέικερ ξεχωριστό, είναι άλλα.

Ο Παναθηναϊκός δεν ενθουσίασε, ιδίως στο δεύτερο ημίχρονο που ήταν άστοχος

Οποιος πιστεύει ότι ο Καλάθης πληρώνεται αδρά για να είναι ο επόμενος Διαμαντίδης, τον αδικεί κατάφωρα. Κέρδισε αυτό το συμβόλαιο, γιατί είναι ένας από τους κορυφαίους στη θέση που παίζει, αλλά και επειδή διαθέτει ελληνικό διαβατήριο. Σπάνιος συνδυασμός. Επιπλέον, τόσον καιρό αγωνίζεται χωρίς μπακ-απ. Το γεγονός ότι και χθες (στο πρώτο ημίχρονο) υστέρησε κάπως στην ατομική άμυνα, οφείλεται στη λειψανδρία. Και στα ανθρώπινα όρια κάθε αθλητή.

Ο Παναθηναϊκός δεν ενθουσίασε, ιδίως στο δεύτερο ημίχρονο που ήταν άστοχος. Στο τέλος, όμως, έδειξε αντανακλαστικά μεγάλης ομάδας. Ιδίως ο τρόπος με τον οποίο ήρθε αυτή η νίκη στη Γερμανία, φανερώνει πως διατηρεί την προσωπικότητά του και στη μετα-Διαμαντίδη εποχή.

Ο Πασκουάλ δεν πρόλαβε, προφανώς, να τον αλλάξει. Δική του πινελιά ήταν μόνον το σύστημα των τριών δευτερολέπτων (που είναι από τις… σπεσιαλιτέ του), με τον Ρίβερς να βρίσκεται σε θέση βολής κάτω από το αντίπαλο καλάθι. Δεν το επεδίωξε, κιόλας, να τον αλλάξει. Το ότι μπήκε στον αγώνα με την «αμερικανική» πεντάδα που έκανε θραύση στη Μόσχα, είναι δείγμα της σοφίας του.

1554170
Ο Τσάβι Πασκουάλ στον πρώτο του αγώνα στην τεχνική ηγεσία του Παναθηναϊκού (INTIMEsports)

Επίσης, το ότι δεν έφερε μαζί του ένα τσούρμο βοηθούς, αλλά προτίμησε να πορευτεί με τους συνεργάτες του Πεδουλάκη. Με τους ανθρώπους που γνωρίζουν καλά την ομάδα, και μπορούν να εξασφαλίσουν τη μετεξέλιξή της σε δημιούργημα του Πασκουάλ, χωρίς τις αναταράξεις που θα κατέστρεφαν αυτή τη μεταβατική σεζόν. Ο καταλανός τεχνικός είναι σπουδαίος, κυρίως επειδή κάνει τα αυτονόητα. Προτού προχωρήσει στις όποιες αλλαγές, θέλει να διαβάσει καλά τον παλιό Παναθηναϊκό. Γι’ αυτό και η μοναδική προσθήκη στο ρόστερ που θα γίνει αμέσως, είναι του κοντού που θα αντικαταστήσει τον Τζέιμς.

Κάποιες νίκες σού προσφέρουν πολύ περισσότερα από δύο βαθμούς. Στη Γερμανία (όπως και στη Μόσχα, αν και έχασε) ο Παναθηναϊκός έδωσε σημάδια ζωής, μετά την τραυματική ήττα του στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό. Κέρδισε ηθικό, ηρεμία και χρόνο. Και ο Πασκουάλ -αν και θα ήταν αστείο να του πιστωθεί αυτή η επιτυχία- ακόμη μερικά… γραμμάρια εμπιστοσύνης από την οικογένεια του συλλόγου.

Επί της ουσίας, ο Παναθηναϊκός βγήκε αλώβητος από ένα γήπεδο στο οποίο κανένας δεν θα καλοπεράσει. Προς το παρόν, έχει χάσει μόνον εκεί (στη Μόσχα) όπου όλοι θα… προσκυνήσουν. Ενώ η Μπαρτσελόνα μετράει -ήδη- δύο οδυνηρές ήττες (από τη Φενέρ και τον Ερυθρό Αστέρα), η Ρεάλ μία αναπάντεχη (από τη Βασκόνια), και η Εφές τρεις σε τρεις αγώνες. Εαν -την Παρασκευή- καταφέρει και τους Σέρβους (στο ΟΑΚΑ), μια σεζόν που άρχισε με τον χειρότερο τρόπο, μπορεί να εξελιχθεί απρόσμενα καλά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...