1908
Ενα ζήτημα, βέβαια, είναι το ποσοστό συμμετοχής των 17άρηδων | Alexandros Michailidis / SOOC

Αποκαλυπτήρια για τον νέο εκλογικό νόμο με ψήφο στα 17

Protagon Team Protagon Team 1 Ιουλίου 2016, 16:45
Ενα ζήτημα, βέβαια, είναι το ποσοστό συμμετοχής των 17άρηδων
|Alexandros Michailidis / SOOC

Αποκαλυπτήρια για τον νέο εκλογικό νόμο με ψήφο στα 17

Protagon Team Protagon Team 1 Ιουλίου 2016, 16:45

Σε δημόσια διαβούλευση μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα έθεσε η κυβέρνηση το σχέδιο του νέου εκλογικού νόμου. Σύμφωνα με το κείμενο που ανέβασε στη Διαύγεια το υπουργείο Εσωτερικών, οι πολίτες θα αποκτούν δικαίωμα ψήφου από τα 17 και οι έδρες θα μοιράζονται στα κόμματα με βάση την απλή αναλογική. Παραμένει, όμως, το όριο του 3%.

Οπως αναφέρεται «η ανάδειξη του εθνικού Κοινοβουλίου συνιστά κορυφαία δημοκρατική διαδικασία και ύψιστης σημασίας πολιτειακή λειτουργία, καθώς αποτελεί τον κυριότερο τρόπο εκδήλωσης της αρχής της λαϊκής κυριαρχίας και του χαρακτήρα του εκλογικού σώματος ως άμεσου οργάνου του Κράτους. Με το παρόν σχέδιο νόμου πραγματοποιούνται σημαντικά βήματα στην αποκατάσταση της σχέσης των Ελλήνων πολιτών με την πολιτική και τους δημοκρατικούς θεσμούς».

Στην πρόταση της κυβέρνησης, με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης,

Επιλέγεται η καθιέρωση του αναλογικού εκλογικού συστήματος, με ταυτόχρονη κατάργηση της ενίσχυσης («μπόνους») του πρώτου κόμματος, ώστε η Βουλή να αποτελεί πραγματικά αντιπροσωπευτικό θεσμό της ελληνικής κοινωνίας και να εκφράζονται εντός της με δημοκρατικά δίκαιο τρόπο όλες οι απόψεις και οι πολιτικές αποχρώσεις. Η,  κατά το δυνατόν, μεγαλύτερη αντιστοίχιση της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης κάθε πολιτικού κόμματος και συνασπισμού προς την πραγματική εκλογική του δύναμη αποτελεί σημαντική προϋπόθεση για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς τους δημοκρατικούς θεσμούς και το πολιτικό σύστημα.

Ορίζεται ως όριο της εκλογικής ενηλικότητας το 17ο έτος, δίνοντας  ουσιαστικότερο ρόλο και λόγο στους νέους, καθώς αποτελούν τη γενιά εκείνη που κινδυνεύει να υποστεί τις συνέπειες της κρίσης,  αλλά την ίδια στιγμή είναι και το πιο ζωντανό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, στο οποίο στηρίζονται οι ελπίδες για μια βιώσιμη και δίκαιη υπέρβαση της παρούσας δύσκολης συγκυρίας. Η απονομή του δικαιώματος ψήφου στους νέους των 17 ετών ενισχύει τα δημοκρατικά τους αντανακλαστικά, γεγονός που αποκτά ιδιαίτερη σημασία σε μία περίοδο κρίσης αντιπροσώπευσης και απαξίωσης της πολιτικής.

Το ποσοστό εισόδου ενός εκλογικού σχηματισμού στη Βουλή εξακολουθεί να είναι  3% επί των εγκύρων ψηφοδελτίων της Επικράτειας.

Το υπουργείο καλεί τους κοινωνικούς εταίρους και κάθε ενδιαφερόμενο να συμμετάσχουν καταθέτοντας προτάσεις, προκειμένου να βελτιωθούν οι διατάξεις του νομοσχεδίου.

Η διαβούλευση θα διαρκέσει μέχρι τη Δευτέρα 4 Ιουλίου 2016, στις 20:00.

Δείτε την αιτιολογική έκθεση.

Ο εκλογικός νόμος θα ισχύσει από τις επόμενες εκλογές, όποτε κι αν γίνουν. Βέβαια, εδώ υπάρχει μια σημαντική λεπτομέρεια, ουσίας. Θα ισχύσει εφόσον ψηφιστεί από τα 2/3 της Βουλής, δηλαδή εάν συγκεντρώσει 200 ψήφους. Σε αντίθετη περίπτωση, θα ισχύσει από τις μεθεπόμενες εκλογές.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη στην κυβερνητική πρόταση έχουν απαντήσει αρνητικά η Νέα Δημοκρατία, το Ποτάμι και το ΚΚΕ. Θετικά έχει τοποθετηθεί η Ενωση Κεντρώων ενώ σοβαρές επιφυλάξεις έχει διατυπώσει το ΠΑΣΟΚ.

Ιστορικό χρέος εκπληρώνει η κυβέρνηση, σύμφωνα με τη Γεροβασίλη

«Η κυβέρνηση εκπληρώνει σήμερα ένα ιστορικό χρέος και υλοποιεί μια πάγια θέση της Αριστεράς και του προοδευτικού χώρου» τόνισε την Παρασκευή η κυβερνητική εκπρόσωπος, Ολγα Γεροβασίλη, χαρακτηρίζοντας τον νέο εκλογικό νόμο ως «κοινό τόπο» για τις προοδευτικές δυνάμεις.

«Θέτουμε σε δημόσια διαβούλευση την πρότασή μας για ένα αναλογικό εκλογικό σύστημα που αποκαθιστά την αντιπροσωπευτικότητα του Κοινοβουλίου και θέτει τις βάσεις για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών στο πολιτικό σύστημα. Ταυτόχρονα, διευρύνει την εκλογική βάση, δίνοντας ουσιαστικό πολιτικό ρόλο και λόγο στους νέους» σχολιάζει η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Κάλεσε τα κόμματα του ελληνικού κοινοβουλίου «να αναλάβουν την πολιτική και ηθική ευθύνη που τους αναλογεί».

ΣΥΡΙΖΑ: «Σταθμός για τον εκδημοκρατισμό των θεσμών η πρόταση για τον εκλογικό νόμο»

Σταθμό στην πορεία του εκδημοκρατισμού των θεσμών και της ενδυνάμωσης της λαϊκής βούλησης χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ την κυβερνητική πρόταση για τον νέο εκλογικό νόμο.

«Η καθιέρωση της απλής αναλογικής, ένα πάγιο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ και κάθε αριστερής, προοδευτικής δύναμης, για το οποίο δεν σταμάτησε ποτέ να παλεύει, βάζει ένα τέλος στην στρεβλή και αντιδημοκρατική αποτύπωση της λαϊκής έκφρασης, και απαντά στην αποπολιτικοποίηση με την ενίσχυση της δύναμης της ψήφου των πολιτών και τη δυνατότητα για συγκρότηση μιας πραγματικά αντιπροσωπευτικής Βουλής, μέσω της αντιστοίχισης της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης κάθε πολιτικού κόμματος με την πραγματική εκλογική του δύναμη» αναφέρει.

Παράλληλα, χαιρετίζει την πρόταση για διεύρυνση του εκλογικού δικαιώματος στους νέους και τις νέες που έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους. Όπως επισημαίνει, η νεολαία, που τόσο πολύ χτυπήθηκε από την κρίση, έχει αποδείξει ότι είναι ώριμη, ικανή και αποφασισμένη να πάρει την τύχη της στα χέρια της.

Απαντώντας σε όσους διαφωνούν, ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει: «Όσοι προσπαθούν με έωλα επιχειρήματα και με μικροπολιτικές λογικές να απαξιώσουν αυτές τις δύο τομές, το μόνο που επιτυγχάνουν είναι να κάνουν φανερή την προσήλωσή τους σε ένα πολιτικό σύστημα για λίγους και εκλεκτούς, μια λέσχη προνομιούχων θωρακισμένη απέναντι στη λαϊκή βούληση. Να είναι σίγουροι ότι ο άνεμος της επέκτασης της δημοκρατίας θα τους σαρώσει».

Καταλήγοντας, καλεί «κάθε πολιτικό κόμμα που επικαλείται την εμβάθυνση της δημοκρατίας και διατείνεται ότι εμπιστεύεται την βούληση των πολιτών, να το αποδείξει έμπρακτα, στηρίζοντας την πρόταση για τον νέο εκλογικό νόμο».

«Οπερέτα» ο εκλογικός νόμος κατά τη Νέα Δημοκρατία

Η ΝΔ χαρακτήρισε την κυβερνητική πρόταση για τον εκλογικό νόμο «οπερέτα», καταλογίζοντας στην κυβέρνηση ότι επέλεξε να δώσει στη δημοσιότητα τις παρεμβάσεις της «την ημέρα που σε εκατομμύρια Ελληνες πετσοκόβονται μισθοί και συντάξεις».

«Βαθιά απομονωμένη από την συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων αναζητεί συνενόχους στην επιχείρηση πολιτικής σωτηρίας της.  Δεν θα τα καταφέρει. Πολύ σύντομα θα είναι ένας κακός εφιάλτης που οι Ελληνες θα θέλουν να ξεχάσουν για πάντα», κατέληξε η Συγγρού.

ΠΑΣΟΚ: «Ναι» στη συναίνεση, «όχι» στις αποσπασματικές αλλαγές στον εκλογικό νόμο

«Ναι» στη συναίνεση, «όχι» στις αποσπασματικές αλλαγές στον εκλογικό νόμο λέει το ΠΑΣΟΚ, στον απόηχο της κίνησης της κυβέρνησης να βάλει σε δημόσια διαβούλευση το σχετικό σχέδιο νόμου.

Σε δήλωσή της για το νέο εκλογικό νόμο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, θέτει τα εξής σημεία:

  1. Είναι γνωστή και σταθερή η θέση μας για την ανάγκη ευρύτερης δυνατής πολιτικής συνεννόησης στη βάση μιας Εθνικής Γραμμής εξόδου από την κρίση και δημιουργίας των πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών προϋποθέσεων για την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα.
  2. Είναι επίσης γνωστό και δεδομένο ότι δυστυχώς τόσο ο κ. Τσίπρας όσο και ο κ. Μητσοτάκης κωφεύουν και επιμένουν να μην αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους αλλά διαγκωνίζονται σε μικροκομματικό καιροσκοπισμό.
  3. Στο πλαίσιο μικροκομματικού τακτικισμού ο κ. Τσίπρας πρόσφατα εξήγγειλε πομπωδώς , για λόγους επικοινωνιακού αντιπερισπασμού, αλλαγές για την λειτουργία του πολιτικού συστήματος μέσω της διαδικασίας συνταγματικής αναθεώρησης και της αλλαγής του εκλογικού νόμου. Λίγες ημέρες μετά η κυβέρνηση μας ανακοίνωσε ότι η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης πάει περίπατο για το… 2017 και άνοιξε μια προσχηματική συζήτηση μόνο για τον εκλογικό νόμο και μάλιστα με το γνωστό της πρόχειρο, αποσπασματικό και πολιτικά κουτοπόνηρο τρόπο διακινώντας μάλιστα μέσω  υπουργών και στελεχών της πανσπερμία αντικρουόμενων απόψεων ψαρεύοντας για μια ακόμα φορά στα θολά νερά.
  4. Από την δική της πλευρά η αξιωματική αντιπολίτευση, εξυπηρετώντας τις δικές της πρόδηλες σκοπιμότητες, αρνήθηκε εξ’ αρχής κάθε συμμετοχή στο διάλογο και την κατάθεση των δικών θέσεων και προτάσεων. Είναι φανερό ότι η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης  για το μόνο που νοιάζονται είναι πως θα καταφέρουν να γίνουν κυβέρνηση μετατρέποντας ένα εκλογικό ποσοστό μειοψηφίας  σε «τεχνητή» κοινοβουλευτική πλειοψηφία με  τις 50 έδρες bonus του ισχύοντος εκλογικού συστήματος. Προαναγγέλλουν μάλιστα  ότι αν και όταν γίνουν κυβέρνηση με το «δώρο» των 50 εδρών, θα καταργήσουν τυχόν νέο εκλογικό νόμο που θα έχει ψηφιστεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι ανάλογη ρητή δέσμευση δεν έχουν αναλάβει για κανένα από τα νομοθετικά ασφαλιστικά και φορομπηχτικά τερατουργήματα που έχει ψηφίσει αυτή η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ.
  5. Εμείς και ως ΠΑΣΟΚ και ως Δημοκρατική Συμπαράταξη έχουμε διατυπώσει έγκαιρα και με σαφήνεια τις θέσεις μας για τις αναγκαίες αλλαγές στην λειτουργία του πολιτικού συστήματος και του εκλογικού νόμου αλλά έχουμε παράλληλα τονίσει ότι οι θέσεις αυτές συνιστούν την βάση για ένα ουσιαστικό διάλογο και σοβαρή επεξεργασία για την διαμόρφωση  όρων  αναζήτησης ευρύτατων πολιτικών και κοινωνικών συναινέσεων, πολιτικής και κοινωνικής αποδοχής. Γιατί  τότε και μόνο τότε μπορούν να παραχθούν τα ουσιαστικά και σταθερά πολιτικά αποτελέσματα που τόσο έχει ανάγκη η χώρα αυτή την δύσκολη περίοδο.
  6. Η κυβέρνηση μετά από δυστοκία ημερών και αφού δημιούργησε και τροφοδότησε το κλίμα συναλλαγών πολιτικού παζαριού, δημοσιοποίησε σήμερα μια πρόταση αποσπασματική με επιμέρους ρυθμίσεις ενώ ήταν γνωστή η θέση μας ότι «εμείς εκλογικό νόμο σε δόσεις δεν πρόκειται να ψηφίσουμε». Είναι φανερό ότι η πρόταση αυτή δεν μπορεί να αποτελέσει τη βάση για την διαμόρφωση μιας ευρείας κοινωνικής, πολιτικής και κοινοβουλευτικής  πλειοψηφίας αλλά αντιθέτως αναγορεύει σε κρίσιμο ρυθμιστικό παράγοντα για κρίσιμα πολιτικά ζητήματα το φασιστικό μόρφωμα της Χ.Α.
  7. Με αυτά τα δεδομένα, διατηρώντας ως πάγια θέση αρχής ένα σύστημα απλής αναλογικής αλλά και λαμβάνοντας υπόψη τις απόψεις των κομμάτων όπως αυτές έχουν διατυπωθεί, πιστεύουμε ότι υπάρχει η δυνατότητα να επιδιώξουμε ως πολιτικό σύστημα, την μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση και να εξασφαλίσουμε την απαραίτητη πλειοψηφία στο ζήτημα αυτό, στη βάση μιας πρότασης 5 σημείων ως εξής:

Ι. Πλήρη κατάργηση του bonus με εξαίρεση στην περίπτωση που το 1ο κόμμα ή συνασπισμός κομμάτων λάβει το 42% των ψήφων και άνω όπου θα προβλέπεται ένα μικρότερο bonus 25- 30 εδρών.

ii. Διατήρηση του ορίου εισόδου στη βουλή στο 3%.

iii. Κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών

iv. Ψήφο στα 17

v. Ψήφος Ορογένειας και Ελλήνων κατοίκων εξωτερικού.

8. Στο πλαίσιο αυτό η Κ.Ο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης θα αναλάβει άμεσα σχετική πρωτοβουλία.

Καλούμε την κυβέρνηση να μην επισπεύσει την κοινοβουλευτική διαδικασία ψήφισης  αποσπασματικών διατάξεων που  είναι φανερό ότι δεν τυγχάνουν της απαιτούμενης ευρύτερης  αποδοχής.

Επίσης καλούμε την αξιωματική αντιπολίτευση να σοβαρευτεί και να αρθεί στο ύψος του θεσμικού και πολιτειακού της ρόλου και να προσέλθει σε ένα σοβαρό πολιτικό διάλογο με τις θέσεις της που δεν μπορεί βέβαια  να είναι η διατήρηση του σημερινού ληστρικού εκτός τόπου και χρόνου bonus”.

Ποτάμι: Η συντηρητική κυβέρνηση κλείνει τον δρόμο προς τις κάλπες στους ομογενείς

«Ατολμη και συντηρητική» χαρακτηρίζει το Ποτάμι την κυβέρνηση, κατηγορώντας την ότι «κλείνει για άλλη μια φορά τον δρόμο προς τις κάλπες στους 400.000 Ελληνες που εγκατέλειψαν τη χώρα στα χρόνια της κρίσης, αλλά κι όλους τους ομογενείς», με αφορμή τη δημοσιοποίηση της κυβερνητικής πρότασης για τον εκλογικό νόμο.

«Είναι ντροπή να αρνούμαστε το δικαίωμα αυτών των ανθρώπων στην ψήφο» συμπληρώνει η Σεβαστουπόλεως, ζητώντας «να αποτραπεί το λάθος».

Το Ποτάμι κάνει λόγο για «θεσμικό έγκλημα», σημειώνοντας ότι η πλήρης κατάργηση του μπόνους θα οδηγήσει σε «ακυβερνησία και πολιτική παραλυσία».

«Το Ποτάμι έχει καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση που προβλέπει ένα αναλογικό λογικό μπόνους στο πρώτο κόμμα (1 έδρα για κάθε 2% που λαμβάνει). Καλούμε όλη τη δημοκρατική αντιπολίτευση να μη συναινέσει στον τυχοδιωκτισμό των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ», συνεχίζει η Σεβαστουπόλεως.

Καταλήγοντας, παρατηρεί ότι η χώρα χρειάζεται κυβερνήσεις που να βασίζονται «σε ειλικρινείς συνεργασίες και όχι ευκαιριακές συμπράξεις για τον διαμερισμό της εξουσίας».

«Και αυτό είναι το πολιτικό μήνυμα που πρέπει να σταλεί στους 17άρηδες που θέλουμε να συμμετάσχουν στις εκλογές», συμπληρώνει το Ποτάμι.

Αν δεν ψηφιστεί ο νόμος θα έρθει στην εξουσία ο Μητσοτάκης, ισχυρός και αυτοδύναμος, σύμφωνα με τον Λεβέντη

«Oποιος αρνηθεί ψήφο στο νέο εκλογικό νόμο εξυπηρετεί τα σχέδια του κ. Μητσοτάκη για να έρθει στην εξουσία ισχυρός και ίσως αυτοδύναμος, κλέβοντας 50 έδρες από τα μικρότερα κόμματα» προειδοποιεί τα άλλα κόμματα σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της Eνωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης.«Θεωρούμε ότι όποιος το πράξει αυτό, θα τιμωρηθεί από τον ελληνικό λαό, ο οποίος κατά πλειοψηφία τάσσεται υπέρ των συμμαχικών κυβερνήσεων, όπως όλες οι δημοσκοπήσεις αποδεικνύουν» προσθέτει, τονίζοντας ότι δεν επιτρέπεται δημοκρατικό κόμμα και δημοκράτης βουλευτής να αρνηθεί την ψήφο.

 

«Ακόμη και ύπουλα να είναι τα κίνητρα του κ. Τσίπρα», συνεχίζει ο κ. Λεβέντης, «επειδή ο νόμος αυτός ήταν το όραμα του Αλέξανδρου Παπαναστασίου και το αίτημα κορυφαίων πολιτικών του Κέντρου και της Αριστεράς, όποιος δεν ψηφίσει είναι υπηρέτης της Δεξιάς και δεν δικαιούται να παρουσιάζεται ως δημοκράτης». Απαντώντας δε σε αυτούς που εμφανίζουν την ΕΚ «ουρά του κ. Τσίπρα, να κάνουν υπομονή. Εις τον χώρο του Κέντρου υπάρχουν προσωπικότητες που δεν γίνονται ουρά κανενός».

Σημειώνει επίσης ότι «δημοσιογράφοι και συγκροτήματα που εξυπηρετούν προφανώς τα σχέδια της ΝΔ επιτίθενται στην ΕΚ και προσωπικά στον Βασίλη Λεβέντη», επειδή «δήθεν τα έχουμε βρει με τον ΣΥΡΙΖΑ και αποτελούμε δεκανίκι της κυβέρνησης».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...