851
O Magic Alex (δεξιά) με τον Τζον Λένον στα τέλη της δεκαετίας του 1960 |

O Αλέξης Μάρδας, ο «Magic Alex», ο «γκουρού» των Beatles, είναι νεκρός…

Protagon Team Protagon Team 13 Ιανουαρίου 2017, 23:04
O Magic Alex (δεξιά) με τον Τζον Λένον στα τέλη της δεκαετίας του 1960 |

O Αλέξης Μάρδας, ο «Magic Alex», ο «γκουρού» των Beatles, είναι νεκρός…

Protagon Team Protagon Team 13 Ιανουαρίου 2017, 23:04

Νεκρός στο διαμέρισμά του στο Κολωνάκι, επί της οδού Κανάρη 23, βρέθηκε στις 17.00 το απόγευμα της Παρασκευής ο Αλέξης Μάρδας.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ο 75χρονος είχε σοβαρά προβλήματα υγείας το τελευταίο διάστημα, ενώ εδώ και μέρες δεν τον είχε δει κανείς.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ήταν νεκρός, εδώ και μέρες, αλλά δεν τον είχε αναζητήσει κανείς. Τελικά, ο θυρωρός της πολυκατοικίας του, επειδή είχε μέρες να τον δει, κάλεσε την οικογένειά του και, παρουσία δικηγόρου και αστυνομικών, άνοιξαν την πόρτα. Τον βρήκαν νεκρό στο κρεβάτι του. Στο διαμέρισμά του μετέβη ιατροδικαστής προκειμένου να κάνει τη νεκροψία.

Τα τελευταία χρόνια, ο διάσημος παραγωγός αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας, συγκεκριμένα υπέφερε από παραμορφωτική αρθρίτιδα, που έχει καταστήσει αρκετά δύσκολη την καθημερινότητα του.

Ποιος ήταν ο «Magic Alex»

Γεννημένος στις 5 Μαΐου 1942 στην Αθήνα και «παιδί θαύμα» στη Φυσική όταν ήταν έφηβος, μετακόμισε στην Αγγλία στη δεκαετία του ’60 και το 1963 γνώρισε τον Μπράιν Τζόουνς των Rolling Stones. Το γνωστό συγκρότημα του ανέθεσε τότε να βρει τρόπο να συνδέσει τον ήχο με τα φώτα για τις ζωντανές εμφανίσεις τους. Την ίδια περίοδο έγινε φίλος και με τον ιδιοκτήτη της γκαλερί έργων τέχνης Indica στο Λονδίνο και οι δυο τους συγκατοικούσαν σε ένα διαμέρισμα στην οδό Bentinck.

Εκεί, το 1966, ήταν και που γνωρίστηκε για πρώτη φορά με τον Τζον Λένον ο οποίος του έδωσε και το παρατσούκλι «Magic Alex», λόγω των εντυπωσιακών του γνώσεων πάνω στην τεχνολογία και τη Φυσική. Ο Λένον πολύ συχνά τον αποκαλούσε και «γκουρού». Ο Μάρδας έγινε μόνιμο μέλος της ομάδας των Beatles, ακόμη και μετά το τέλος των περιοδειών τους. «Ισως επειδή ο ίδιος ο Τζον τον είχε συστήσει ως γκουρού σε πολύ κόσμο, ο Μάρδας συμπεριφερόταν και ως τέτοιος. Εγώ δεν τον αντιμετώπιζα έτσι, πίστευα πως ήταν απλώς ένας τύπος με πολύ ενδιαφέρουσες ιδέες», είχε πει κάποτε ο Πολ Μακ Κάρντνεϊ.

Το 1967 οι Beatles σκέφτηκαν να αγοράσουν ένα νησί στην Ελλάδα προκειμένου να ξεφεύγουν εκεί από την πίεση της τεράστιας δημοσιότητας και να το χρησιμοποιούν ως ένα μέρος όπου θα μπορούσαν ανενόχλητοι να παίρνουν ναρκωτικά, αναφέρει το beatlesbible.com. Ωστόσο, τα μέλη του συγκροτήματος δεν γνώριζαν πως εκείνη την περίοδο η χώρα βρισκόταν σε καθεστώς δικτατορίας.

Ο Μάρδας υποσχέθηκε να εκμεταλλευτεί τις οικογενειακές του διασυνδέσεις για βοηθήσει στο deal αγοραπωλησίας. Τελικά επέλεξαν ένα νησί με το όνομα «Λέζλο», και παρ’ όλο που τέτοιο νησί δεν υπάρχει στην Ελλάδα, όλες οι βιογραφίες το αναφέρουν έτσι. Εκεί θα χτίζονταν σπίτια για τους Beatles και τους συνεργάτες τους, τα οποία θα συνδέονταν μεταξύ τους μέσω τούνελ. Το σχέδιο όμως ναυάγησε καθώς οι Beatles φέρονται να έχασαν τελικά το ενδιαφέρον τους γι’ αυτό, πριν καν υλοποιηθεί. Ο «Magic Alex» εμφανίστηκε την ταινία «Magical Mystery Tour» και μαζί με τους Beatles ταξίδεψε μέχρι την Ινδία για να μάθει υπερβατικό διαλογισμό με τον Μαχαρίσι Μαχές Γιόγκι. Φήμες λένε πως ο λόγος που το έκανε ήταν γιατί είδε πως η επιρροή του στους Beatles είχε αρχίσει να μειώνεται και πως ενδιαφέρονταν περισσότερο για τον Μαχαρίσι. Μάλιστα, ο Μάρδας φέρεται να ήταν εκείνος που είπε στους Λένον και Τζορτζ Χάρισον πως ο Μαχαρίσι προωθεί τη Μία Φάροου, κάτι που έδρασε καταλυτικά στο να εγκαταλείψουν τελικά την Ινδία. «Ο Magic Alex έκανε την αρχική κατηγορία και νομίζω πως ήταν εντελώς λάθος», είχε πει ο Κάρντεϊ.

Το τέλος της σχέσης του με το συγκρότημα ήρθε το 1969 έπειτα από παρέμβαση του επίσημου μάνατζερ των Βeatles o οποίος ήθελε να βάλει τάξη στην αυτοκρατορία των Beatles και δεν ήθελε τον Magic Alex δίπλα τους. Μετά τους Beatles, ο Μάρδας βυθίστηκε στην αφάνεια. Οπως αποκαλύφθηκε αργότερα η βασική του εμπειρία στα ηλεκτρονικά είχε αποκτηθεί ενώ εργαζόταν ως τεχνικός τηλεοράσεων στην Ελλάδα. Παρ’ όλα αυτά, ο Magic Alex παραμένει πηγή ίντριγκας για πολλούς θαυμαστές του συγκροτήματος: οι ιστορίες που συνοδεύουν το όνομά του είναι άφθoνες και αναμφίβολα υπήρξε σημαίνουσα παρουσία σε μία από τις πιο δημιουργικές αλλά και αμφιλεγόμενες περιόδους στην ιστορία των Beatles, αναφέρει το beatlesbible.com.

Τη δεκαετία του ‘70, όταν η τρομοκρατία ήταν κάτι καινούριο στον κόσμο, η ανάγκη για αλεξίσφαιρα αυτοκίνητα, συσκευές παρακολούθησης και συστήματα ασφαλείας ήταν μεγάλη – κυρίως στους πολιτικούς και τους διάσημους της εποχής εκείνης. Ο Μάρδας είχε δημιουργήσει διάφορες εταιρίες για να πουλήσει προϊόντα ασφαλείας σε VIPs. Ενας από τους καλύτερους πελάτες του ήταν ο Βασιλιάς Χουσεΐν της Ιορδανίας, ο οποίος είχε αγοράσει έναν ολόκληρο στόλο από θωρακισμένα αυτοκίνητα. Επίσης, ο Μάρδας είχε διατελέσει και συνιδιοκτήτης της Apple Electronics και το 1987 έγινε γενικός διευθυντής της εταιρίας Alcom Ltd που ειδικευόταν σε συστήματα ηλεκτρονικών επικοινωνιών και ασφαλείας.

engine.feed.gr
Με τη θρυλική «Αλέξις» της «Δυναστείας», Τζόαν Κόλινς, στη Υδρα

Στο μικρό «παλάτι» που διατηρούσε στην Yδρα, είχαν φιλοξενηθεί πολλοί εκπρόσωποι του διεθνούς τζετ σετ, όπως η θρυλική «Αλέξις» της «Δυναστείας» Τζόαν Κόλινς, ο Ρίτσαρντ Γκιρ, ο Ρόμπερτ Ντε Nίρο, ο Ομάρ Σαρίφ, η Τζέιν Σέιμουρ, οι Beatles και ο Μικ Τζάγκερ.

Ο Αλέξης Μάρδας στο παρελθόν ήταν παντρεμένος με την ηθοποιό Τάνια Τρύπη – με την οποία είχε αποκτήσει μια κόρη, τη Μαρίνα, 23 ετών σήμερα.

Ο Magic Alex έφυγε, αλλά η μαγεία του -αποτυπωμένη και επάνω στην πορεία των «Σκαθαριών»- θα μείνει για πάντα στη Γη.

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...