1359
Πτώματα στο έδαφος, το απόλυτο χάος στο αεροδρόμιο... | REUTERS/Murad Sezer

Λουτρό αίματος στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης

Protagon Team Protagon Team 28 Ιουνίου 2016, 22:58
Πτώματα στο έδαφος, το απόλυτο χάος στο αεροδρόμιο...
|REUTERS/Murad Sezer

Λουτρό αίματος στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης

Protagon Team Protagon Team 28 Ιουνίου 2016, 22:58

Δύο εκρήξεις και πυροβολισμοί συγκλόνισαν το βράδυ της Τρίτης το διεθνές αεροδρόμιο «Ατατούρκ» της Κωνσταντινούπολης. Δεκάδες είναι τα θύματα της επίθεσης και πάνω από 100 τραυματίες, σύμφωνα με τις Αρχές, οι οποίες έκαναν λόγο για τρεις δράστες ζωσμένους με εκρηκτικά που είναι και αυτοί νεκροί.

Το πρωί της Τετάρτης πια, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ μίλησε για 36 νεκρούς και αργότερα ο μακάβριος απολογισμός ανέβηκε στους 41. Ο τούρκος πρωθυπουργός, αναφερόμενος στους δράστες της επίθεσης είπε πως «οι ενδείξεις δείχνουν ότι πρόκειται για την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος».

«Η τρομοκρατία είναι μία παγκόσμια απειλή που απειλεί όλες τις χώρες και όλα τα έθνη και πρέπει να αντιμετωπιστεί με παγκόσμια συνεργασία» είπε ο Γιλντιρίμ, ο οποίος ανακοίνωσε επίσης ότι «από τις 02.02 έχει ομαλοποιηθεί η κυκλοφορία στο αεροδρόμιο “Ατατούρκ”».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας Μπεκίρ Μποζντάγ ανέφερε εξάλλου πως οι τραυματίες ήταν 147.

Aλλοι 41 παραμένουν σε μονάδες εντατικής θεραπείας στην Κωνσταντινούπολη – τα σχετικά στοιχεία έδωσε στη δημοσιότητα ο τούρκος υπουργός Υγείας Ρετζέπ Ακντάγκ, την Τετάρτη. Ανάμεσα στους τραυματίες βρίσκονται Σαουδάραβες, Αφγανοί, Ουζμπέκοι, Πακιστανοί, Ουκρανοί και Ελβετοί, πρόσθεσε.

Ακύρωσε τις προγραμματισμένες για την Τετάρτη πτήσεις της εταξύ του Άμπου Ντάμπι και της Κωνσταντινούπολης η Etihad Airways λόγω της διακοπής της λειτουργίας του αεροδρομίου Ατατούρκ μετά τις εκρήξεις στις 28 Ιουνίου. Οι επιβάτες που επηρεάζονται, καλούνται να επικοινωνήσουν με Contact Centre της Etihad Airways στο +971 (0) 2599 0000 ή να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Etihad Airways στο www.etihad.com για περαιτέρω ενημερώσεις.

Ο Ερντογάν ρίχνει την ευθύνη στη Δύση

Ευθύνες στις χώρες της Δύσης καταλόγισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην πρώτη του ανακοίνωση σχετικά με την τρομοκρατική επίθεση στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης, την οποία καταδίκασε.

«Εάν όλα τα κράτη μαζί δεν δώσουμε τα χέρια, δεν αντιμετωπίσουμε από κοινού τις τρομοκρατικές οργανώσεις, θα γίνουν πραγματικότητα το ένα μετά το άλλο, τα ενδεχόμενα που σήμερα φοβόμαστε ακόμη και να σκεφτούμε». Αυτό δήλωσε ο Ερντογάν και ανέφερα τα εξής: «Περιμένουμε από τον κόσμο και ιδιαίτερα από τις δυτικές χώρες, με τις διοικήσεις, τα κοινοβούλια, τα μέσα ενημέρωσης και τις μη κυβερνητικές οργανώσεις τους να επιδείξουν επιτέλους, αποφασιστική στάση απέναντι στο παιχνίδι αυτό των τρομοκρατικών οργανώσεων».

Ο Ερντογάν εξέφρασε την «ελπίδα», «η επίθεση εναντίον του αεροδρομίου Ατατούρκ να γίνει σημείο καμπής για τον κοινό αγώνα που θα δοθεί εναντίον των τρομοκρατικών οργανώσεων στον κόσμο, με πρώτες τις δυτικές χώρες». Ο τούρκος πρόεδρος σημείωσε επίσης ότι «είναι ξεκάθαρο πως η επίθεση αυτή αποσκοπεί όχι σε κάποιο αποτέλεσμα, αλλά μέσω του πόνου και του αίματος αθώων ανθρώπων, στην προπαγάνδα εναντίον της χώρας μας στον κόσμο».

Τι συνέβη

Οι επιθέσεις εκδηλώθηκαν το βράδυ της Τρίτης. Αρχικά τα τοπικά μέσα ενημέρωσης έκαναν αρχικά λόγο για εκρήξεις από χειροβομβίδες, τις οποίες οι δράστες της επίθεσης πέταξαν μέσα από την είσοδο του αεροδρομίου, στο τέρμιναλ των διεθνών αφίξεων. Πηγή του Reuters ανέφερε ότι τα πυρά φάνηκε να προέρχονται από τον χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων που βρισκόταν στον χώρο του αερολιμένα.

Ωστόσο όπως μετέδωσε το πρωί της Τετάρτης ο Guardian, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, οι δράστες άνοιξαν πυρ με καλάσνικοφ, αστυνομικοί πυροβόλησαν προκειμένου να τους εξουδετερώσουν και τότε εκείνοι πυροδότησαν τα εκρηκτικά που έφεραν επάνω τους. Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο αμερικανικό NBC ότι είδε έναν αστυνομικό να παλεύει σώμα με σώμα έναν από τους τρομοκράτες, προτού αυτός ανατιναχθεί. Ολα δείχνουν ISIS και μάλιστα μια πολύ καλά οργανωμένη επίθεση προς το τρίτο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Ευρώπης, έναν κόμβο απ’ όπου γίνονται αεροπορικά ταξίδια για όλες τις γωνιές της Γης.

Λειτουργεί ξανά το αεροδρόμιο

Οι πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο Ατατούρκ επέστρεψαν πολύ γρήγορα περίπου σε κανονικούς ρυθμούς, την ίδια στιγμή, όμως, οι έρευνες συνεχίζονται στον τόπο της επίθεσης. Πάντως, όπως αναφέρουν οι υπεύθυνοι του αεροδρομίου, περίπου το 1/3 των πτήσεων έχει ακυρωθεί και θα χρειαστούν κάποιες ώρες, ίσως και ημέρες, για να επανέλθει το αεροδρόμιο σε πλήρη λειτουργία.

2016-06-29T051205Z_94420692_S1AETMQEJLAD_RTRMADP_3_TURKEY-BLAST
Ο πίνακας ανακοινώσεων για τις πτήσεις στο αεροδρόμιο Ατατούρκ ήταν ενδεικτικός το πρωί της Τετάρτης: αρκετές πτήσεις ακυρώθηκαν (Reuters)

Πάντως, οι πτήσεις προς την ΗΠΑ, οι οποίες είχαν διακοπεί για κάποιες ώρες, τώρα γίνονται κανονικά, σύμφωνα με ενημέρωση αμερικανού αξιωματούχου στο Associated Press. Αντίστοιχα, ακύρωσε τις προγραμματισμένες για την Τετάρτη πτήσεις της μεταξύ του Αμπου Ντάμπι και της Κωνσταντινούπολης η Etihad Airways λόγω της διακοπής της λειτουργίας του αεροδρομίου Ατατούρκ μετά τις εκρήξεις στις 28 Ιουνίου. Οι επιβάτες που επηρεάζονται, καλούνται να επικοινωνήσουν με το Contact Centre της Etihad Airways στο +971 (0) 2599 0000 ή να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Etihad Airways στο www.etihad.com για περαιτέρω ενημερώσεις.

Οπως ανέφερε και η βρετανική εφημερίδα Guardian, τη στιγμή της επίθεσης βρίσκονταν στον αέρα 10 πτήσεις με τα αεροπλάνα να ετοιμάζονται για προσγείωση. Μάλιστα, όπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Dogan, αλλά και το AP, μια από αυτές τις πτήσεις μετέφερε τον αλβανό πρωθυπουργό, Εντι Ράμα, ο οποίος και τελικά προσγειώθηκε κανονικά και με ασφάλεια. Ο Ράμα πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία και σε συνεννόηση με τους τούρκους αξιωματούχους μεταφέρθηκε σε κυβερνητικό κτίριο για περισσότερη ασφάλεια, ενώ στη συνέχεια επρόκειτο να ταξιδεύσει στην Αγκυρα.

Καταδίκη από Λευκό Οίκο, Κλίντον και Τραμπ

Ο Λευκός Οίκος έκανε λόγο για «ειδεχθή» επίθεσης σημειώνοντας πως οι ΗΠΑ παραμένουν «σταθερές στην υποστήριξή προς την Τουρκία». Από την μεριά της, η Χίλαρι Κλίντον σημείωσε: « Η επίθεση στην Κωνσταντινούπολη ενισχύει την αποφασιστικότητά μας να νικήσουμε τις δυνάμεις της τρομοκρατίας και την τζιχάντ σε όλο τον κόσμο. Πρέπει να εμβαθύνουμε τη συνεργασία μας με τους συμμάχους και τους εταίρους μας στη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη για να σταματήσουμε αυτή την απειλή».

Ο Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε: «Οι εχθροί μας είναι σκληροί και αμείλικτοι και θα κάνουν οτιδήποτε για να δολοφονήσουν όσους δεν λυγίζουν στη θέλησή τους. Πρέπει να λάβουμε μέτρα τώρα για να προστατευτεί η Αμερική από τους τρομοκράτες, και να κάνουμε τα πάντα για τη βελτίωση της ασφάλειας μας, έτσι ώστε να αισθάνονται ασφαλείς όλοι οι Αμερικανοί».

Πτώση στον τουρισμό

Οι μετοχές που έχουν σχέση με την τουριστική βιομηχανία της Τουρκίας δέχθηκαν την Τετάρτη σημαντικό πλήγμα, έπειτα από την επίθεση στο αεροδρόμιο Ατατούρκ. Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Guardian, αυτή είναι μια ακόμη ένδειξη ότι ο τουρισμός της γειτονικής χώρας θα δεχθεί στο άμεσο μέλλον περαιτέρω πλήγματα. Ηδη, έχει καταγραφεί μια άκρως σημαντική πτώση, καθώς περίπου το 1/3 των επισκεπτών που είχαν σκοπό να μεταβούν στην Τουρκία ακύρωσαν το ταξίδι τους. Η πτώση αυτή είναι η μεγαλύτερη των τελευταίων 22 ετών. Πτώση στα χρηματιστήρια υπέστη η Turkish Airlines και η Pegasus Airlines (2,5% και 1,5% αντίστοιχα).

Στο μεταξύ, η Κίνα προειδοποίησε τους πολίτες της να μην ταξιδεύουν προς την Τουρκία. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Πεκίνο, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας, Χονγκ Λέι, τόνισε πως η κυβέρνηση προτρέπει τους πολίτες να μην ταξιδεύσουν προς το παρόν στην Τουρκία, ενώ όσοι βρίσκονται ήδη εκεί θα πρέπει να πάρουν άμεσα κάποια προληπτικά μέτρα ασφάλειας.

 

Δείτε το βίντεο με τη στιγμή της επίθεσης.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας έκανε λόγο για έναν δράστη ο οποίος άνοιξε πυρ με καλάσνικοφ στον χώρο του αεροδρομίου. Η Αστυνομία πυροβόλησε προκειμένου να σταματήσει έναν ύποπτο στην είσοδο του τερματικού σταθμού.

Μάρτυρας ανέφερε στο CNN Turk ότι πυροβολισμοί ακούστηκαν από τον χώρο στάθμευσης του μεγαλύτερου αεροδρομίου της Τουρκίας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ταξί μετέφεραν τραυματίες σε νοσοκομεία της Κωνσταντινούπολης.

https://www.youtube.com/watch?v=Rp753F1VmfI

Στο σημείο είχαν μεταβεί δυνάμεις της Αστυνομίας και ασθενοφόρα, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο Anadolu.

REUTERS/Osman Orsal

Τηλεοπτικά πλάνα που μετέδιδαν τουρκικά μέσα έδειχναν αστυνομικές δυνάμεις και ασθενοφόρα να μπαίνουν στο χώρο του αεροδρομίου.

Μετά την επίθεση, οι Αρχές του αεροδρομίου ανακατεύθυναν ορισμένες πτήσεις με προορισμό το «Ατατούρκ», ωστόσο τα ξημερώματα της Τετάρτης η εναέρια κίνηση προς και από το αεροδρόμιο φαίνεται πως ομαλοποιήθηκε.

Επίσης, ορισμένες πτήσεις το πρωί της Τετάρτης θα ακυρώνονταν, τούρκος αξιωματούχος όμως δεν ήταν σε θέση να πει συγκεκριμένα ποιες θα ήταν αυτές. Η τελευταία πτήση της Aegean είχε φύγει κανονικά πριν από την επίθεση και προσγειώθηκε ομαλά στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

69530DB4D61C0B4ECD48ED3F456409D2

Μήνυμα από το αεροδρόμιο των Βρυξελλών

Το δικό τους μήνυμα έστειλαν οι υπεύθυνοι του αεροδρομίου των Βρυξελλών. Ως γνωστόν πολύ πρόσφατα, το συγκεκριμένο αεροδρόμιο είχε μετετραπεί σε πεδίο μάχης έπειτα από φονική επίθεση μαχητών του ISIS. Τώρα, ήταν η σειρά του να δηλώσει συμπαράσταση στους ιθύνοντες και τους εργαζόμενους στο αεροδρόμιο Ατατούρκ. Το ίδιο έπραξε και ο βέλγος πρωθυπουργός, Σαρλ Μισέλ με ανάρτησή του στο Twitter. Γράφει: «Οι σκέψεις μας είναι στα θύματα της επίθεσης στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης. Καταδικάζουμε αυτές οι ωμές ενέργειες βίας».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...