1135
Ο Φελίπε Κοουτίνιο κατά την παρουσίασή του από την Μπαρτσελόνα | REUTERS/Albert Gea

Νέα «συμμορία των μάγων» στη Βαρκελώνη

Sportscaster Sportscaster 7 Ιανουαρίου 2018, 15:11
Ο Φελίπε Κοουτίνιο κατά την παρουσίασή του από την Μπαρτσελόνα
|REUTERS/Albert Gea

Νέα «συμμορία των μάγων» στη Βαρκελώνη

Sportscaster Sportscaster 7 Ιανουαρίου 2018, 15:11

Στα αποδυτήρια της Μπαρτσελόνα μία ντουλάπα ανοιγοκλείνει τα φύλλα της, ανυπομονώντας να φιλοξενήσει τα ρούχα της δουλειάς του Φιλίπε Κοουτίνιο. Με αυτό το ευφάνταστο βιντεάκι ο καταλανικός σύλλογος ανήγγειλε στα social media τη συμφωνία του με τη Λίβερπουλ για την απόκτηση του 25χρονου βραζιλιάνου επιτελικού μέσου. Πρόκειται για την ακριβότερη μετεγγραφή στο ισπανικό ποδόσφαιρο και τη δεύτερη πιο δαπανηρή παγκοσμίως, πίσω από εκείνη του Νεϊμάρ που το περασμένο καλοκαίρι εγκατέλειψε την Μπαρτσελόνα για την Παρί Σεν Ζερμέν.

Τα 220 εκατομμύρια ευρώ που ήταν η ρήτρα του Νεϊμάρ, οι «Μπλαουγκράνα» τα ξόδεψαν, ήδη, με το παραπάνω. Πριν από μερικούς μήνες κατέβαλαν στην Ντόρτμουντ 105 εκατ. ευρώ για τον Ουσμάν Ντεμπελέ, ο οποίος τραυματίστηκε σοβαρά στις 16 Σεπτεμβρίου και έμεινε για σχεδόν τέσσερις μήνες εκτός αγωνιστικής δράσης. Επέστρεψε, δειλά – δειλά, την περασμένη εβδομάδα, στον αγώνα του Κυπέλλου Ισπανίας με τη Θέλτα στο Βίγκο. Και τώρα, θα πληρώσουν για τον Κοουτίνιο 120 εκατομμύρια ευρώ, κι άλλα 40 με τη μορφή μπόνους για την επίτευξη στόχων. Το νέο τους απόκτημα θα υπογράψει συμβόλαιο πεντέμισι ετών, με ρήτρα αποδέσμευσης στα 400 εκατ. ευρώ και ετήσιες αποδοχές γύρω στα 15 εκατ. ευρώ.

Οπως παρατηρεί η Marca, εάν αθροίσουμε και τα ποσά που δόθηκαν για τον Παουλίνιο, τον Σεμέδο, τον Ντεουλοφέου και τον Μάρλον, η Μπαρτσελόνα έχει δαπανήσει -στο σύνολο- σχεδόν 320 εκατομμύρια ευρώ για νέους παίκτες (τη σεζόν 2017-2018), υπερβαίνοντας κατά πολύ τα 258 εκατ. ευρώ που είχε ξοδέψει η Ρεάλ Μαδρίτης το 2009-2010, όταν απέκτησε τον Κριστιάνο Ρονάλντο και τον Κακά.

Η Μπαρτσελόνα τα κατάφερε περίφημα -όλον αυτόν τον καιρό- και χωρίς τον 21χρονο Ντεμπελέ, που ήρθε στο «Καμπ Νου» για να αντικαταστήσει τον Νεϊμάρ. Στην Ισπανία έχει, σχεδόν, εξασφαλίσει το Πρωτάθλημα, ενώ στο Champions League κατέκτησε την πρώτη θέση του ομίλου της. Χάρη στις εξαιρετικές εμφανίσεις του Λιονέλ Μέσι και τη σοφή διαχείριση του Ερνέστο Βαλβέρδε, η απουσία ενός ποδοσφαιριστή που κόστισε 105 εκατ. ευρώ πέρασε απαρατήρητη. Είναι λογικό, οι αντίπαλοί της να τρομάζουν στην ιδέα του πόσο καλύτερη μπορεί να γίνει, τώρα που ο Ντεμπελέ επιστρέφει και ο Κοουτίνιο έρχεται να πάρει τη θέση του στον γαλαξία των «αστέρων» της, δίπλα στον Μέσι και τον Λουίς Σουάρες.

Ο Σουάρες ήταν ένα από τα πρόσωπα που ο Κοουτίνιο αντίκρυσε κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο της Βαρκελώνης «Ελ Πρατ», το βράδυ του Σαββάτου. Ο Ουρουγουανός και ο Βραζιλιάνος διατηρούν εξαιρετικές σχέσεις από την εποχή που συνεργάστηκαν στη Λίβερπουλ, τη σεζόν 2013-2014. Σήμερα (7/1) ο Κοουτίνιο θα παρακολουθήσει τον παλιό του φίλο και τους υπόλοιπους νέους συμπαίκτες του από την εξέδρα των επισήμων του «Καμπ Νου», στον αγώνα της Μπαρτσελόνα με τη Λεβάντε. Θα υπογράψει το συμβόλαιό του και αύριο (Δευτέρα) θα γίνει η επίσημη παρουσίασή του.

Για τον βραζιλιάνο σούπερ-σταρ, η Μπαρτσελόνα δεν είναι, απλώς, ο επόμενος σταθμός της καριέρας του, αλλά όνειρο ζωής. Στη Βαρκελώνη τον έφερε η ακατανίκητη επιθυμία του να παίξει μπάλα δίπλα στον Μέσι – κι όχι το χρήμα των Καταλανών. Η Λίβερπουλ δεν είχε καμία ανάγκη -και καμία διάθεση- να τον πουλήσει. Αλλά, όπως αποδείχτηκε για ακόμη μία φορά, κανένα συμβόλαιο δεν μπορεί να κρατήσει δεμένο έναν ποδοσφαιριστή που λαχταρά να φορέσει τη φανέλα κάποιας άλλης ομάδας.

Ο Γιούργκεν Κλοπ συγχαίρει τον Κοουτίνιο στο παιχβίδι της Λίβερπουλ με την σουόνσι στις 26 Δεκεμβρίου 2017 Action Images via Reuters/ Carl Recine)
Ο Γιούργκεν Κλοπ συγχαίρει τον Κοουτίνιο στο παιχνίδι της Λίβερπουλ με τη Σουόνσι στις 26 Δεκεμβρίου 2017 (Action Images via Reuters/ Carl Recine)

Ακριβώς αυτό προσπάθησε να εξηγήσει και ο προπονητής της Λίβερπουλ, Γιούργκεν Κλοπ, στους οπαδούς της ομάδας του, ανακοινώνοντας στο site της Λίβερπουλ την αποχώρηση του λατρεμένου τους Κοουτίνιο από το «Ανφιλντ», όπου ο Βραζιλιάνος μεγαλούργησε από τον Ιανουάριο του 2013. Στο σημείωμά του ο Γερμανός έγραψε, μεταξύ άλλων: «Δεν είναι μυστικό ότι ο Φιλίπε ήθελε αυτή τη μετεγγραφή ήδη από τον Ιούλιο, όταν η Μπαρτσελόνα έδειξε ενδιαφέρον για πρώτη φορά. Ηταν ξεκάθαρος προς εμένα, τη διοίκηση και τους συμπαίκτες του. Καταφέραμε να τον κρατήσουμε, ελπίζοντας ότι θα μπορέσουμε να τον πείσουμε να μείνει, και να είναι μέρος αυτού που προσπαθούμε να χτίσουμε. Μπορώ να πω στους οπαδούς μας ότι κάναμε ό,τι μπορούσαμε, όμως εκείνος ήταν 100% σίγουρος πως το μέλλον του, και της οικογένειάς του, βρισκόταν στη Βαρκελώνη. Είναι το όνειρό του. Δεν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι άλλο για να του αλλάξουμε γνώμη».

Το περασμένο καλοκαίρι, το deal είχε χαλάσει την τελευταία μέρα των μετεγγραφών. Η Λίβερπουλ απαιτούσε αντάλλαγμα 200 εκατ. ευρώ, και η Μπαρτσελόνα αρνήθηκε να δώσει τόσα λεφτά. Το μισό διοικητικό συμβούλιο του καταλανικού συλλόγου δεν τον ήθελε ούτε με λιγότερα χρήματα. Ενας από τους λόγους ήταν το ότι δεν θα μπορούσε να βοηθήσει την ομάδα στο Champions League αυτής της σεζόν. Σύμφωνα με τη Mundo Deportivo, όταν έμαθε πως θα μείνει στο «Ανφιλντ», ο Κοουτίνιο ξέσπασε σε λυγμούς. Ολοι κατάλαβαν, τότε, ότι η μετεγγραφή του ήταν ζήτημα χρόνου. Μέχρι και οι διοικητικοί της Μπαρτσελόνα, που του είχαν ανάψει κόκκινο, συγκινήθηκαν.

Οι οπαδοί της Λίβερπουλ, που δεν ήθελαν ούτε να ακούσουν για το ενδεχόμενο να χάσουν τον σούπερ-σταρ της ομάδας τους με τα 54 γκολ και τις 46 ασίστ σε 201 παιχνίδια, το πήραν απόφαση. Σε δημοσκόπηση της Telegraph, στην οποία έλαβαν μέρος περίπου 4.500 «Reds», σε ποσοστό 47% απάντησαν ότι ο Βραζιλιάνος πρέπει να πουληθεί: «Ναι, ας τελειώνουμε με αυτή την ιστορία». Οσοι έχουν αγοράσει φανέλα του, μπορούν -όπως ανακοίνωσε η Λίβερπουλ- να την επιστρέψουν και να πιστωθούν με 50 λίρες, για να αγοράσουν κάποια άλλη.

 

2018-01-07T190803Z_2125691452_RC11DDC8EB80_RTRMADP_3_SPAIN-SOCCER-FCB-COUTINHO
Ο «κύριος 160 εκατ. ευρώ» με τη φανέλα της Μπάρτσα

Τη μετεγγραφή την είχε «προδώσει», κατά λάθος, η Nike – η εταιρεία που ντύνει την Μπαρτσελόνα, όταν έγραψε στον ιστότοπό της: «Ο Φιλίπε Κοουτίνιο είναι έτοιμος να… ανάψει το «Καμπ Νου». Προμηθεύσου τη φανέλα της Μπαρτσελόνα του 2017/18 με το όνομα του Μάγου τυπωμένο. Κάνε γρήγορα». Η ανάρτηση κατέβηκε σχεδόν αμέσως, όμως οι μπλε και κόκκινες φανέλες που γράφουν «Κοουτίνιο» στην πλάτη εξακολούθησαν να ράβονται. Περιμένουν τις (αυριανές) ανακοινώσεις για να εμφανιστούν στις βιτρίνες των μπουτίκ της Βαρκελώνης.

Η Marca θυμήθηκε μια παλιά ιστορία, του 2008, για την οποία η Ρεάλ Μαδρίτης δεν θα πρέπει να νιώθει υπερήφανη σήμερα. Η «Βασίλισσα» είχε απορρίψει τον βραζιλιάνο μεσοεπιθετικό στα 16 του και είχε προτιμήσει να αγοράσει έναν συμπατριώτη του, τον Αλίπιο, για 2,5 εκατομμύρια ευρώ. Ο Κοουτίνιο αποκτήθηκε από την Ιντερ (για δύο εκατομμύρια ευρώ), πήγε δανεικός στην Εσπανιόλ και πήρε μετεγγραφή στη Λίβερπουλ, για να καταλήξει στην Μπαρτσελόνα με 160 εκατομμύρια. Ενώ ο Αλίπιο, έπαιξε μόνο στη δεύτερη ομάδα της Ρεάλ κι έπειτα άρχισε τις περιπλανήσεις. Ούτε ο Απόλλωνας Σμύρνης δεν τον κράτησε. Αγωνίστηκε σε μόλις πέντε ματς κι έφυγε για την πατρίδα του.

Ο Μέσι δεν θα είναι, πια, μόνος και ο Βαλβέρδε δεν θα χρειάζεται να εξαντλήσει τη φαντασία του για να δημιουργήσει έναν μηχανισμό υποστήριξης αντάξιο του καλύτερου ποδοσφαιριστή του Κόσμου. Ο Κοουτίνιο των τελευταίων του σεζόν στην Premier League θα «πιάσει» στην Μπαρτσελόνα με κλειστά μάτια. Το πιστεύουν και οι φίλοι της Λίβερπουλ, που τον έζησαν τόσα χρόνια από κοντά. Που, σήμερα, τον αποχαιρετούν στα social media, μουσκεύοντας το πληκτρολόγιο με τα δάκρυά τους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...