302
Οι θλιβερές εικόνες του 2015: Συνταξιούχοι συγκεντρώνονται έξω από κλειστή τράπεζα, στο Ηράκλειο | INTIMENEWS

ΝΔ: «Δύο χρόνια capital controls, οι υπαίτιοι θα δώσουν λόγο»

Protagon Team Protagon Team 28 Ιουνίου 2017, 10:41
Οι θλιβερές εικόνες του 2015: Συνταξιούχοι συγκεντρώνονται έξω από κλειστή τράπεζα, στο Ηράκλειο
|INTIMENEWS

ΝΔ: «Δύο χρόνια capital controls, οι υπαίτιοι θα δώσουν λόγο»

Protagon Team Protagon Team 28 Ιουνίου 2017, 10:41

Δύο χρόνια πέρασαν από τότε που έκλεισαν οι τράπεζες και, για μία εβδομάδα, από τις 28 Ιουνίου έως τις 6 Ιουλίου του 2015, κηρύχθηκε με ΦΕΚ τραπεζική αργία, ώστε να εμποδιστεί η φυγή καταθέσεων και να μην καταρρεύσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας. Υστερα επιβλήθηκαν κεφαλαιακοί περιορισμοί, οι οποίοι, σε ελαφρώς πιο χαλαρή μορφή, ισχύουν μέχρι σήμερα. Με αφορμή τη «μαύρη» επέτειο, η Νέα Δημοκρατία υπενθυμίζει τι σήμαιναν για τη χώρα τα capital controls και επαναλαμβάνει την απόφασή της για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής.

«Συμπληρώνονται σήμερα δύο χρόνια από τότε που ο κ. Τσίπρας, ο κ. Καμμένος και ο κ. Βαρουφάκης έκλεισαν τις τράπεζες και επέβαλαν capital controls», τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ, δίνοντας έμφαση στα πρόσωπα που ευθύνονται, δηλαδή τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Αμυνας και τον πρώην υπουργό Οικονομικών.

«Πρόκειται για συνειδητό έγκλημα που διέπραξαν σε βάρος της οικονομίας και της κοινωνίας, καθώς -όταν αποφάσιζαν το δημοψήφισμα και άφηναν την Ελλάδα, εκτός προγράμματος– ήξεραν πολύ καλά τις συνέπειες. Ηξεραν ότι θα κλείσουν τις τράπεζες και θα επιβάλουν τα capital controls», υπογραμμίζει

Στην ανακοίνωση το κόμμα καταγράφει τις συνέπειες της επιβολής των capital controls.

Σύμφωνα με τη ΝΔ, οι κεφαλαιακοί έλεγχοι συνέβαλαν στο να βυθιστεί η οικονομία στην ύφεση, να πολλαπλασιαστούν τα λουκέτα των επιχειρήσεων και να χάσουν τη δουλειά τους πολλές χιλιάδες άνθρωποι. Επιπλέον, εξαϋλώθηκε η μετοχική αξία των τραπεζών (40 δισ. ευρώ), ενώ υπέστησαν τεράστια ζημιά το Δημόσιο και οι μικρομέτοχοί τους και το βαρύτατο κόστος επωμίστηκαν οι φορολογούμενοι.

Σύμφωνα πάντα με τη ΝΔ, λόγω και των capital controls κατέρρευσαν οι εισπράξεις από τη ναυτιλία, συρρικνώθηκαν οι εξαγωγές, φρέναραν οι εισπράξεις από τον τουρισμό και απαξιώθηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών.

«Για όλα αυτά, οι υπαίτιοι οφείλουν να δώσουν -και θα δώσουν- λόγο. Η Νέα Δημοκρατία δεσμεύτηκε να προχωρήσει -και θα προχωρήσει- στη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, για να γνωρίζουν όλοι οι Ελληνες την αλήθεια» καταλήγει στην ανακοίνωσή της η Πειραιώς.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...