342
O τούρκος πρόεδρος χρησιμοποιεί τον χαιρετισμό των «Γκρίζων Λύκων» κατά την ομιλία του στη Μερσίνη - Από το στόχαστρό του δεν ξέφυγε ούτε το ΝΑΤΟ | Reuters

«ΝΑΤΟ πού είσαι;» – Ο Ερντογάν τα βάζει τώρα (και) με τη Συμμαχία

Protagon Team Protagon Team 11 Μαρτίου 2018, 18:01
O τούρκος πρόεδρος χρησιμοποιεί τον χαιρετισμό των «Γκρίζων Λύκων» κατά την ομιλία του στη Μερσίνη - Από το στόχαστρό του δεν ξέφυγε ούτε το ΝΑΤΟ
|Reuters

«ΝΑΤΟ πού είσαι;» – Ο Ερντογάν τα βάζει τώρα (και) με τη Συμμαχία

Protagon Team Protagon Team 11 Μαρτίου 2018, 18:01

Τι και αν τα σκάφη του εμβολίζουν περιπολικά της ελληνικής ακτοφυλακής που έχουν ναυπηγηθεί με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση (Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων ΕΕ), τι κι αν κρατά στις τουρκικές φυλακές δύο μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων συμμάχου χώρας στο ΝΑΤΟ… Ο Ερντογάν τα θεωρεί όλα αυτά επουσιώδη και τώρα φθάνει στο σημείο να μέμφεται την Βορειοατλαντική Συμμαχία επειδή -όπως λέει- δεν στέκεται στο πλευρό του στην επιχείρηση εκκαθάρισης των Κούρδων της βόρειας Συρίας.

«Με όλα αυτά που συμβαίνουν στη Συρία, πότε το NATO θα πάρει το μέρος μας;», διερωτήθηκε μιλώντας σε μέλη του κόμματος του AKP, στη Μερσίνη, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu και κατηγόρησε τη Συμμαχία ότι συμπεριφέρεται με δύο μέτρα και δύο σταθμά. Και αυτό γιατί, όπως υπογράμμισε, ενώ η Αγκυρα συνδράμει στις νατοϊκές επιχειρήσεις σε εμπόλεμες ζώνες, μέχρι σήμερα δεν έχει λάβει οποιαδήποτε βοήθεια στην επιχείρηση της Αφρίν.

«Εϊ ΝΑΤΟ, πού είσαι; Η Τουρκία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ; Δίνουμε τόσο μεγάλη μάχη. Καλέσατε τα μέλη της Συμμαχίας στο Αφγανιστάν (…) σήμερα όμως όχι μόνο δεν μας στηρίζουν στη μάχη που δίνουμε στην Αφρίν, αλλά δεν έχουν τα κότσια να το δείξουν κιόλας», τόνισε χαρακτηριστικά, ανεβάζοντας ακόμη περισσότερο τους τόνους κατά της Συμμαχίας, την οποία και αγνόησε επιδεικτικά με τη πρόσφατη συμφωνία αγοράς των S-400 από τη Ρωσία.

Στο τέλος της ομιλίας του, σαν «κερασάκι στην τούρτα» των προκλητικών του δηλώσεων, ύψωσε το χέρι του και έκανε τον χαιρετισμό των «Γκρίζων Λύκων».

«Ενα έθνος, μία σημαία, ένα κράτος, μία πατρίδα», είπε στο ακροατήριό του ο τούρκος πρόεδρος αναφερόμενος εκ νέου σε εθνική επιστράτευση. «Οταν γίνει, όταν σας καλέσουν στο καθήκον, πρώτος θα πάω μαζί σας», υποσχέθηκε, «δεν ξέρουν τους Τούρκους, δεν ξέρουν το τουρκικό έθνος, δεν ξέρουν τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις».

Επικαλούμενη μάλιστα το άρθρο 5 της Συμμαχίας περί συλλογικής αμυνας, η εφημερίδα «Hurriyet» σημειώνει με νόημα ότι ο Ερντογάν κάλεσε το NATO να βοηθήσει την Τουρκία καθώς τα σύνορά της «απειλούνται αυτή τη στιγμή», παραβλέποντας φυσικά το γεγονός ότι το συγκεκριμένο άρθρο ενεργοποιείται σε περίπτωση που ένα κράτος-μέλος της Συμμαχίας δεχτεί πραγματική επίθεση και ενώ είναι γνωστή η συνεργασία των Αμερικανών με τους κούρδους πολιτοφύλακες στη μάχη κατά του ISIS.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...