487
Η γερμανίδα υπουργός Αμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λέγιεν (κέντρο) χαμογελά προς τον Πάνο Καμμένο που μιλά στο τηλέφωνο λίγο πριν από την οικογενειακή φωτογραφία των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες | REUTERS / Yves Herman

Ναι μεν αλλά, με ξένους διαιτητές στο Αιγαίο

Avatar Αλέξης Πετρόπουλος 11 Φεβρουαρίου 2016, 08:09
Η γερμανίδα υπουργός Αμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λέγιεν (κέντρο) χαμογελά προς τον Πάνο Καμμένο που μιλά στο τηλέφωνο λίγο πριν από την οικογενειακή φωτογραφία των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες
|REUTERS / Yves Herman

Ναι μεν αλλά, με ξένους διαιτητές στο Αιγαίο

Avatar Αλέξης Πετρόπουλος 11 Φεβρουαρίου 2016, 08:09

Ούτε εμείς, ούτε αυτοί… Γιατί ναι μεν διατηρούμε ανοικτούς διαύλους με την Τουρκία, ναι μεν ανήκουμε στην ίδια Συμμαχία, αλλά να συνεργαστούμε δεν μπορούμε. Αυτός ήταν, εξάλλου, ο βασικός λόγος που τώρα καλείται το ΝΑΤΟ να συνδράμει στην επιτήρηση της κατάστασης στο Αιγαίο. Με διαιτητή τη Γερμανία, ή κάποια τρίτη χώρα, αλλά, πάντως, όχι την Ελλάδα και την Τουρκία.

Αν και οι λεπτομέρειες της γερμανοτουρκικής πρότασης δεν έχουν ξεδιπλωθεί, οι σκέψεις της ελληνικής πλευράς λένε πολλά. Η Αθήνα δέχεται με την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο -δεν μπορούσε, εξάλλου, να κάνει και διαφορετικά δεδομένης της δεινής θέσης στην οποία έχει περιέλθει η χώρα λόγω των αμελειών και των παραλείψεων της κυβέρνησης- αλλά θέτει μια σειρά από προϋποθέσεις που δεν είναι βέβαιο ότι θα γίνουν δεκτές από τους εμπλεκόμενους παίκτες.

Οι προτάσεις της Αθήνας, όπως τις προανήγγειλε ο Πάνος Καμμένος που έχει αρχίσει από την Τετάρτη τις διαβουλεύσεις στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, επιχειρούν να κρατήσουν δύσκολες ισορροπίες και δεν είναι βέβαιο ότι θα γίνουν δεκτές από την Τουρκία και άλλους συμμάχους στο ΝΑΤΟ.

O υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένο (Δ)στη συνάντησή του με τον Εκτελεστικό Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας (ΕΟΑ) Ζόρζε Ντόμεκ την Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2016 στις Βρυξέλλες (photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΕΘΑ/STR)
O υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένο (Δ)στη συνάντησή του με τον εκτελεστικό διευθυντή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας (ΕΟΑ) Ζόρζε Ντόμεκ την Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2016 στις Βρυξέλλες (photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΕΘΑ/STR)

Προϋπόθεση πρώτη: να μην ηγούνται της επιχείρησης, ούτε Ελληνες, ούτε Τούρκοι. Ει δυνατόν, τη διοίκηση της επιχείρησης να έχουν οι Γερμανοί. Προϋπόθεση δεύτερη: τα ελληνικά πλοία να επιχειρούν στα ελληνικά χωρικά ύδατα, τα τουρκικά αντιστοίχως και τα νατοϊκά στα χωρικά ύδατα και της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Προϋπόθεση τρίτη: όλοι οι διασωθέντες από την όποια επιχείρηση να επαναπροωθούνται στην Τουρκία.

Προϋπόθεση τέταρτη (και ίσως πιο χαοτική στις λεπτομέρειες): να υπάρξει πλήρης σεβασμός στους κανόνες Ερευνας και Διάσωσης (SAR) από τα προκαθορισμένα και υπάρχοντα κέντρα. Η SAR για την ελληνική πλευρά ταυτίζεται με το FIR Αθηνών. Οχι, όμως, για την Τουρκία που εγείρει συνεχώς ζητήματα, ενώ το ΝΑΤΟ αποφεύγει να σχεδιάζει ασκήσεις μεταξύ 6 και 10 ναυτικών μιλίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιχείρηση θα μπορούσε να έχει ως βάση την Standing NΑΤΟ Maritime Group 2, ναυτική νατοϊκή δύναμη περιπολίας της Μεσογείου που βρίσκεται ήδη στο Αιγαίο. Την διοίκησή της έχουν επί της παρούσης οι Γερμανοί και με βάση τον κανόνα της εκ περιτροπής διοίκησης θα πρέπει για το επόμενο εξάμηνο να αναλάβουν οι Τούρκοι. Θα δεχθούν να εξαιρεθούν λόγω ελληνικής ευαισθησίας;

Αυτό και πολλά ακόμη ίσως απαντηθούν την Πέμπτη από την απόφαση που θα λάβουν οι υπουργοί Αμυνας του ΝΑΤΟ. Θα φανεί αν οι ελληνικές προτάσεις θα εισακουσθούν, ή θα «σκαλώσουν» στην τουρκική πλευρά που έχει απορρίψει τις κοινές περιπολίες, αλλά δέχθηκε ασμένως την συμφωνία με τη Μέρκελ για εμπλοκή του ΝΑΤΟ (αν δεν ήταν η ίδια η Τουρκία που έριξε την ιδέα στο τραπέζι και έπεισε τη γερμανίδα καγκελάριο).

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...