323
Οπαδός του ακροδεξιού Σπένσερ φορά μπλούζα με σβάστικες ενώ περπατά ανάμεσα σε διαδηλωτές | REUTERS/Shannon Stapleton

«Εξω οι Ναζί» – Φοιτητές εναντίον νεοναζί στην Φλόριντα [Εικόνες]

Protagon Team Protagon Team 20 Οκτωβρίου 2017, 13:57
Οπαδός του ακροδεξιού Σπένσερ φορά μπλούζα με σβάστικες ενώ περπατά ανάμεσα σε διαδηλωτές
|REUTERS/Shannon Stapleton

«Εξω οι Ναζί» – Φοιτητές εναντίον νεοναζί στην Φλόριντα [Εικόνες]

Protagon Team Protagon Team 20 Οκτωβρίου 2017, 13:57

Ηταν δεδομένο ότι η ομιλία του υπέρμαχου της «λευκής ανωτερότητας», Ρίτσαρντ Σπένσερ, στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα θα προκαλούσε αντιδράσεις. Γύρω από την πανεπιστημιούπολη, στο Γκέινσβιλ, μια πόλη 130.000 κατοίκων, οι δρόμοι είχαν αποκλειστεί από την αστυνομία. Μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ελικόπτερα και εκατοντάδες αστυνομικοί κατέκλυσαν την περιοχή.

2017-10-19T173824Z_1775704114_RC1D8CA62560_RTRMADP_3_USA-PROTESTS
Ο Σπένσερ και ο Χίτλερ σε μια χαρακτηριστική αφίσα

Στους χώρους γύρω από το Πανεπιστήμιο, εκατοντάδες φοιτητές διαδήλωσαν κατά της παρουσίας του Σπένσερ και κατά της ακροδεξιάς ρητορικής μίσους. «Σέβομαι το δικαίωμα στην άποψη και την πρώτη τροπολογία, όμως είναι σημαντικό να δείξουμε ότι δεν θα ανεχτούμε τέτοιου είδους ρητορική» τόνισε ένας διαδηλωτής ενώ ένας άλλος ήταν πολύ πιο σκληρός: «Δεν θα ανεχτούμε αυτό το αίσχος. Δεν είναι ανεκτό. Έχει γίνει πόλεμος, ήδη πολεμήσαμε τους Ναζί. Γιατί υπάρχει κόσμος που υποστηρίζει τους Ναζί;».

2017-10-19T184749Z_622358446_RC1BAE5E78A0_RTRMADP_3_USA-PROTESTS
Διαδηλωτής έξω από το Πανεπιστήμιο

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι λιγοστοί οπαδοί του Σπένσερ συναντήθηκαν αρκετές φορές με αντιρατσιστές διαδηλωτές που όμως δεν είχαν πρόθεση να τους επιτεθούν παρά μόνο να τους χλευάσουν. Σε διάφορα βίντεο εμφανίζονται ακροδεξιοί με ναζιστικά σύμβολα να περπατούν ανάμεσα σε διαδηλωτές που τους αντιμετωπίζουν με υψωμένες γροθιές και συνθήματα.

Μέσα στον χώρο της ομιλίας είχαν συγκεντρωθεί 20 οπαδοί του Σπένσερ και αρκετοί αντιρατσιστές που ύψωσαν τις γροθιές τους και φώναξαν συνθήματα προκειμένου να εμποδίσουν την ομιλία. «Δεν πρόκειται να πάω σπίτι μου», δήλωσε ο Σπένσερ, επικεφαλής του National Policy Institute, ενός σοβινιστικού ινστιτούτου μελετών. «Είμαστε δυνατότεροι από σας και το ξέρετε!», συμπλήρωσε με περίπου 15 άνδρες να χειροκροτούν φοβισμένα.

Ο Σπένσερ έφυγε από την πανεπιστημιούπολη σχεδόν αμέσως μετά το τέλος της σύντομης εκδήλωσης, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο και τις αρχές. Το Πανεπιστήμιο  ξεκαθάρισε ότι παρότι δεν προσκάλεσε τον Σπένσερ, ήταν διά νόμου υποχρεωμένο να επιτρέψει την εκδήλωση. Πρόσθεσε μάλιστα ότι δαπάνησε πάνω από 500.000 δολάρια για τα μέτρα ασφαλείας τα οποία τελικά αποδείχτηκαν επαρκή αφού παρά τα εχθρικά τετ α τετ, δεν σημειώθηκαν παρά ελάχιστοι μικροτραυματισμοί.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...