435
Ο Γιάννης Μουζάλας σε επίσκεψή του στο Ελληνικό στις αρχές Φεβρουαρίου. Περιγράφει μια κατάσταση οριακή | Menelaos Myrillas / SOOC

Μουζάλας: «Δεν μπορούμε να φιλοξενήσουμε ούτε έναν πρόσφυγα παραπάνω»

Protagon Team Protagon Team 26 Μαρτίου 2017, 16:10
Ο Γιάννης Μουζάλας σε επίσκεψή του στο Ελληνικό στις αρχές Φεβρουαρίου. Περιγράφει μια κατάσταση οριακή
|Menelaos Myrillas / SOOC

Μουζάλας: «Δεν μπορούμε να φιλοξενήσουμε ούτε έναν πρόσφυγα παραπάνω»

Protagon Team Protagon Team 26 Μαρτίου 2017, 16:10

Μήνυμα προς την Ευρώπη στέλνει ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, ο οποίος σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Spiegel τονίζει ότι η Ελλάδα είναι στα όρια της και δεν μπορεί να δεχτεί και άλλους πρόσφυγες.

«Η Ελλάδα φέρει ήδη ένα βαρύ φορτίο. Φιλοξενούμε 60.000 πρόσφυγες», σημειώνει και παρατηρεί ότι «αναλογικά με τον πληθυσμό, είναι μέγεθος συγκρίσιμο με αυτό της Γερμανίας».

Προσθέτει ότι «θα ήταν λάθος να επιβαρυνθεί η Ελλάδα κι άλλο με την επιστροφή στην εφαρμογή των κανόνων του Δουβλίνου. Μόλις καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση στο θέμα της στέγασης των προσφύγων στην ηπειρωτική χώρα και βρισκόμαστε στη διαδικασία επίλυσης των προβλημάτων στα νησιά. Η πίεση από την Τουρκία στο προσφυγικό δεν μειώνεται επίσης».

Στη συνέχεια, σε ερώτημα του γερμανικού περιοδικού για το αν αποκλείει κατηγορηματικά την επιστροφή της εφαρμογής των κανόνων του Δουβλίνου, ο κ. Μουζάλας απάντησε: «Ναι, δεν είμαστε σε θέση να εφαρμόσουμε τους κανόνες του Δουβλίνου. Θέλω να κατανοήσουν οι Γερμανοί ότι δεν έχει να κάνει με πολιτικούς ή ιδεολογικούς λόγους ή ότι δεν εκτιμούμε δεόντως τη βοήθεια της Γερμανίας. Απλώς, η Ελλάδα δεν έχει τη δυνατότητα να αντεπεξέλθει στην άφιξη άλλων προσφύγων. Mόλις σηκωθήκαμε. Μη μας κάνετε να σκοντάψουμε πάλι».

Υπενθυμίζεται ότι με την εφαρμογή της Συνθήκης, θα γίνεται επαναπροώθηση όλων των προσφύγων των οποίων απορρίπτεται η αίτηση ασύλου από άλλη χώρα μέλος της ΕΕ στην πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που έφτασαν, δηλαδή ουσιαστικά μόνο στην Ελλάδα και την Ιταλία.

Επιπλέον, ερωτώμενος εάν η Ελλάδα δεν προτίθεται να δεχτεί ούτε έναν πρόσφυγα, ο οποίος θα σταλεί πίσω, ο κ. Μουζάλας απάντησε: «Μπορούμε να δεχτούμε το πολύ μία μικρή ομάδα, ως σύμβολο ότι δεν απορρίπτουμε τους κανόνες του Δουβλίνου εξολοκλήρου. Αυτήν τη στιγμή έχουμε εξαντλήσει τις δυνατότητές μας. Από τους συμφωνηθέντες 32.000 πρόσφυγες, μόλις οι 10.000 έχουν κατανεμηθεί σε άλλες χώρες μέλη. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη: Δεν μπορούμε να φιλοξενήσουμε ούτε έναν προσφυγα παραπάνω. Κάνω έκκληση στη νοημοσύνη της Ευρώπης».

Χαρακτηρίζει τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας σύνθετη και προσθέτει ότι «παραμένουν τα γκρίζα σημεία, αλλά η συμφωνία είναι μία επιτυχία, διότι οι ροές των προσφύγων περιορίστηκαν πάρα πολύ και μάλιστα χωρίς φράχτες. Μετά τη συμφωνία έρχονται μόνο 60 πρόσφυγες τη μέρα».

Ο υπουργός θεωρεί τέλος «φυσικό να υπάρχουν καθυστερήσεις ως προς την επαναπροώθηση sύρων προσφύγων στην Τουρκία» και τούτο διότι προσπαθεί να τηρεί το διεθνές δίκαιο «σε κάθε μεμονωμένη περίπτωση».

Τέλος, πρόσθεσε ότι προκειμένου να αποφευχθούν άλλα προβλήματα στους καταυλισμούς των προσφύγων στα νησιά, διότι ακόμα και με εκατό περισσότερους πρόσφυγες την ημέρα η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί, όπως στην Μόρια, «ζητήσαμε από την Ε.Ε. την άδεια να ανακουφίσουμε τα νησιά και να μεταφέρουμε περισσότερους πρόσφυγες στην ηπειρωτική χώρα σε κλειστές εγκαταστάσεις στην Αθήνα. Δεν έχουμε όμως πάρει ακόμα καμιά απάντηση».