710
Ο Σκαραμούτσι ανάμεσα σε δημοσιογράφους στον κήπο του Λευκού Οίκου | REUTERS/Yuri Gripas

«Μουτς» ο βρωμόστομος – ο συνεργάτης του Τραμπ που διαλύει τον Λευκό Οίκο

Protagon Team Protagon Team 28 Ιουλίου 2017, 17:27
Ο Σκαραμούτσι ανάμεσα σε δημοσιογράφους στον κήπο του Λευκού Οίκου
|REUTERS/Yuri Gripas

«Μουτς» ο βρωμόστομος – ο συνεργάτης του Τραμπ που διαλύει τον Λευκό Οίκο

Protagon Team Protagon Team 28 Ιουλίου 2017, 17:27

Από κάποιες απόψεις είναι η πιο «λουστραρισμένη» εκδοχή του Ντόναλντ Τραμπ. Ο Αντονι Σκαραμούτσι είναι ένας άνθρωπος με περιβάλλον και καταγωγή που είναι πολύ κοντά σε αυτά του προέδρου, απλώς ντύνεται καλύτερα.

Το χάρισμα του «Μουτς», όπως λένε οι φίλοι του τον νέο διευθυντή επικοινωνίας του Λευκού Οίκου, ήταν η πειθώ του που έκανε τους διστακτικούς με τον Τραμπ μεγαλοχρηματοδότες να ανοίξουν τελικώς το πορτοφόλι τους για χάρη της καμπάνιας του υποψήφιου.

Με καλές σπουδές, από τη Νομική του Χάρβαρντ, και θητεία στην Goldman Sachs, ο Σκαραμούτσι είχε από το 2005 ως τις αρχές του 2017 ένα hedge fund και γνωρίζει καλά να ελίσσεται σε αυτόν τον χώρο. Αυτή η συνεργασία για τη χρηματοδότηση είναι εξάλλου, για τα δεδομένα της αμερικανικής πολιτικής σκηνής και ειδικά της κούρσας των εκλογών, ένα τεστ, μια μεγάλη δοκιμασία για την περίοδο μετά τη νίκη του υποψήφιου. Αν τα πάει καλά, θα έχει βάσιμες ελπίδες σε μια καλή θέση στον στενό κύκλο του προέδρου.

Ο Σκαραμούτσι την εξασφάλισε – αλλά είχε να ανταγωνιστεί πληθώρα άλλων «μνηστήρων» της προσοχής του προέδρου. Και κάπου εκεί αρχίζει το χάος στον Λευκό Οίκο, ή όπως το απέδωσε εύστοχα η Νew York Post, ένα «Survivor» (για να θυμηθούμε και το παρελθόν του προέδρου στα τηλεοπτικά ριάλιτι).

DF082NjW0AAR9St
Το χαρακτηριστικό πρωτοσέλιδο της New York Post της Παρασκευής

Ο «Μουτς» είναι νέος, προσελήφθη μόλις την περασμένη Παρασκευή και παρά τις επιφυλάξεις των συμβούλων του Τραμπ, που προφανώς βλέπουν στην έλευση του νεοϋορκέζου χρηματιστή έναν επιπλέον ανταγωνιστή.

Ο πραγματικός αντ’ αυτού του Τραμπ Στιβ Μπάνον και ο εξ απορρήτων ελληνοαμερικανός προσωπάρχης Ράινς Πρίμπους διεκδικούσαν αποφασιστικό ρόλο στο πλέγμα εξουσίας. Ο Πρίμπους και ο παραιτηθείς εκπρόσωπος Σον Σπάισερ φέρονται να μην συμφωνούσαν με την πρόσληψη του «Μουτς».

Εστω και έτσι, η παραίτηση του Σον Σπάισερ έφερε τον Σκαραμούτσι στην θέση του διευθυντή επικοινωνίας του Λευκού Οίκου. Ωστόσο, λάδι στην ανεξέλεγκτη φωτιά του εμφυλίου στο εσωτερικό της προεδρίας έριξε η απόφαση ο «Μουτς» να αναφέρεται κατευθείαν στον πρόεδρο και όχι στον προσωπάρχη Πρίμπους.

Πρακτικά η θέση του επικεφαλής των επικοινωνιών ήταν κενή μετά την αποχώρηση του Μάικλ Ντούμπκι τον περασμένο Μάιο. Το έργο δύσκολο: πώς «πουλάμε» στην κοινή γνώμη έναν αντιδημοφιλή πρόεδρο που όλο και περισσότερο απογοητεύει και τον σκληρό πυρήνα των οπαδών του και επικοινωνεί μόνο με tweets;

Κάπου εκεί άρχισαν τα προβλήματα.

2017-07-21T192014Z_1772171503_RC1B34751430_RTRMADP_3_USA-TRUMP
Ο Μουτς στέλνει φιλάκια στους δημοσιογράφους κατά την ενημέρωση στις 21 Ιουλίου. Δίπλα του η εκπρόσωπος Τύπου Σάρα Χάκαμπι (REUTERS/Jonathan Ernst )

Στον Σκαραμούτσι ο Τραμπ λέγεται ότι θαυμάζει την πίστη του σε αυτόν και το ότι μπορούσε να μένει ψύχραιμος έναντι του Τύπου, γράφει ο Guardian.

Πιστός – τρόπος του λέγειν. Οπως έγραφε το Daily Beast, το 2012 είχε εκφράσει την υποστήριξή του για την Χίλαρι Κλίντον σε περίπτωση που θα ήταν υποψήφια το 2016 (πρόσφατα έσβησε το tweet και το παραδέχτηκε κιόλας!). Νωρίτερα, το 2008, είχε στηρίξει τον Μπαράκ Ομπάμα.

Στις αρχές του 2016 στήριξε την καμπάνια του Σκοτ Γουόκερ, κυβερνήτη του Ουισκόνσιν, και αργότερα του Τζεμπ Μπους, που αποχώρησαν νωρίς μπροστά στον οδοστρωτήρα Τραμπ. Τον νυν πρόεδρο και πριν συνεργαστεί μαζί του, ο Σκαραμούτσι αποκαλούσε «σκιτζή πολιτικό» και «αντιαμερικανό».

Ψύχραιμος – επίσης τρόπος του λέγειν. Οι εμφανίσεις μετά την πρόσληψη στον Λευκό Οίκο χαρακτηρίζονταν από ξεκάθαρες -πλην έμμεσες- επιθέσεις κατά των αντιπάλων του. Με αποκορύφωμα το τηλεφώνημα στον συντάκτη του New Yorker όπου είπε να ξεσπάσει κατά των αντιπάλων του, λούζοντάς τους με «κοσμητικά» επίθετα. «Είναι ένας γαμ… παρανοϊκός και σχιζοφρενής» είπε ο Σκαραμούτσι για τον Πρίμπους. «Δεν είμαι Στιβ Μπάνον, δεν προσπαθώ να πάρω πίπα από τον εαυτό μου» είπε για τον Μπάνον. Και πολλά άλλα…

Οι προβλέψεις για το μέλλον είναι δύσκολες και ειδικά όταν αφορούν τον Λευκό Οίκο επί Τραμπ. Ο πρόεδρος γνωρίζει να μοιράζει την εύνοια όπου νομίζει, να τραβάει το χαλί από όποιον θέλει και να τους απολύει δίκην τηλεπαιχνιδιού.

Ο Σκαραμούτσι ζήτησε συγγνώμη για την συμπεριφορά του προς τον δημοσιογράφο του New Yorker, μοιάζοντας λίγο με το μικρό παιδί που το πιάσαμε να βρίζει και μας υπόσχεται ότι δεν θα το ξανακάνει. Υπόσχεται ακόμη να μην εμπιστευθεί ξανά τους δημοσιογράφους.

Στην πρώτη ενημέρωση των συντακτών έλεγε ότι δεν ξέρει καλά αυτά τα πράγματα, και έκλεινε την ενημέρωση στέλνοντας φιλάκια στον αέρα. Ηταν μόλις πριν από μία εβδομάδα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...