1671
Ο Πιερ Μοσκοβισί μιλώντας στο βήμα της εκδήλωσης του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου | Nick Paleologos / SOOC

«Το ΔΝΤ να υπολογίσει τις ευαισθησίες στα εργασιακά» λέει ο Μοσκοβισί

Protagon Team Protagon Team 28 Νοεμβρίου 2016, 18:54
Ο Πιερ Μοσκοβισί μιλώντας στο βήμα της εκδήλωσης του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου
|Nick Paleologos / SOOC

«Το ΔΝΤ να υπολογίσει τις ευαισθησίες στα εργασιακά» λέει ο Μοσκοβισί

Protagon Team Protagon Team 28 Νοεμβρίου 2016, 18:54

Μία συμφωνία κυβέρνησης-θεσμών σε τεχνικό επίπεδο, είναι εφικτή πριν από το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, είπε ο  Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί.

Μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, ο αξιωματούχος της Ε.Ε. δήλωσε ότι «θέλουμε να ολοκληρωθεί το τρέχον πρόγραμμα και να είναι το τελευταίο», υπογραμμίζοντας πως «δεν θέλουμε να υπάρξει τέταρτο πρόγραμμα». Ο Ευρωπαίος επίτροπος επέμεινε ότι πρέπει υπάρχει σταθερή οικονομική διακυβέρνηση και αποτελεσματική εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, χωρίς να υπάρξει επιστροφή σε μη βιώσιμες πολιτικές και πρακτικές του παρελθόντος. Είπε επίσης ότι «η χώρα έχει αντιμετωπίσει εξαιρετικά δύσκολες στιγμές και έχει κάνει κάποιες ριζικές αλλά απαραίτητες προσαρμογές. Είναι ακόμη στη διαδικασία να κάνει αυτό σε πολλούς τομείς, αλλά υπάρχει φως στο τέλος αυτού του τούνελ».

Αναφορικά με τον ρόλο του ΔΝΤ, ο κ. Μοσκοβισί δήλωσε ότι «είναι σημαντικό να συμμετέχει ως εγγυητής», ενώ υποστήριξε ότι θα πρέπει να γίνουν αλλαγές στην εργατική νομοθεσία ώστε να διασφαλίζεται η δημιουργία θέσεων εργασίας.

Συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα

Την κοινή πεποίθηση ότι η κυβέρνηση και εταίροι βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης εξέφρασαν ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο ευρωπαίος Επίτροπος για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί, κατά την έναρξη της συνάντησής τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο Πιερ Μοσκοβισί σημείωσε ότι πρέπει οπωσδήποτε να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος και ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά σε αυτό, περιγράφοντας ως ορόσημο το κρίσιμο Europgroup της 5ης Δεκεμβρίου για να ανοίξει ο δρόμος για μια συνολική λύση, κάτι που θα είναι, όπως τόνισε, ένα πάρα πολύ θετικό σήμερα όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για όλη την Ευρωζώνη.

Ειδικότερα, στον διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες, κατά την έναρξη της συνάντησής τους, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «βρισκόμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία» και ότι όχι μόνο η Ελλάδα, αλλά η Ευρώπη ως σύνολο αντιμετωπίζουν κρίσιμες προκλήσεις. Επισήμανε ότι, η Ελλάδα ως χώρα, που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή στα νοτιοανατολικά σύνορα της ΕΕ αντιμετωπίζει προκλήσεις όχι μόνο αναφορικά με την οικονομική κρίση, αλλά και την προσφυγική κρίση και την κρίση ασφάλειας. «Γι’ αυτό πιστεύω», υπογράμμισε, «ότι τώρα είναι πιο κρίσιμο από ποτέ να ληφθούν γενναίες αποφάσεις για όλες τις πλευρές», σημειώνοντας ότι έχουμε ήδη αποδείξει τη βούλησή μας και πως όμως περιμένουμε και από τους εταίρους μας να κάνουν το ίδιο.

«Νομίζω, ότι είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία», τόνισε ο Πιερ Μοσκοβισί. Επισήμανε ότι είχαμε μια πολύ επιτυχημένη πρώτη αξιολόγηση και πως η δεύτερη είναι καθ’ οδόν. Σημείωσε ότι από τη στιγμή που η ελληνική πλευρά αναλαμβάνει τις υποχρεώσεις της, είναι ώρα και για εμάς να αναλάβουμε την ευθύνη μας. Αυτό σημαίνει, υπογράμμισε, ότι εφόσον είμαστε ικανοί να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση, τότε πρέπει οπωσδήποτε να ξεκινήσουμε θετικά τη συζήτηση για το χρέος. Πιστεύω, σημείωσε, ότι είμαστε πολύ κοντά σε αυτό, προσθέτοντας ότι γνωρίζουμε ποια είναι τα εμπόδια και ποια είναι τα πλεονεκτήματα. Είπε ότι έχουμε ένα κρίσιμο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου και ότι είναι σημαντικό να ανοίξουμε τον δρόμο για τις συζητήσεις. Πρόσθεσε ότι, αυτό είναι μάλλον δύσκολο να επιτευχθεί σε μόλις μια συνάντηση (του Eurοgroup), αλλά θα ανοίξει τον δρόμο για μια συνολική λύση, προς το συμφέρον της Ελλάδας, αλλά και της Ευρωζώνης συνολικά. Τόνισε ότι, θα είναι ένα πάρα πολύ θετικό σήμα, σε μια περίοδο, όπως παρατήρησε, που ο κόσμος σκέφτεται – αντιμετωπίζει την Ευρώπη μερικές φορές αρνητικά.

Από τη συζήτηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Πιερ Μοσκοβισί μπροστά στις κάμερες (Λιάκος Γιάννης / Intimenews)

«Σκοπός μας είναι να γίνουμε από μέρος του προβλήματος, μέρος της λύσης στην Ευρώπη», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας, με τον Πιερ Μοσκοβισί να τονίζει ότι δεν συζητάμε πλέον για Grexit, αλλά ότι, αντιθέτως, «θέλουμε να είναι μια ιστορία επιτυχίας για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη και την Ευρώπη ως σύνολο». Ο Ευρωπαίος Επίτροπος υπογράμμισε ότι τώρα είναι η ώρα η Ελλάδα να καρπωθεί τα οφέλη των προσπαθειών της, με ανάπτυξη, επενδύσεις και θέσεις απασχόλησης για τους ανθρώπους της Ελλάδας, οι οποίοι «γνωρίζω πόσο έχουν υποφέρει από την κρίση».

Ο Πρωθυπουργός, τόνισε ότι «έχουμε ήδη επιτύχει εντυπωσιακά θετικά αποτελέσματα και τώρα είναι η σωστή ώρα να κάνουμε τις απαραίτητες προσπάθειες ώστε να διασφαλίσουμε ότι Ελλάδα θα ανακάμψει ταχύτατα».

«Η Ελλάδα», σημείωσε ο Πιερ Μοσκοβισί, «έχει απολύτως την ικανότητα για ανάκαμψη και αξίζει της εμπιστοσύνης μας».

Μήνυμα ότι η Κομισιόν και πολύ περισσότερο ο Πρόεδρός της δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθούν μέτρα που θα επιφέρουν πλήγμα ή θα καταστρέψουν ολωσδιόλου τον ευρωπαϊκό κοινωνικό διάλογο έστειλε ο κ. Μοσκοβισί. O ίδιος, όπως μετέδωσε η «Ναυτεμπορική», τόνισε την ανάγκη συμμετοχής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα και της εξεύρεσης συμβιβαστικής λύσης. Τόνισε, επίσης, ότι ήρθε η στιγμή «να μιλήσουμε για το θέμα του χρέους».

Στη συνάντησή με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, ο Μοσκοβισί τόνισε την προσπάθειά του για αναγνώριση εκ μέρους όλων των Ευρωπαίων, της Ευρώπης, της ανάγκης για ανάπτυξη, για κοινωνική ανάπτυξη.

«Να μη θεωρούν πλέον οι Ευρωπαίοι ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι κάτι το οποίο είναι συνώνυμο με μια τιμωρία και με μια αέναη λιτότητα. Γνωρίζω ότι αυτή η μάχη θα είναι δύσκολη, αλλά είναι μια μάχη την οποία επιθυμώ να συνεχίσω με όλες μου τις δυνάμεις» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, τόνισε ότι για τον λόγο αυτό το Grexit ήταν κάτι το οποίο δεν θα έπρεπε ποτέ να περάσει από το μυαλό μας, κάτι το ιδιαίτερα επικίνδυνο.

Για την αξιολόγηση

Eκανε λόγο για αδιαμφισβήτητη πρόοδο που έχει συντελέσει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, ενώ στο ζήτημα της δεύτερης αξιολόγησης σχολίασε ότι είναι σε πάρα πολύ καλό δρόμο.

«Η Ελλάδα είναι μια χώρα η οποία αξίζει την εμπιστοσύνη μας. Είναι μια χώρα η οποία είναι έτοιμη τώρα ν’ αναπτυχθεί, να γνωρίσει πάλι ανάπτυξη, επενδύσεις, απασχόληση για όλους τους Ελληνες και ιδίως για τους νέους, οι οποίοι ξέρω πόσο πολύ αναμένουν κάτι τέτοιο. Θέλω, επίσης, να σας πω ότι μεταρρύθμιση ίσον επιτυχία. Είναι ο μόνος δρόμος για την επιτυχία» σημείωσε.

Για το χρέος

Σε ό,τι αφορά το χρέος εκτίμησε ότι εφόσον οι ελληνικές αρχές κάνουν όλα αυτά τα οποία οφείλουν να κάνουν, είναι αναμφισβήτητο ότι και οι Ευρωπαίοι εταίροι τους θα πράξουν τα δέοντα από την δική τους πλευρά.

«Θέλω, λοιπόν, να πω σε όλους τους Ελληνες ότι τώρα έχει έρθει η στιγμή για να μιλήσουμε για το θέμα του χρέους. Είναι κάτι το οποίο θα έχω κι εγώ την ευκαιρία ν’ αναφέρω κατ’ ιδίαν στο Eurogroup την ερχόμενη εβδομάδα» υπογράμμισε και εξήγησε ότι πλέον πρέπει να συζητηθεί το θέμα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους μέσω βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων μέτρων.

Για τη συμμετοχή του ΔΝΤ

Σχετικά με το ΔΝΤ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη σημασία της συμμετοχής του στο πρόγραμμα, τόνισε πάντως ότι «πρέπει να έχει κατά νου τις ιδιαίτερες ευαισθησίες που υπάρχουν σε κάποια ζητήματα. Για παράδειγμα το ζήτημα του κοινωνικού διάλογου».

«Θα ήθελα να τονίσω ότι ούτε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και πολύ περισσότερο ούτε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθούν μέτρα τα οποία θα επιφέρουν πλήγμα ή θα καταστρέψουν ολωσδιόλου τον ευρωπαϊκό κοινωνικό διάλογο», είπε ο Μοσκοβισί.

Προέκρινε την ανάγκη συμβιβαστικής λύσης εκφράζοντας την ελπίδα ότι αυτή θα επιτευχθεί. Σύνδεσε μάλιστα την παρουσία του στην Ελλάδα με αυτή τη λύση λέγοντας πως «γι’ αυτόν τον λόγο έχω έρθει εδώ στην Ελλάδα για να προσφέρω την υποστήριξή μου και την διαβεβαίωσή μου ότι την επόμενη εβδομάδα στο Eurogroup θα συζητηθούν όλα αυτά τα θέματα και ότι μέσα στον επόμενο μήνα θα συζητηθούν όλες οι παράμετροι για το ελληνικό χρέος».

img_48891480342543
Καρέ από τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Πιερ Μοσκοβισί (Nikos Libertas / SOOC)

Για τον γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας

Αναφέρθηκε στον ιδιαίτερα σημαντικό γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας που «είναι κάτι το οποίο ασφαλώς και δεν αγνοούμε, δεν παραγνωρίζουμε. Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ποιο είναι το άχθος το οποίο κουβαλάει η Ελλάδα λόγω της ιδιαιτερότητας της θέσεώς της. Γνωρίζουμε καλά ποιος είναι ο ιδιαίτερος χαρακτήρας των συνόρων της Ελλάδας και γνωρίζουμε πόσο πολλές φορές είναι δύσκολες οι σχέσεις με τον ισχυρό γείτονά σας, την Τουρκία», τόνισε.

Oπως είπε στη συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους θα ληφθεί σοβαρά υπ’ όψιν και η επιβάρυνση λόγω Προσφυγικού.

Προκόπης Παυλόπουλος: «Στα εργασιακά θα κάνουμε αυτό που επιτρέπει το ευρωπαϊκό κεκτημένο»

Κατά την υποδοχή του Ευρωπαίου επιτρόπου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, επισήμανε ότι ειδικά στο θέμα των εργασιακών σχέσεων, θα κάνουμε αυτό που επιτρέπει το ευρωπαϊκό κεκτημένο, το οποίο έχει ως μέρος τις Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας.

«Δεν μπορεί η Ελλάδα ν’ αποδεχθεί -όπως δεν θα αποδεχόταν οποιαδήποτε άλλη χώρα της ΕΕ, π.χ. η Γαλλία, η Γερμανία- μέτρα για τις εργασιακές σχέσεις που θα ήταν αντίθετα με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, αφού κάτι τέτοιο θα κατέπιπτε αμέσως και θα ήταν υπόλογη η Ελλάδα απέναντι και στην ίδια την Ευρωπαϊκή Ενωση» σημείωσε και ζήτησε αυτό να ληφθεί υπ’ όψιν ιδίως από την πλευρά του ΔΝΤ.

Στάθηκε στο ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους τονίζοντας ότι είναι ανάγκη να προχωρήσουν οι ρυθμίσεις. «Δεν μίλησε ποτέ κανείς για κούρεμα του χρέους. Μίλησε όμως – και μιλάμε – για μεθόδους, οι οποίες είναι σύμφωνες με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και ιδίως το Δίκαιο που διέπει τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. Σ’ αυτό πρέπει ν’ ανταποκριθούν οι εταίροι μας», είπε.

«Και εδώ θα ήθελα, και τελειώνω μ’ αυτό, να επισημάνω τούτο: Δεν μπορεί να μην ληφθεί υπόψη η ιδιαιτερότητα του ελληνικού χρέους. Υπάρχει η εντύπωση, κύριε Επίτροπε, ότι το ελληνικό χρέος έχει δημιουργηθεί όλο με αποκλειστική ευθύνη της Ελλάδας και αφορά δαπάνες της Ελλάδας που εκείνη έχει οικειοθελώς καθορίσει. Θα πρέπει να καταστήσω σαφές ότι ένα μεγάλο μέρος του χρέους μας οφείλεται σε εξοπλιστικά προγράμματα, τα οποία προορίζονται για την αντιμετώπιση κινδύνων που εμείς δεν προκαλέσαμε. Για την αντιμετώπιση προκλήσεων που εμείς δεν δημιουργήσαμε. Πέραν τούτου, είναι εξοπλιστικά προγράμματα, με βάση τα οποία υπερασπιζόμαστε τα ελληνικά σύνορα, που είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αυτή την ιδιαιτερότητα του χρέους μας δεν είναι δυνατόν οι εταίροι μας να μην τη λάβουν υπόψη, ιδίως όταν θα έρθει η ώρα να πάρουμε τα μέτρα εκείνα, τα οποία θα οδηγήσουν σε ελάφρυνσή του. Ενόψει και της δικής σας ευαισθησίας, θα παρακαλούσα πολύ αυτή η ιδιαιτερότητα του ελληνικού χρέους να καταστεί σαφής προς τους εταίρους μας. Νομίζω ότι τη γνωρίζουν άλλωστε, γιατί αρκετοί απ’ αυτούς την έχουν ζήσει, αφού αρκετά από τα εξοπλιστικά αυτά προγράμματα προέρχονται από χώρες της ίδιας της ΕΕ και από δανειστές μας ιδίως».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...