227
Ο Πιερ Μοσκοβισί σε συνέντευξή του στην Αθήνα | Nick Paleologos / SOOC

Μοσκοβισί: «Σκανδαλώδης η λήψη αποφάσεων για το ελληνικό πρόγραμμα»

Protagon Team Protagon Team 3 Σεπτεμβρίου 2017, 15:33
Ο Πιερ Μοσκοβισί σε συνέντευξή του στην Αθήνα
| Nick Paleologos / SOOC

Μοσκοβισί: «Σκανδαλώδης η λήψη αποφάσεων για το ελληνικό πρόγραμμα»

Protagon Team Protagon Team 3 Σεπτεμβρίου 2017, 15:33

Την θέση ότι ο τρόπος με τον οποίο αποφασίστηκε το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας είναι σκανδαλώδης γιατί έγινε κεκλεισμένων των θυρών, χωρίς ενημέρωση, εξέφρασε ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί.

Σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera από το διεθνές οικονομικό φόρουμ του Κόμο επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι το πρόγραμμα είναι «σκάνδαλο για τις δημοκρατικές διαδικασίες».

Οπως εξηγεί, «είναι ένα σκάνδαλο, όχι διότι οι αποφάσεις ήταν σκανδαλώδεις, αλλά διότι το να αποφασίζεις με αυτό τον τρόπο την μοίρα ενός λαού, το να επιβάλεις λεπτομερειακά αποφάσεις για τις συντάξεις, την αγορά εργασίας…

» Μιλώ για τις βασικές λεπτομέρειες της ζωής μιας χώρας που αποφασίστηκαν σε έναν οργανισμό κεκλεισμένων των θυρών, οι εργασίες του οποίου ετοιμάζονται από τεχνοκράτες, χωρίς τον ελάχιστο έλεγχο ενός κοινοβουλίου. Χωρίς τα μέσα ενημέρωσης να γνωρίζουν πραγματικά τι λέγεται, χωρίς σταθερά κριτήρια ή μια κοινή κατευθυντήρια γραμμή».

Πέρα από την ελληνική υπόθεση, ο Πιερ Μοσκοβισί σημειώνει ότι στην ΕΕ υπάρχει ένα τριπλό έλλειμμα που πρέπει να αντιμετωπιστεί: η έλλειψη αποτελεσματικότητας, η έλλειψη αλληλεγγύης και οι ανισότητες ανάμεσα στα οικονομικά μεγέθη, όπως το εμπορικό ισοζύγιο και η ανεργία.

Τάσσεται υπέρ ενός προϋπολογισμού της ευρωζώνης, αλλά και ενός υπουργού Οικονομικών της ευρωζώνης, θέση που έχει εκφράσει και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Τέλος, για την ανάγκη ενός ευρωπαϊκού ΔΝΤ, σημειώνει ότι θα είναι σπουδαίο εργαλείο, αλλά θα πρέπει να σχεδιαστεί καλά και να είναι υπό τον έλεγχο του ευρωπαϊκού  Κοινοβουλίου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...